“Yara tedavisinde iyileşmeyi zorlaştıran hastalıklar tedavi edilmeli”
Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kadir Çeviker iyileşmeyen yaraların nedeninin atar damar tıkanıklığı olabileceğini söyledi. Op. Dr. Kadir Çeviker, kronik yaraların doğru yöntemlerle yapılan tedaviyle iyileşebileceğinin altını çizdi
- Sağlık
- Giriş Tarihi: 21 Mart 2023
Özel İzmir Gazi Hastanesi'nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kadir Çeviker, uzun süren ve iyileşmeyen yaraların her canlı için ciddi bir sorun olduğunu söyledi. Altta yatan sebebin bilinmemesinin çok daha ciddi bir sorun olduğunu belirten Op. Dr. Kadir Çeviker, "Klinik uygulamalarda yaranın iyileşmemesinden çok yaraya sebep olan sorunu ortaya çıkarmak önceliklidir. Çünkü insan organizması otomatik olarak ne olursa olsun iyileşmeye programlıdır. İyileşmenin önündeki engel kaldırıldığında kendiliğinden iyileşmeye başlayacaktır. Biz hekimlerin görevi bu otomatik ve mükemmel iyileşme yeteneği olan mekanizmanın önündeki engeli kaldırarak eksikleri yerine koymaktır" dedi.
EKSİKLİKLER TESPİT EDİLMELİ
"Bu amaçla hekime başvuran hastalar değerlendirilirken ilk yaklaşım sorunu ve eksikliği tespit etmeye yönelik muayene ve tetkikleri yapmak olmalıdır" diyen Op. Dr. Kadir Çeviker, "İyileşmeyen yarası olan hastaları istatiksel olarak yani sıklık sırasına göre değerlendirdiğimizde ilk sırada atar damar tıkanıklıkları ve genellikle beraberinde şeker (diyabet) hastalığı gibi uzun süreli hastalıklar gelmektedir" diye konuştu.
"İyileşmeyen yara hastalarında hastalığın sebebini bulmak neredeyse tedavinin tamamıdır" diyen Op. Dr. Çeviker, "Bizim gibi deneyimli ve konusunda uzman hekim arkadaşlarımız kendilerini güncel bilgilerle donatarak, bilimsel olarak hazırlanmış tedavi şemalarını ve benzer süreçleri tedavide uyguluyor. Bu amaçla hastalarımızda önceliğimiz, yıllarca elde ettiğimiz deneyim, daha başarılı bulduğumuz yöntem ve yeni bilgilerle hastalığın ne olduğunu hangi tedavi basamaklarının uygulanması gerektiğini seçeneklerle hastaya sunmak, planlanan tedavi ile başarıya giden süreçte hastayla birlikte yol almaktır" dedi.