Yerli otomobil TOGG seri üretime başladı! Türkiye'nin gurur günü...Başkan Erdoğan’dan açılış töreninde önemli açıklamalar
Son dakika... Türkiye'nin 'Devrim' ile başlayan hayali sonunda gerçek oldu. 18 Temmuz 2020'de ilk temeli atılan Gemlik TOGG Fabrikası Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Kürsüye kadar banttan inen ilk Togg ile gelen Başkan Erdoğan, vatandaşlara hitap etti. Togg'un şubat ayında vatandaşlardan tarafından sipariş verilebileceğini ifade eden Başkan Erdoğan, fiyatının da şubat ayında netleşeceğini söyledi.
- Gündem
- Giriş Tarihi: 29 Ekim 2022 16:09
- Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2022 20:20
Türkiye'nin ilk yerli otomobili olan Togg, bugün banttan indi. Togg'un üretim tesisi bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. "60 yıllık hayal gerçek oldu" ifadelerine yer veren Başkan Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın ilk eseri Togg'dur. TOGG Avrupa'nın yollarına düştüğü zaman Avrupa tutuşacak, "Çılgın Türkler geliyor" diyecekler" ifadelerini kullandı. Togg'un fiyatını ve ne zaman yollarda olacağını açıklayan Erdoğan "2023'ün ilk çeyreğinin sonunda yollarda olacak. Fiyatı Şubat ayında açıklanacak" diye konuştu.
Başkan Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
Millet olmak demek ortak bir geleceğe ulaşmak demektir. Togg bu ortak hayali hepimze ulaştırmıştır. Togg'u seri üretim bandından indirmek için gecesini güzdüzlerine katan babayiğitlerimizi emekçilerimizi, mühendislerimizi yürekten kutluyorum.
"VATANSEVER GİRİŞİMCİLERİN ÖNLERİ KESİLDİ"
Türkiye Yüzyılı vizyonunu dün paylaşmıştık. Türkiye Yüzyılınının ilk fotoğrafı da bugün açtığımız tesisimizdir. Biz bu ürüne otomobil diyoruz. Togg üreticileri akıllı cihaz diyor. Cumhuriyetin birinci yıllarına savaşlardan yorgun düşmüş kaynakları tükenmiş bir ülke olarak girdik. Tüm imkansızlıklara rağmen mühendislerimiz önemli girişmler başlattı. Vecihi Hürkuş, Şakir Zümre, Nuri Killigil gibi vatansever girişimcilerin önleri kesildi. O fabrikalarda üretilen uçakların yerini kuluçka makineleri aldı.
"BİZE KÜÇÜK DÜŞÜNMEK YAKIŞMAZ"
Biz tıptan mühendisliğe günümüz biliminin temellerini atmış Fatih'lerin torunlarıyız. Bunun için bize küçük düşünmek yakışmaz. Güçlü olmanın ve güçlü kalmanın yolu kendi kendine yetebilmekten geçiyor. Biz bunun için her fırsatta yerli ve milli diyoruz.
"YUNAN TUTUŞACAK! 'ÇILGIN TÜRKLER GELİYOR' DİYECEKLER"
Tayfun füzeleri atılmaya başlandı Yunan'ın gündemine girdi. Daha durun bunun arkası gelecek. Togg Avrupa'nın yollarına girdiği zaman ciddi manada tutuşacaklar. Çılgın Türkler geliyor diyecekler. Biz onlara değil nereden nereye geldiğimize bakacağız. Yarın değil hemen şimdi diyerek yolumuza devam edeceğiz.
"DÜNYANIN NERESİNE GİDERSENİZ GİDİN TÜRK MARKALARI İLE KARŞILACAKSINIZ"
Siz fabrika kurulmuyor diyor diye ortalıkta dolaşanlara itibar etmeyin. Türk sanayicisi fabrika kuracak arsa için birbiriyle yarışıyor. Dünyada teknolojinin ve girişmciliğin hangi noktaya geldiğine bakmak için 10 bin km öteye gitmeye gerek yok. Bunun için Türkiye'ye bakmanız yeterli. Dünyanın neresine giderseniz gidin Türk markaları ile karşılacaksınız.
"FABRİKA NEREDE? DİYORDUNUZ İŞTE BURADA"
Ülkenin cumhurbaşkanı olarak hep babayitlere davet çıkarttım. Sonunda oldu. Buna da dudak bükenler vardı. Yerli otomobil üretmek intihardır diyenleri gördük. Biz kararımızdan taviz vermeyrek bu projeyi hayata geçirecek babayitleri bulduk. Proje Devrim otomobilinin akıbetini yaşamasını isteyenlere de rastladık. Hani bunun fabrikası nerede diyerek kendi akıllarınca alay edenler vardı. İşte fabrika burada.
