Gümrük ve Ticaret Bakanlığı "Perakende Yasası" olarak adlandırılan yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor. Bu çalışma kapsamında, aynı bölgelerde ihtiyaçtan fazla sayıda benzer meslekleri yapan işyerlerinin kısıtlanması da gündeme getiriliyor. Bu konu İzmir Birliği'nin daha önceden dile getirdiği ve yasal düzenleme olmadığı için İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle hayata geçirdiği Alo Esnaf Projesi'nin temel gerekçelerinden birini oluşturuyor.
Bir işyerinin faaliyete başlaması, gerek yeni bir istihdam kaynağının yaratılması, gerekse ekonominin yeni bir katma değere kavuşması açısından önemli bir unsurdur.
Yeni bir işyerinin açılması para ve zaman gerektirir. Yapılacak yanlış bir tercih hem işyeri açan kişi hem de ülke ekonomisi için maddi bir kaybı ortaya çıkarır.
İşyeri açma noktasında esnaf- sanatkarın yeterince bilgiye sahip olmaması birçok mağduriyete neden olur. İşyeri açacak kişi bildiği ya da eğitimini aldığı iş kolunda işyeri açmalı. Aksi takdirde yasalara uygun olarak ve iyi iş yapan bir esnaf ve sanatkara özenip işyeri açmak hem kendisi hem de mevcut işyeri açısından sorun yaratır. Bu noktada söz konusu mağduriyetleri önlemek adına Birliğimiz Sicil Memurluğu esnaf ve sanatkarımıza konuyla ilgili her türlü danışmanlık hizmetini veriyor.
İESOB'UN ÇALIŞMASI
İşyeri açma konusunda yaşanan en önemli sorunlardan birisi, isteyenin istediği yerde işyeri açabilmesi ve bu konuda herhangi bir kısıtlamanın olmamasıdır. Bu durum ise doğal olarak haksız rekabeti beraberinde getirmekte, iyi iş yapan bir işyerinin yanında kısa süre içinde aynı iş kolunda faaliyet gösteren yeni işyerleri açılmaktadır.
Ancak sonuçta ilk açılan işyeri de dahil olmak üzere birçok işyeri kapatmak durumunda kalmaktadır. İzmir Birliği bu sorunu çeşitli ortamlarda sıklıkla dile getirmiş ve belirli bölgelerde aynı iş kolunda belirli sayının üzerinde işyerinin açılmasına izin verilmemesi için ilgili illerin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları birliklerine yetki verilmesinin zorunluluğunu vurgulamıştır.
Bu görüşe bir altyapı sağlamak üzere de İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, "Alo Esnaf" başlıklı bir İZKA projesini hayata geçirdi. Bu proje kapsamında İzmir'de faaliyet gösteren kayıtlı esnaf ve sanatkarlar detay bilgileri ve adresleriyle birlikte dijital bir harita üzerine işaretlenmiş ve www.aloesnafizmir.com web sitesinde yayınlandı. Söz konusu projedeki esnaf ve sanatkar bilgileri anlık olarak da güncelleniyor.
Bu noktada İzmir Birliği'nin uzun zamandan beri dile getirdiği görüşlere paralel olarak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın "Perakende Yasası" olarak adlandırılan yeni bir yasa tasarısını gündeme taşıdığını öğrenmek de sevindirici bir gelişme oldu. Ancak bu yasa tasarısının yürürlüğe girmesinden önce öncelikle meslek örgütlerinin görüşlerine başvurularak tartışılması yararlı olacaktır.
Alo Esnaf Projesi nedir?
www.aloesnafizmir.com, esnaf sanatkarların bilgilerine sadece 1-2 tıklama ile ulaşılmasını sağlayan bir internet sitesidir.
1- Esnaf Sicil'e yeni işyeri açma işlemi yaptırmaya gelen girişimci, Sicil'de bulunan Akıllı Tahta aracılığıyla işyeri açacağı bölgede, benzer işleri yapan işletmeleri görebilmektedir. Bu şekilde o bölgede ihtiyaç fazlası olması durumunda alternatif bölgelere yönlendirilmekte, bu şekilde maddi mağduriyetler de önlenebilmektedir.
2- Bu site vasıtasıyla İESOB Sicil Müdürlüğü'ne kayıtlı olan üyelerin bilgileri ve esnaf sanatkarın (Şoför ve seyyar çalışan üyelerimiz hariç) harita üzerinde yerleri görülebilmektedir. İnternet sitesi üzerinden üyenin telefon numarası, dükkanın ismi, hangi ürünü sattığı, hangi hizmeti verdiği, kargoyla satış yapıp yapmadığı, evlere servis hizmetinin bulunup bulunmadığı gibi bilgilere ulaşılabilmektedir. Bu şekilde üyelerimizin tüketicilerle sanal ortamda buluşturarak iş potansiyellerinin artırılması hedefleniyor.
3- www.aloesnafizmir.com internet sitesi her gün güncelleniyor. Kısa sürede tüm İzmir esnaf sanatkarının bu sistem üzerinden haberleşmesi ve satış yapabilmesinin sağlanması hedefleniyor. Bu sayede üyelerimizin satışlarının artırılması, müşteri potansiyellerinin genişletilmesi ve ucuz hammadde temin edebilmeleri amaçlanmaktadır.