En sağlıklı besinler hangileri?

Tüm zamanların en sağlıklı 50 besin maddesi sıralandı. Diyetisyen Alicia Romano'nun yardımı ile hazırlanan liste birçok gıda maddesini içeriyor...

2 | 51

Harissa Sosu

Fas mutfağına ait acı bir baharattır. Harissa'nın kullanımı için çeşitli tarifler vardır fakat genellikle biber, sarımsak, zeytin yağı ve baharatla kullanılır.
Kalori: 15
Yağ: 1 gr
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 36 mg
Karbonhidrat: 2 gr
Lif: 1gr, Şeker: 0 gr
Protein: 1 gr.

3 | 51

Keçi peyniri

Keçi peynirinde diğer peynir türlerine göre daha az yağ bulunur. Bu da keçi peynirini daha sağlıklı yapıyor. Bazı araştırmalara göre, inek sütüne kıyasla keçi sütü demir emilimini artırıyor.,

Kalori: 103
Yağ: 8.5 gr
Kolesterol: 22 mg
Sodyum: 118 mg
Karbonhidrat: 0.03 gr
Lif: 0g
Şeker: 0.03 gr
Protein: 6 gr.

4 | 51

Patlamış mısır

Patlamış mısır çoğu zaman bir çerez gibi tüketiliyor. Ancak bilinin aksine patlamış mısır, çok lifli bir besin maddesi.
Kalori: 31
Yağ: 0.4 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 1 mg
Karbohidratlar: 6 g
Lif: 1 g
Şeker: 0.07 g
Protein: 1 gr.

5 | 51

Hindistan cevizi

Hindistan cevizi en sağlıklı besin maddelerinden bir diğeri. Taşıdığı yüksek potasyum değeriyle kas gelişimine, hücrelerin ve dokuların düzgün çalışmasına büyük fayda sağlar. Magnezyum ve fosfor açısından oldukça zengindir. Bunun dışında sağlık açısından birçok faydası olan bileşenler içermektedir.
Kalori: 283
Yağ: 27 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 16 mg
Karbonhidrat: 12 gr
Lif: 7g
Şeker: 5g
Protein: 2.7 g.

6 | 51

Sığır Eti

Organik sığır eti, iyi bir mineral, selenyum ve çinko kaynağıdır. Kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur. Yağsız sığır eti aynı zamanda bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için gereklidir.
Kalori: 99
Yağ: 2.3 g
Kolesterol: 47 mg
Sodyum: 47 mg
Karbonhidratlar: 0g
Lif: 0g
Şeker: 0g
Protein: 20 g.

7 | 51

Ghe Yağı

Ghe yağı Hint mutfağına ait, gayet lezzetli ve sağlıklı bir yağdır. Ghee, tuzsuz tereyağından elde edilir. Ghee bağırsak sağlığı, göz altı torbaları, cilt kuruluğu ve kırışıklık için çok iyidir.
Kalori: 45
Yağ: 5 gr
Kolesterol: 15 mg
Sodyum: 0 mg
Karbonhidratlar: 0g
Lif: 0g
Şeker: 0g
Protein: 0 gr.

8 | 51

Ton Balığı

Bir araştırmaya göre, haftada 200 gram ton balığı tüketmek kalp hastalıkları riskini %36 oranında düşürüyor. Ton balığı yağ içeriği sâyesinde vücudu olumlu etkiliyor. Omega 3 yağları kardiyovasküler sistemin ve beynin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur.
Kalori: 530
Yağ: 20 g
Kolesterol: 226 mg
Sodyum: 1656 mg
Karbonhidrat: 0 gr
Lif: 0g
Şeker: 0 gr
Protein: 60 g.

9 | 51

Spirulina

Spirulina yüksek besin değerine sahip ve sağlığa yararlı olduğu bilinen bir su yosunudur. Spirulina pek çok kişi tarafından kalp sorunları veya metabolizmayla ilgili şikayetler için önerilmektedir.
Kalori: 20
Yağ: 0.5 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 73 mg
Karbonhidrat: 1.7 g
Lif: 0.3 g
Şeker: 0.2 g
Protein: 4g.

