Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, gerek kısa çalışma ödeneği gerekse işverenin prim yükünün Hazine tarafından karşılanması uygulamasına 2010 yılında da devam edeceklerini açıklaması, teşkilatımız tarafından olumlu karşılanmıştır.
Bilindiği gibi işsizlik, Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında gelmektedir. Ekonomik bir sorun olan işsizlik, özellikle genç nüfusu ümitsizliğe sürüklemekte, toplumda karamsarlığa yol açan sosyal sıkıntıları da beraberinde getirmektedir.
Bu açıdan ülke yöneticilerinin işsizlikle mücadele konusunda attıkları adımların desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
FON KARŞILAYACAK
Başbakan Erdoğan, mevcut istihdamına yeni istihdam ekleyen, işverenin ödemesi gereken sosyal güvenlik prim paylarını 2010 yılı boyunca da Hazine'nin ödemesine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırlıklar yaptığını açıklamış, tasarı Meclis gündemine gelmiştir.
Buna göre işverenin teşvikten yararlanabilmesi için, son üç aydaki çalışan sayısına ek yeni işçi istihdam etmesi gerekmektedir. Ayrıca işe alınacakların son üç ayda kayıtlı çalışanlar dışında olması gerekmektedir.
Sigorta prim teşvikleri asgari ücret üzerinden hesaplanacak, primler işsizlik fonu tarafından SGK'ya aktarılacaktır.
Kaçak işçi çalıştıran işyerleri teşvikten yararlanamayacak, işyerlerinin devredilmesi, birleşmesi veya bölünmesi durumlarında teşvik verilmeyecektir. İşyerinin kapatılarak değişik bir isimle açılması halinde yine teşvikten yararlanılamayacaktır.
ESNAFA ÖNCELİK
Ana hatları böyle şekillenen çalışma, işsizliğin önlenmesi için önemli avantajlar getirecektir.
Ancak, iyi niyetle düşünülen tedbirlerde esnaf sanatkar olgusunu biraz daha ön plana çıkarmak, şüphesiz düşünülen hedeflere ulaşılmasını kolaylaştıracaktır.
Esnaf sanatkarlar işsizlikle mücadelede önemli birer silahtır. Ülke yöneticileri öncelikle bunun farkına varmalıdırlar.
Gerçekten de devletten bütçeye ek yük getirecek önemli destekler istemeyen, sınırlı sermayelerini alınteri ve emekleri ile harmanlayarak yaşamlarını idame ettiren esnaf sanatkarlarımız, yanlarında çalıştırdıkları elemanlarla işsizlikle mücadeleye önemli katkılar koymaktadırlar.
Esnaf sanatkarlara ait küçük işletmeler, yanında çalışanlara hem meslek öğreten, hem geçimlerini temin eden müstesna işyerleridir.
İzmir Birliği bu yüzden mesleki eğitime önem vermekte, çağdaş dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gençlerin düz eğitim yerine mesleki eğitimi tercih etmelerini özendirecek çalışmalara imza atmaktadır.
Ek tedbirler
Hükümet de ekonomi ile ilgili kararlarda, esnaf sanatkarları destekleyecek tedbirlere öncelik vermelidir.
Esnaf sanatkarların büyük beklentileri bulunmamaktadır. Vergi, sigorta prim borçlarının ödemelerinde kolaylıklar, mesleklerinde yeni elemanlar yetiştirmek ve kendilerini geliştirmek için kesimin yararlanabileceği Ar-Ge desteklerinin yeniden düzenlenmesi, kümeleşme çalışmalarını ve yerli malı tüketimini özendiren önlemler, esnaf sanatkar teşkilatlarının beklentilerini oluşturmaktadır.
HATIRLATMA
KOSGEB'den eğitim desteği
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), işletmelerin istihdam potansiyelini ve katma değeri artırabilmek için eğitim çalışmalarına destek verecek.
KOSGEB'in çalışmalarıyla, işletmelerin planlama, yatırım, modernizasyon, teknolojik araştırma geliştirme, teknoloji adaptasyonu, üretim, pazarlama, finansman gibi konularda bilgi ihtiyaçlarını giderilecek.
Destekten KOSGEB veri tabanına kayıtlı tüm işletmeler yararlanabilecek. KOSGEB'in işletme başına sağlayacağı özel eğitim desteğinin üst limiti ise 6 bin lira olacak.