"DEVRİN OTOMOBİLİNDE BAŞARILI OLAMADILAR"
Togg Gemlik Kampüsü tam kapasiteye ulaştığında yılda 175 bin araç üretildiğinde 4 bin 300 kişiye doğrudan 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacaktır. Burada 2030'a kadar üretilecek 1 milyon adet araçla cari açığımıza katkı sağlayacağız. Halan üretemezsiniz diyenler varsa şu otomobillere iyi baksınlar. Bundan 60 yıl önce Devrim otomobilini engelleyen Devrin otomobilinde başarılı olamayacaklar.
BANKALARA ÇAĞRI
Tabi alacağımız otomobilin rengine Emine Hanım ile istişare ederek karar vereceğiz. Burda tüm kamu ve özel sektör bankalarının yöneticilerine Togg'u vatandaşımızın rahatlıkla satın alabilmesi için ellerini taşın altına koymaları çağrısında bulunuyoruz.
"BATARYA KONUSUNDA ANLAŞMA SAĞLANDI"
Togg, lityum iyon bataryalarının üretimi konusunda dünyanın önde gelen şirketlerden biriyle anlaştı. Togg'un batarya fabrikasının temelini yakında atıyoruz. Biz bu yolla çıkarken Türkiye elektrikli araçların üssü olacak demiştik. Lokomatif nereye giderse vagonlar da oraya gider.
TOGG NE ZAMAN YOLLARDA OLACAK?
680'den fazla noktada 1000'den fazla şarj cihazı yer alacak. Test ve sertifikasyon sürecine başlıyor. Togg inşallah 2023'ün ilk çeyreğinin sonunda yollarımızda göreceğiz.
TOGG'UN FİYATI NE OLACAK?
Togg aracısız bir şekilde alıcılarıyla bulaşacak. Satış işini dijital ve fiziksel deneyimi bireştirerecek. Togg siparişleri şubat ayında ön siparişe açılacaktır. Togg'un fiyatına babayiğitlerle birlikte karar vereceğiz. Önümüzde yılın mart ayında yollara çıkacak ürünün fiyatının şimdiden açıklamak doğru olmayacaktır. Şubat ayında herhalde fiyatı da açıklamış oluruz.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, montaj hattından inen ilk Togg'un direksiyon koltuğuna geçti.
Açılıştan sonra seri üretim sürecine geçmesi öngörülen Türkiye'nin akıllı otomobili TOGG, "Anadolu", "Gemlik", "Oltu", "Kula", "Kapadokya" ve "Pamukkale" isimlerini taşıyan "Türkiye'nin Renkleri" ile yollarda olacak.
Türkiye'nin Otomobil Girişim Grubu, TOBB koordinasyonunda, Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding ortaklığı ile 2019 yılında ilk adımı atılan, 18 Temmuz 2020'de ise temeli atılan Gemlik TOGG Fabrikası'nda sona gelindi.
Bugün açılışı yapılacak fabrikada son hazırlıklar tamamlanmış durumda. Açılışın yapılacağı alanda üzerinde TOGG'un logosunun bulunduğu uzun mavi bir çadır, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşma yapacağı alan ve seri üretimine geçilecek C-SUV modelin hünerlerini sergileyeceği toprak bir pist bulunuyor.
Üretim üssü Bursa Gemlik'te kurulan ve Türkiye'nin mobilite dönüşümüne liderlik edecek olan TOGG fabrikasında 250 adet otomasyon robotun yanı sıra yaklaşık 5 bin kişi istihdam edilecek. Bu rakam taşeron firmalarla birlikte 30 bin kişiyi bulacak.
1 MİLYONDAN FAZLA ARAÇ
Çok geniş bir arazide yapımı tamamlanan Gemlik fabrikasının yıllık üretim kapasitesinde hedef 175 bin araç olarak belirlendi. Orta vadeli hedefte ise 2030 yılında 1 milyondan fazla araç üretilmesi planlanıyor.
5 farklı modelin piyasaya çıkacağı araçlarla fikri ve sınai mülkiyeti yüzde 100 Türkiye'ye ait bir marka oluşacak.
HIZLI ŞARJ YÜKSEK PERFORMANS
Üretilecek olan son teknoloji araçlar 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak. Segmentinin en uzun aks mesafesine sahip doğuştan elektrikli otomobiller, modüler platform ile "300+" ve "500+" kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak.
Araçlar güncellemeleri 4G ve 5G bağlantılarıyla uzaktan alacak.