10 | 51

Limon

C vitamini bakımından oldukça zengin olan limon, bağışıklık sitemi, kalp damar sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Limonun antioksidan etkisi osteoartrit ve romatoid artritin yol açtığı rahatsızlıkları hafifletmek için de kullanılır.

Kalori: 17
Yağ: 0.2 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 1 mg
Karbohidratlar: 5.4 g,
Lif: 2 g
Şeker: 1.5 g
Protein: 0.6 g.

11 | 51

Soya Peyniri

Genleriyle oynanmamış soyadan lesitini alınmadan ve hiçbir koruyucu ve katkı maddesi kullanılılmadan üretilen soya peyniri oldukça yararlı bir besin maddesidir. Soya fasulyesinden üretilen soya sütünün doğal maya ile mayalandırılması sonucu elde edilen bir peynirdir.

Kalori: 98
Yağ: 5.3 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 15 mg, Karbonhidrat: 3.6 gr, Lif: 1g, Şeker: 1g, Protein: 11.4 gr.

12 | 51

Karahindiba Otu

Karahindiba Otu, C vitamini, lif, potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor içerir. Karahindiba otunun, karaciğeri temizlediği ve hormon düzenlemeye katkı sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Kalori: 25
Yağ: 0.4 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 42 mg
Karbonhidrat: 5 gr
Lif: 2 gr
Şeker: 0.4 gr
Protein: 1.5 g.

13 | 51

Maya

B vitamini, protein ve lif açısından iyi bir kaynak olan mayanın zihinsel ve fiziksel sağlığı destekleyip güçlendirici faydaları vardır.

Kalori: 60
Yağ: 0.5 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 25 mg
Karbonhidrat: 5 gr
Lif: 3g
Şeker: 0 gr
Protein: 8 gr.

14 | 51

İstiridye

İstiridye, içerisindeki yüksek oranlı çinko sayesinde, sperm kalitesini artırır ve cinsel istek uyandırır. İstiridyeler protein açısından büyük bir kaynaktır. Ayrıca omega-3, kalsiyum da bulundurur.

Kalori: 43,
Yağ: 1.4 g,
Kolesterol: 34 mg,
Sodyum: 71 mg,
Karbonhidrat: 2,3 g,
Besin Lifi: 0g,
Şekerler: 0.5 gr,
Protein: 5g.

15 | 51

Mango

100 gram mango ile günlük A vitamini ihtiyacınızın %25'ini karşılayabilirsiniz. Mango, özellikle gece körlüğünü ve göz kurumasını engellemede etkilidir. İçeriğinde yoğun olarak bulunan lif, pektin ve C vitamini sayesinde kolesterolü düşürücü etkiye de sahiptir.

Kalori: 202,
Yağ: 1.3 g,
Kolesterol: 0 mg,
Sodyum: 3 mg,
Karbonhidrat: 50.3 gr,
Lif: 5.4 g,
Şeker: 46g,
Protein: 2.8 g.

16 | 51

Çilek

Günlük C vitamini ihtiyacınızın neredeyse 1.5 katını çilek yiyerek alabilirsiniz. C vitamininin kalp ve damar hastalıklarını önlemeden, enfeksiyon ve virüslerle savaşmaya kadar pek çok işe yaradığı düşünüldüğünde çilek hastalıklarla savaşmak için iyi bir silah olabilir.

Kalori: 46,
Yağ: 0.43 g,
Kolesterol: 0 mg,
Sodyum: 1 mg,
Karbonhidrat: 11 gr,
Lif: 3g,
Şeker: 8.1 gr,
Protein: 1 g.

17 | 51

Böğürtlen

Yol kanarlarında, korularda, ormanlarda sık rastlanan, dikenli bir ağacın meyvesi olan böğürtlenin faydaları saymakla bitmiyor. Böğürtlen organik asitler, mineraller ve C vitamini bakımından çok zengin.

Kalori: 62,
Yağ: 0.7 g,
Kolesterol: 0 mg,
Sodyum: 1 mg,
Karbonhidrat: 14 gr,
Lif: 8g,
Şeker: 7g,
Protein: 2 gr.

