• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
ALİ KOCATEPE

Müziğin namus bekçileriydiler

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10 Mayıs 2014, 18:02
İkisini de mayısın ilk haftası içinde kan kanserinden (lösemi) kaybettik. "Bay Tango" Esin Engin 52 yaşındaydı ve 4 Mayıs 1997'de ayrıldı aramızdan... On yıl sonra da cazın kraliçesi Nükhet Ruacan, 54 yaşındayken 7 Mayıs 2007'de bırakıp gitti bizi... İkisi de yakın dostlarımdı. Esin Engin kibarlığıyla bir İstanbul beyefendisi, Nükhet Ruacan idealistliğiyle, müziğimizin ender kalmış namus bekçileriydiler.
***
1945 yılında Sivas'ta Kırım Tatarı asıllı bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Esin Engin New York'ta High School, İstanbul'da Gazetecilik Yüksek Okulu ve Belediye Konservatuarı Şan Bölümünü bitirmişti... Şarkıcılığa Ferdi Özbeğen Orkestrası'nda başlamış (1966), bir çok plak seslendirdikten sonra, besteciliğe ve özellikle aranjörlüğe ağırlık vermişti... Film müzikleri çok beğeniliyordu... Ömrünün son 13 yılını Şehir Tiyatrolarının müzik direktörlüğünü yaparak geçirdi...
***
Esin'le beni bir araya Yonca Plak'ın sahibi Ergin Bener getirmişti... 1972'de seslendirdiğim "Bugün Bir Başka Gün", "Sokaktaki Adam" şarkılarımın düzenlemelerini yaptı. Aynı yıl prodüktörümüz Ergin Bener; Hümeyra, Bora Ayanoğlu, Esin Engin ve bana ilk kez bir araya gelen 4 pop müzik sanatçısı olarak "Akdeniz Şarkısı" (benim bestem) ve "Kendini Mutlu Hisset" (Bora'nın bestesi) adlı parçaları okuttu, 45'lik plak olarak yayınladı... Bir yıl sonra kendi şirketimin ilk plağı, "Akdeniz Çocukları"nı Esin Engin'le birlikte aramıza Nilüfer, Füsun Önal, Gökben ve Ertan Anapa'yı alarak 6 şarkıcı seslendirdik...
***
Esin'le yakın arkadaşlığımız hep sürdü. Bir gün beni ya da bir başkasını kırdığını, birine sert çıktığını görmedim... Sakin, uzlaşmacı kişiliğini, mükemmel müzisyenliğiyle yoğurmayı başarmış, müzik dünyamızın en saygın isimlerinden biri olmuştu. 1994'te rahatsızlığının ilerlemeye başladığı bir dönemde "Kordon Boyu Faytonlar" adlı bestemi onun aranje etmesini istedim... Tam istediğim gibi yaptı...
***
Aysun'un ilk albümü "Güldeste"nin aranjmanlarını da Esin yapmıştı (1986). Sık sık giderdik Gümüşsuyu'ndaki evlerine... Daracık bir apartmanın zemin katında oturuyorlardı... Çiçeklere ve kedilere düşkündüler... Evleri ufacıktı ama nefis bir boğaz manzarasına sahipti... Değişik ülkelerden aldığı enstrümanlarını koyacak yer bulamazdı...
***
1973 yılının sonbaharıydı. Bülent Ortaçgil'in "Benimle Oynar mısın" albümünün kayıtlarını yapıyorduk.
Bülent, "Yağmur" adlı şarkının vokal kaydı için bir kız arkadaşını getirdi stüdyoya. Şarkının giriş bölümünde yalın ve duygulu bir kız vokal sesi istiyordu Bülent. Kız ürkekti, heyecanlıydı. Mikrofon başına geçti, Bülent'in istediklerini yapmaya çalışıyordu. İki saat kadar uğraştık bir türlü olmadı. Ara verdik. Kenara çekildi, ağlıyordu...
"Çok zorlanıyorum, vazgeçelim, ben yapamayacağım" dedi.
"Niye telaş ediyorsun" dedim. "Biraz dinlen, sesinin rengi çok güzel, harika olacak, bak göreceksin..."
Sonunda başardı. Hem de harika oldu. Bugün hala dinleniyor ve onun o duru, o etkili vokaliyle başlıyor Ortaçgil'in "Yağmur"u.
***
O gün stüdyoda gözyaşı döken kız Nükhet Ruacan'dı. Güzel sanatlarda okuyan bir öğrenciydi ve "Benimle Oynar mısın" plağının kapak tasarımını Sona Sırapyan adlı arkadaşıyla birlikte hazırlıyordu.
O gün, Nükhet'in abisinin Neşet Ruacan olduğunu öğrendim. Neşet, plak kayıtlarımızda gitar çalıyordu.
***
Sonra arkadaş olduk. Nükhet caz söylemeye başladı. Her geçen gün gelişiyordu. İki yıl sonra "Hadi" dedim "Şimdi sana bir plak yapacağız."
"Ruacan" adlı albümle Nükhet 1976'da müzik dünyasına "Merhaba" dedi.
Nükhet daha sonraları Amerika'ya gitti, müzik eğitimi aldı. Yurda döndüğünde caz şarkıcısı olarak abisi Neşet'le birlikte çalışmaya başladı. Ülkemizin en iyi caz kadın vokal yorumcusu oldu.
90'lı yıllarda Aysun'la da ilgilendi. Bir süre İngilizce aksan ve ses tekniği çalıştırdı... Son yıllarında üniversitede öğretim üyesi olarak gençlere müzik eğitimi veriyor, konserlerini sürdürüyordu.
***
Hastalandı ve ameliyat oldu. Toparlanamadı. Nükhet'i 6 Mayıs 2007'de 54 yaşında kaybettik. Zarafetini, sevecenliğini ve mükemmel caz şarkıcılığını unutmak mümkün mü?
Mayıs'ın ilk haftası yağmurlu geçti. Doğa gözyaşlarını Esin ve Nükhet için döküyor olmasın!
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.