İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni (İESOB) temsilen, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Yönetim Kurulu'nda görev yaptığım için, çarşı pazarları dolaşırken, katıldığım toplantılarda ve benzer platformlarda, İzmir Kalkınma Ajansı'na ilişkin sorularla karşılaşıyorum.
Bu nedenle bu hafta kısaca İzmir Kalkınma Ajansı'nın vizyonuna, İESOB projelerine verdiği desteklere değinmek, İZKA çalışmaları hakkında esnaf sanatkarlarımızı ve oda idarecilerimizi aydınlatmak istiyorum.
YEREL POTANSİYEL
Kalkınma ajansları, bölgelere yapılacak yatırım planlarının yerel merkezlerde belirlenmesi amacıyla kuruldu. Bu şekilde, yapılacak yatırımlardan azami verimliliğin sağlanması, kaynakların yerinde ve etkin kullanılması, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğinin geliştirilerek yerel potansiyelin harekete geçirilmesi hedeflenmiştir.
Bu çerçevede İzmir Kalkınma Ajansı'nın misyonu da, İzmir'in sürdürülebilir kalkınması için yerel potansiyeli harekete geçirecek katılımcı araçları geliştirmek ve uygulamak olarak açıklanmıştır.
KENT İÇİN FIRSAT
İzmir gerek insan altyapısı ve gerekse hemen her alandaki zengin kaynaklarıyla tarih boyunca farklılıklar yaratmıştır. Ancak genel anlamda İzmir gerçek potansiyelini kullanamıyor.
İzmir Kalkınma Ajansı, sadece misyon ve vizyonu itibariyle bile İzmir için önemli bir fırsat olarak görülüyor.
İzmir Kalkınma Ajansı, bölgesel kalkınma planları yapmak ve uygulamak, sosyal uyum ve adaleti güçlendirmek, kuruluş ve şahıslara sağladığı idari, mali, teknik yardımlarla kalkınma çabalarını desteklemek adına çalışmalarını sürdürüyor.
ESNAFIN TEMSİLCİSİ
İzmir Kalkınma Ajansı'nın faaliyetleri, 8 kişilik yönetim kurulu tarafından yürütülüyor. Yönetim kurulundaki 5 üye ilgili yasa tarafından belirlenirken, diğer 3 üye 100 kişiden oluşan Kalkınma Kurulu tarafından seçiliyor. Ben de İESOB'ni temsilen, Kalkınma Kurulu üyelerinin teveccühleri ile İZKA Yönetim Kurulu'nda görev yapıyorum.
Yönetim kurulunda gerçekleştirdiğim çalışmalarda, İZKA'nın ana hedeflerinin gerçekleştirilmesine katkı koymaya ve temsil ettiğim camianın İzmir Kalkınma Ajansı'ndan azami şekilde yararlanmasını sağlamaya çaba gösteriyorum.
Geçen çalışma döneminde İESOB, İzmir Kalkınma Ajansı'nın Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında iki proje hazırladı ve bu projelerin ikisi de kabul edilerek uygulamalarına başlandı ve hızla devam ediyor.
İKİ PROJE
İESOB, esnaf ve sanatkarların daralan pazarını büyütmeye yönelik çalışmaları çerçevesinde İzmir Kalkınma Ajansı destekli iki proje hazırladı.
İZKA'nın açtığı proje yarışması kapsamında Temmuz ayında kabul edilen iki projemiz şu an yürürlükte.
ALO ESNAF
Bu projelerden ilki, Alo Esnaf olarak da bilinen, Esnaf Bilgi Sistemi Projesi'dir. Bu proje ile, esnaf ve sanatkarların gelir getirici faaliyetlerinin ve istihdam potansiyelinin artırılması, kesimin birliğine ve meslek odasına olan güveninin pekiştirilmesi ve ilişkilerin güçlendirilmesi amaçlanıyor, halka 24 saat servis veren esnaf ve sanatkar hizmetinin sunulması ve esnaf kesiminin tanıtımının sağlanması hedefleniyor.
KÜMELENME GİRİŞİMİ
"Bir Elin Nesi Var" projesi ile de, 3. Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren işletmelerin "kümelenme girişimi" ile rekabetçi avantajlarının artırılması, bu şekilde pazar paylarının yükseltilmesi amaçlanıyor.
3. Sanayi Sitesi'ndeki işyerlerinin bakım ve arıza tespitlerinde ileri teknoloji ve kalifiye işgücü kullanımını artırmak, bu işletmelerde müşteri odaklı kurumsal altyapıyı oluşturmak projenin hedefleri arasındadır.
SORU - CEVAP
SORU: Sayın Başkanım, geçen hafta faizinin yüzde 75'inin KOSGEB tarafından karşılanacağı kredileri açıklayan yazınızı ilgiyle okudum. Yazınızda esnaf sanatkarların da KOSGEB desteklerinden, dolayısıyla 25 bin lira limitli, 15 ay vadeli kredilerden yararlanabileceğinizi belirtmişsiniz. Benim teminat sorunum var. Bu kredide sıkıntı yaratır mı, kredi verirken kriterleri kim belirleyecek? Krediyi hangi alanda kullanabilirim? (CELAL DAĞTEKİN-Güzelbahçe)
CEVAP: Yeni teknoloji kullanımı, yeni işyerine taşınma, üretim-pazarlama-işlerini büyütme, yeni yatırım, yurtdışı pazarlara açılma, eğitim, danışmanlık finansmanı amacıyla kullandırılacak kredilerin başvuruları KOSGEB ve bankalarca belirlenecek kriterlere göre değerlendirilecektir. Teminat sıkıntısı yaşayan işletmeler Kredi Garanti Fonu (KGF) veya Türkiye Esnaf ve sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'ne (TESKOMB) bağlı kredi kefalet kooperatiflerinden yararlanabilecektir.
İESOB, İzmirli esnaf sanatkarların KOSGEB desteklerinden en iyi şekilde yararlanabilmeleri amacıyla, kendi binası Birlik Plaza'da KOSGEB çalışmaları için ayrı bir birim oluşturdu.
Dört yıldır İESOB bünyesinde KOSGEB elamanlarının çalışmaları için oluşturulan KOSGEB Sinerji Odağı biriminin kapasitesi, daha fazla personelle ve daha geniş departmanda hizmet verecek şekilde genişletildi.
Konu ile ilgili ayrıntılı bilgileri, Birlik Plaza'da 1'inci katta hizmet veren birimimizden, Çiğli Atatürk Organize Sitesi'nde faaliyet gösteren KOSGEB İzmir İşletme ve Geliştirme Merkez Müdürlüğü'nden, ya da KOSGEB'in www.kosgeb.gov.tr internet adresinden alabilirsiniz.
SORU: 25 bin lira limitli, KOSGEB destekli kredilerin başvuruları ne zaman başlayacak ? Bu kredileri her bankadan alabilecek miyiz?
(ÜNSAL KAYALAR-Bergama)
CEVAP: KOBİ'ler için hazırlanan kredi destek programına başvurular 4 Kasım 2009 (dün) tarihinden itibaren başlamıştır.
KOSGEB veri tabanına kayıtlı işletmeler kriterleri uyduğu takdirde, bu kredi programı için anlaşma yapılan 17 bankaya müracaat edebileceklerdir.
Anlaşma yapılan bankalar: Akbank, Alternatifbank, Anadolu Bank, Denizbank, Finansbank, Fortis, Garanti Bankası, HSBC, ING Bank, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat bankası, Asya Katılım Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası.