‘Evimize 4 yıldır hiç antibiyotik girmedi’
Kendi ürettiği çaylardan özel harmanlar yaparak marka yaratan Neslihan Keskinoğlu, “Bitkilerin gücüne inanmalıyız çünkü yaratılan her şeyin bir sebebi var. Şifa doğada” dedi.
- Cumartesi
- Giriş Tarihi: 27 Nisan 2019
Neslihan Keskinoğlu, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nden mezun oldu. Tek hedefi iyi bir siyaset uzmanı olmaktı. Ama aşık oldu. Sevdiği adamın peşinden Akhisar'a taşındı. Çocukluğundan beri hobisi otlarla ilgilendi ve daha sonra hobisini işe dönüştürdü. Bitkileri karıştırırken kendi damak tadına uygun çaylar harmanladı. Yakın çevresinin büyük beğenisiyle çay eğitimleri aldı. L Tea Atalier ile şimdi lezzet ve bitkilerin şifasını dağıtıyor Neslihan Keskinoğlu... Doğru bildiniz yanlışların ne kadar çok olduğunu öğrenince şaşıracaksınız.
HOBİSİYDİ ARTIK İŞİ OLDU
● Bitkilere olan ilgi nereden geliyor?
Bursa doğumluyum, göçmen kızı olmam vesilesiyle otlarla hep ilgiliydim ve bu kendimi iyi hissettiğim bir hobiydi. Ama hiç bu sevdamın hobim olmaktan çıkıp işim olacağı hayalini kurmamıştım.
● Çay yolculuğu nasıl başladı?
Üniversiteyi bitirdikten sonra evlendim ve yaklaşık 7 sene Akhisar'da kaldım. Bir çiftlikte yaşıyor olmam, bitkiler konusunda kendimi daha fazla geliştirmemi sağladı. Sağlıklı yaşam düşüncesi ve bitkiler benim hep hayatımdaydı. Kendime yönelik sağlıklı bir çay bulamadığım için kendi çayımı kendim yapardım. Ardından çay eğitimlerine gittim. Bilkent Üniversitesi, Siyaset Bilimi'nden mezun bir çay uzmanı oldum. Sertifikalarımı aldım ve bitki çayları için çalışma fikri doğdu. Üç çocuğumun büyüyüp okula başlamasıyla beraber tüketim modundan, üretim moduna geçmeye karar verdim ve atölyemi kurdum.
● Üretim tamamen size mi ait?
Evet, kendi bahçemiz var, çoğu bitkiyi kendi bahçemizde ekip toplayıp, kurutup, harmanlıyoruz. Her bitki elle ayıklanıyor, tüm harmanlar benim imzam. Yaptığım işin diğer firmalardan farkı, bitki harmanlarından meydana gelmesi. Toplam 21 harman var, bunlardan sadece 6 tanesi aroma içeriyor, diğerleri bitkilerden ve meyvelerle harmanladığım, doğal aromalı karışımlar. Diğer önemsediğim nokta ise her birinin bir işe yaraması ve insanlara fayda sağlaması.
'BİTKİLERİN GÜCÜNE İNANIN'
● Harmanladığın çayların sağlıkla ilgisi nasıl?
Bitkilerin nelere iyi geldiğini de artık öğrendim. Mesela sinameki otu faydalıdır, bağırsağı çok iyi çalıştırır ama boğazda bozukluk yapabiliyor. Bizim çaylarımızın özelliği herkese iyi gelecek bitkilerden oluşması, riskli olanları asla tercih etmiyoruz. Benim sloganım "Bitkilerin gücüne inanın!" Bu sloganın patentini de aldım. Bitkilerin gücüne inanmalıyız çünkü yaratılan her şeyin bir sebebi var. Her şey doğada aslında.
● Çayla gelen sağlık için somut ne söyleyebilirsiniz?
Bizim evimize 3-4 senedir antibiyotik bile girmedi. Boğaz ağrısına ada çayı ile gargara yapmak iyi geliyor. Kombucha çayı var mesela, siyah ya da yeşil çaydan fermente edilerek yapılan bir çay. Bu iksir bir çay aslında, herkesin hayatına sokması gerekiyor.
DREAM ÇAY İLE STRESE VEDA
● Uykusuzluğa iyi gelen var mı?
Uykusuzluk günümüz insanları için büyük problem. Stresi nasıl azaltabilirim diye soranlar için "Dream çay" diye bir çay yaptım. Bunun içerisinde rezene, anason, melisa, papatya ve lavanta var. Bunların hepsini karıştırdım. Oranlarını ayarladım. Ama kendiniz de damak zevkinize göre, deneme yanılma yöntemiyle bu çayları yapabilirsiniz. Yapıp vücudunuzdaki tepkisini görceksiniz, ona göre oranlarını azaltıp çoğaltabilirsiniz.
YANIK ÇAY İÇİYORUZ
● Çayı demlerken en sık yapılan hata nedir?
Çaylarda demleme şekli çok önemli. Siyah çayı biz aslında çok yanlış demliyoruz. Bizim içtiğimiz siyah çay aslında yanık çay oluyor. Çayın altındaki su kaynarken üzerine de soğuk suyu koymalıyız, soğuk suyun içine bir çay bardağı siyah çay boşaltılacak. Çayın demlenmesi için 20 dakika gerekiyor. Sonrasında süzmek zorundayız, içinde daha fazla kaynamamalı. Eğer daha fazla kaynarsa yanık çay oluyor ve yararları kayboluyor. Aslında doğru yapılırsa siyah çay da çok faydalı.
BİR SAGLIK İKSİRİ KOMBUCHA YAPIMI
NİHAN YARKENT İNCE