KNK'den seçmeler...
Son sayısı birkaç gün önce elime ulaştığında yine büyük bir keyifle okudum. Aslında sadece Konak'ın değil, tamamen İzmir'in tarihsel ve kültürel varlığının birer parçası haline gelen değerlerimiz anlatılıyor KNK dergisinde... Yıllarını gazeteciliğe adamış, mesleki başarısı ve kişiliğiyle çevresindeki herkes tarafından sevilen, örnek gösterilen Işık Teoman abinin yayın koordinatörlüğünü üstlendiği KNK'nin Ağustos sayısından seçtiğim bazı konu ve yazıları sizlerle paylaşmak istiyorum bugün.
***
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan'ın, İzmir'in kültür mirasına üst üste yeni halkalar eklediği butik müzelerin önemine daha önce de dikkat çekmiştim. Bilim Evi, Oyun ve Oyuncak Müzesi derken, Konak Belediyesi'nin son olarak kente kazandırdığı Mask Müzesi'ne çok etkileyici fotoğraf ve açıklamalarla geniş bir yer verilmiş dergide.
Aslında fotoğraflarını değil, çıplak gözle kendilerini görmelisiniz o güzelim maskların... İlkel dönemlerden bu yana insanoğlunun kendini, inanışlarını, törelerini, uğurlarını, hayallerini ve korkularını sembolize eden masklar, ruhun dışa yansıtılmasındaki rolü ile hem ritüelistik hem de sanatsal bir kimlik taşırlar.
Komik, sevimli, ürkütücü, korkunç, gizemli, acınası, tehditkar ve birbirinden ilginç halleriyle saklamaya çalıştığımız değişik yüzlerimizdir onlar. Yüzleştikçe; korktuğumuz, kaçtığımız ya da bağlandığımız, inandığımız şeylerin etkisinden, büyüsünden kurtulamayacağımız hissine kapılırız şaşırtıcı bir şekilde. Ruhumuza yol gösteren en yaratıcı ve etkileyici sanat harikalarıdır maskeler. Onlarla tanışınız.
***
KNK dergisinde atılan başlıklardan biri de, ''Srebrenica katliamı anısına sergi''... Yazar Vecdi Altay'ın Konak Belediyesi ev sahipliğinde açtığı fotğraf sergisi, Bosnalıların haince yok edildiği Srebrenica faciasını dünya gündeminde farkındalık uyandıran boyutlara taşıyor.
Katliamın yaşandığı 11 Temmuz 1995'in yıldönümü olan 11 Temmuz 2011'de, Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi'nde açılan sergide, Başkan Tartan tarafından katılımcılara dağıtılan rozetlerin üzerindeki mavi kelebeğin hikayesi insanın içini acıtıyor. Dergide yazdığına göre, Srebrenica'da savaş sonrasında aranan toplu mezarların yeri tespit edilemiyor. Daha sonra bölgede şimdiye dek hiç görülmemiş çiçekler açıyor ve burada mavi kelebeklerin konduğu yerler kazıldığında, toplu mezarlara ulaşılıyor. Bosna'daki inanışa göre, Srebrenica'da toplu halde katledilenlerin gömüldüğü yerleri sadece 'mavi kelebek' belirliyor.
***
KNK'de en beğenerek okuduğum yazı ise Yaşar Aksoy'a ait. İzmir basınının duayeni Yaşar abi, kentin tarih, kültür sanat ve sosyal yaşamı konusunda tam bir 'bilgi imbiği'. Bu kent, yıllardır onun kaleminden dökülenler kadar zengin, renkli ve soylu... Yaşar abi, ''Benim fuarım, en kral arkadaşımdı...'' diyerek, şu anda ancak kenti yönetenlerin zihnindeki boşluğu kapsayan Kültürpark'ın, geçmişte nasıl da İzmir'in canlılık ve cazibe merkezi olduğunu kendi anılarıyla aktarıyor.
Yaşar Aksoy, çocukluğunun fuarını anlatırken, aile hayatından kesitler sunarak, o dönemin yaşam kültürünü, artık koruyamadığımız değerlerini de yeniden hatırlatıyor. Hem de o enfes hikaye diliyle...
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Seferihisar'a bir konser salonu şart (16 Ağustos 2011)
- 'Türk-Yunan Gençlik Orkestrası'nı kaçırmayın (10 Ağustos 2011)
- Büyükşehir kadrosunu yeniledi ama ya kafasını! (09 Ağustos 2011)
- Kaya mezarlarını saran hastalığın reçetesi hazır (05 Ağustos 2011)
- TRT 3 Radyosu'nda, soprano Nino Machaidze'nin hikayesi (03 Ağustos 2011)