Akhisar zeytin hasat şenlikleri sırasında tanıştık Mümtaz Gökçebağ ile... Kimya mühendisi. Uzmanlık alanı da zeytinyağı. Şimdi emekli. Kendini resim-müzik-öykü ve roman çalışmalarıma vermiş. www.gokcebag.com adresine girerseniz çalışmalarını görebilirsiniz. Benim burada sözünü edeceğim çalışması ise, "Geleceğin Efendileri Kadınlar" adlı araştırması. Basılı değil henüz, e-kitap olarak internette yayınlanıyor. Bugüne kadar 9000 kadar indirme gerçekleştirilmiş. "Bu sayı benim için yeterli ama dünyayı değiştirmek için son derece küçük" diyor haklı olarak. Amacı daha çok kişinin çalışmasını okuması ve bu konuda yeni çalışmaların ortaya çıkması.
Kitapta ne anlatıyor Mümtaz Gökçebağ? Kitap iki ana bölümden oluşuyor. Birincisi insanın evrimini kapsıyor, ikincisi ise geleceğini... "Evrim önemli, çünkü kadının neden erkekten daha üstün olduğunu kanıtlamanın başkaca yolu bulunmuyor" diyor Gökçebağ ve şöyle devam ediyor:
TERSİNE EVRİM
. Sanılanın aksine, erkek kadından üstün değil, hatta aralarında eşitlik bile yok.
. Kadın, sahip olduğu benzersiz üreme niteliği ile erkekten daha üstün özellikler gösteriyor.
. Üstelik bu olay yalnızca insan ırkıyla da sınırlı değil. Tam tersine, doğa tümüyle dişil yapı sunuyor.
. Yaşam formu basitleştikçe, erkekler değerden düşüyor. Örneğin karıncalar ve arılarda erkekler tek kullanımlık. İşi bitince ölüme terk ediliyor.
. Kadın, sahip olduğu "güzellik" özelliği ile erkekleri çevresinde topluyor, onların arasından en beğendiği ile ilişkiye girerek sağlıklı ve daha üstün nitelikle bebekler dünyaya getiriyor.
. Yani, kiminle ilişkiye gireceğine kendisi karar veren kadın, neslin sürekli olarak daha iyi ve üstün özelliklere doğru evrimleşmesini sağlıyor.
. Ama kadına bu özgürlüğü tanımazsanız, o zaman nesiller aşağıya doğru bir gelişme gösteriyor, daha alt özelliklerin önem kazandığı bir çeşit "tersine evrim" olayı gerçekleşiyor ve mekanizma basite doğru iniyor.
ÖZGÜRCE SEÇİM
İşte konun bam teli burası. Dünyanın kötüye gidişinin nedeni kedinların özgür olmaması. Seçimlerini kendilerinin yapmaması ve kararları hep erkeklerin alması. Gökebağ, "İnsanın evrimi nereden bakarsanız 1.5 milyon yıllık bir öykü ve bunun tam 1.495.000 yılında kadın daima özgürce seçme hakkını kullanmış. Son beş bin yıldır ise erkeğin dediği oluyor. Ve geldiğimiz noktada yalnızca yeni nesillerin kötüye evrimleşmesini değil, giderek dünyanın bir bütün olarak çökmesine neden olacağımız açıkça görünüyor" diyor.
Kitabın ikinci bölümünde, eğer kadınlar yeniden yönetimi ele almazlarla bizi bekleyen felaketler sıralanıyor. Küresel ısınma, plansız çoğalma, kaos vb günler kapımızda.
Çözüm belli: Kadınları yeniden toplulukların başına geçirmek. Bu elbette kolay değil. Çünkü erkek egemen toplum modeli, kendisini tek ve değişmez model olarak görüyor ve bunun dışında başka bir biçim olacağını düşünemiyor bile.
Gökçebağ'ın tek umudu, üstün kadın zekasının (kitapta kadınların niçin erkeklerden daha zeki oldukları da gösteriliyor), ince bir manevra ile önümüzdeki yüz yıl başlarına kadar erkek egemen topluma son verip, yeniden doğal düzene geçmesi.