18 | 51

Enginar

Enginar, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Enginar karaciğer için çok faydalıdır; karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar.

Kalori: 60
Yağ: 0.2 g,
Kolesterol: 0 mg,
Sodyum: 120 mg,
Karbonhidrat: 13.5 g,
Lif: 7 g,
Şeker: 1.3 g,
Protein: 4.2 g.

19 | 51

Lahana Turşusu

Lahana Turşusu, C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, folik asit, kalsiyum, potasyum, demir, fosfor, sodyum ve magnezyum gibi mineralleri bol miktarda içermektedir. Lahana turşusu sindirimi geliştirir.Kabızlık gidericidir.
Kalori: 27
Yağ: 0.2 g,
Kolesterol: 0 mg,
Sodyum: 939 mg,
Karbonhidrat: 6.1 g,
Lifi: 4 g,
Şeker: 3 g,
Protein: 1.3 g.

20 | 51

Elma
Elma kolay ulaşılan çok sağlıklı bir meyvedir. Bünyesindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir. Düşük kalorili (50 kalori) olduğu için şişmanlığı önler, kan şekeri düzeyini ve yüksek tansiyonu olumlu bir şekilde etkiler. Nefesi rahatlatır. Yapılan bazı araştırmalar, elma yiyenlerin daha kolay nefes aldığını göstermektedir.
Kalori: 95,
Yağ: 0.3 g,
Kolesterol: 0 mg,
Sodyum: 2 mg,
Karbonhidrat: 25 gr,
Lif: 4g,
Şeker: 19 g,
Protein: 0.5 g.

21 | 51

Spagetti Kabak
Balkabağının bir türü olan Spagetti Kabak, Meksika kökenli bir sebzedir. B6 ve C vitamini içerir, bağışıklık sistemini güçlendirir, kan şekeri seviyesini dengeler ve cildi gençleştirir.
Kalori: 42,
Yağ: 0.4 g,
Kolesterol: 0 mg,
Sodyum: 28 mg,
Karbonhidrat: 10 gr,
Lif: 2g,
Şeker: 4g,
Protein: 1 g.

22 | 51

Pancar Yaprağı
Pancar yaprağı A vitamini ve K vitamini bakımından oldukça zengindir.
Kalori: 8
Yağ: 0.05 g,
Kolesterol: 0 mg,
Sodyum: 86 mg,
Karbonhidrat: 1.7 g,
Lif: 1.4 g,
Şeker: 0.2 g,
Protein: 0.8 g.

23 | 51

Morina (Cod) Balığı
Norveç'te yetişen Cod balığı (Morina) derin ve soğuk sularda yaşamayı sever. Az kılçıklı ve löp et şeklindedir. Selenyum, sodyum ve potasyum açısından zengin bir balıktır. D ve B12 vitamini deposu olmasıyla da tercih sebebidir.
Kalori: 71,
Yağ: 0.2 g,
Kolesterol: 52 mg,
Sodyum: 114 mg,
Karbonhidrat: 0 g,
Protein: 17.4 g.

24 | 51

Rvent Bitkisi
Rvent Bitkisi iştah açmasıyla bilinir ve sindirimi kolaylaştırır. Bedeni güçlendirici etkisi vardır.
Kalori: 11,
Yağ: 0.1 g,
Kolesterol: 0 mg,
Sodyum: 2 mg,
Karbohidratlar: 2.3 g,
Lif: 1 gr,
Şeker: 0.6 g,
Protein: 0.5 g.

25 | 51

Bezelye
Bezelye, sindirim sistemi organlarından başta mide olmak üzere, bağırsak ve diğer organlara oldukça faydalıdır.Leke ve çil giderici özelliğinden dolayı kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır.
Kalori: 31
Yağ: 0.2 g,
Kolesterol: 0 mg,
Sodyum: 6 mg,
Karbonhidrat: 7 g,
Lif: 3g,
Şeker: 3.3 g,
Protein: 2 gr.


X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.