Kemeraltı’ndan Avrupa’ya uzanan tatlı yolculuk
Tatlılarını beğenen yakınlarının desteğini alarak 10 metrekare alanda üretime başlayan Sevinç Özsoy, eşi Sami Özsoy ile Hisarönü’nde küçük bir dükkan açtı. İzmir’de 9 şubeye ulaşan çift şimdi de Almanya sınırını zorluyor
- Cumartesi
- Giriş Tarihi: 18 Mart 2023
İzmir, tarih boyunca Doğu Akdeniz'in en önemli liman kentlerinden biri olması dolayısıyla ticari, sosyal ve kültürel alışverişin en hareketli mekânlarından birisi olmuştur.
Geçmişten günümüze, çok renkli kent kültürünün mekânlarının başında Kemeraltı gelmektedir. 8 bin 500 yıllık bir tarihi olan İzmir'in, yaklaşık 2 bin 500 yıllık merkezini oluşturan, 2020 yılının Nisan ayında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'ne dâhil olan İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı, İzmir kent merkezinin tarihi, ticari odağı olarak kent kültürünün sürdürülebilirliğinde önemli bir role sahiptir. Bu hafta lezzet durağımızda Kemeraltı'ından Avrupa'ya uzanan bir başarı hikayesini yazdım. Kemeraltı'ında 10 metrekare alanda imalatla başlanan, bugün İzmir'de 9 şube 300 metrekarelik imalat atölyesine ulaşan bir başarı yolculuğu... Hisarönü Süt tatlıları şu anda Avrupa'da şube açma çalışmaları yapıyor.
AMATÖRLÜĞÜN GÜCÜ
Başarılarının sırrını sorduğumda Sevinç Hanım, "El lezzeti önemli, kullandığımız ürünler, ustalığımız ve işimize sevgimizi katıyoruz. Hala eski usul yöntemlerle üretim yapıyoruz, işimizi amatör ruhla yapıyoruz" demekte.
Amatörlük dünyanın en büyük gücüdür, çünkü amatörler bir şeyi sadece sevdikleri için yaparlar. Severek yapılan işin karşısına da kimse duramaz.
Ortaya da bir başarı hikayesi çıkar İzmir'den doğan uluslararası marka çıkar. Marka, özlemleri, tarihi uzmanlığı, zaman içerisinde oluşturduğu bilgi ve becerileriyle, bir örgütün temsil ettiği her şeyin ürünüdür.
Marka, aynı zamanda örgütün kurumsal değerlerini ve kültürünü de yansıtır. Son olarak ama en az diğerleri kadar önemlisi marka, işletmenin gerçekleştirmek için çıktığı büyük rüyayı somutlar.
AİLECE ÇALIŞIYORLAR
Sami ve Sevinç Özsoy çifti bir hayalin peşinden giderler.
Almanya'dan döner ve süt tatlıları üzerine 10 yıl işletmecilik yaparlar. İkiz çocuklarının doğumu ile birlikte önce Sevinç Hanım Türkiye'ye dönüş yapmış. Daha sonra çocuklarının hasretine dayanamayan Sami Bey de memleketine dönmüş. Çocuklar büyüyünce Sevinç Hanım moda sektöründe faaliyet göstermiş.
Sami- Sevinç Özsoy çifti hayatları boyunca ne iş yapsalar hep en iyisini yapmışlar.
Sevinç Hanım'ın yaptığı tatlılar herkes tarafından çok beğeniliyormuş.
Bu işi yapması konusunda çevresinde devamlı istek geliyormuş. Eşi ile birlikte sahaya inmeye karar vermişler. 2017 yılında Kemeraltı'nda Hisar Camisi'nin karşısında Hisarönü Süt Tatlılarını açmışlar. Tatlıların hepsi muhteşem. Bugün oğulları Bilgehan ve Alperen başarılı okul hayatları ile birlikte işin her aşamasında çalışarak öğreniyorlar. Gelecekte eğer şartlar elverirse anne ve babasının bin bir emek ve çabayla kurdukları markalarını daha iyiye taşırlar. Bugün Bozyaka'daki üretim tesislerinde aylık 400.000 porsiyon çeşit süt tatlıları üretilmekte.
Almanya'nın Berlin kentinde 3-4 şube ve üretim tesisi açmayı planlıyorlar.
Yoğun bir şekilde franchise teklifleri geldiğini ve teklifleri değerlendirdiklerini belirten Sami Özsoy, "Güvendiğimiz, inandığımız yol arkadaşları ile birlikte yürümek istiyoruz. Markaya zarar verecek güven zedeleyecek hiçbir işlemin içinde olmak istemiyoruz" demekte.
PUDRA ŞEKERİ YOK
Süt tatlılarından kazandibi çeşitlerini (sade, sakızlı, Antepfıstıklı, bademli ve İzmir'de ve Türkiye'de tek olan cevizli) mutlaka tatmanızı öneririm. Kazandibi tatlısında dibini yakma kıvamını tutturmak çok önemlidir. Burada kazandibi kısık ateşte pişirilerek pudra şekeri kullanılmadan yapılıyor.
Sütlaç, kaliteli süt ve pirinçle pişiriliyor kesinlikle nişasta ve pirinç unu kullanılmıyor. Toprak kapta kısık ateşte pişirilen sütlacın lezzetine doyum olmuyor.
Ekmek kadayıfı ve peynir tatlısı da bulunuyor. Ekmek kadayıfında kullanılan kaymağın tazeliği ve lezzeti mükemmel. Kaymak kendi üretimleri olduğu için krema içermiyor. Doğal ve organik süt kullanıyorlar.
Eklerini, Spangle ve efsane lezzet profiterolünü mutlaka denemelisiniz. Profiterolün çikolata sosunda nişasta ya da un bulunmuyormuş. Sadece çikolata var, çikolatayı fermente ederek sunuyorlar.
Ortaya da enfes lezzet çıkıyor.
17 yaşındaki ikizlerinin yemeyeceği hiçbir şeyi kimseye ikram etmiyorlar. Amatör ruhu kaybetmeden butik tarzda yeni şubeler açmayı düşünüyorlar. Kesinlikle fabrikasyon üretime geçmeyeceklerini belirttiler. "Bu özel lezzetimizi ve tadımızı korumak istiyoruz" diyorlar.
Son söz: Hisarönü Süt Tatlıları İzmir'in ve Türkiye'nin en önemli markalarından birisi olmuştur. İzmir'de çıkan uluslararası bir marka olma yolunda ilerlemektedir. Bölgesine değer katmış, İzmir ile özdeşleşmiş İzmir'in en önemli lezzet adreslerinden olmuştur. Sami-Sevinç Özsoy çiftine bu tatlı marka yolculuğunda başarılar diliyorum.
SEZER ALTAN / LEZZET DURAKLARI