Karikatür Müzesi açılışında partiler üstü 'kenetlenme'
Nitekim cuma sabahı Alsancak'taki Yüzbaşı Şerafettin Bey Sokak'ta, Kızılay'ın bağışladığı eski Rum evinin restore edilmesiyle kurulan 'Neşe ve Karikatür Müzesi'nin açılışına katıldık.
Vizyonuyla geniş kesimleri ve uzak geleceği menziline alan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan'ın çabaları sayesinde, müze önündeki tören partiler üstü bir destek çemberinin odağına oturdu.
Siyasi hesapların gölgelemediği, İzmir'in beklentileri uğruna kenetlenme ve birlik duygusunun kabartılarını hissettiğimiz bir tablo ortaya çıktı o sabah.
Görüntü, umut ve mutluluk vericiydi.
***
İzmir'den seçilen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Vali Cahit Kıraç, Kızılay İzmir Şube yönetimi, iktidar ve ana muhalefetin milletvekilleri, il başkanları ve eski vekillerimiz derken, sunumun yapıldığı uzun platforma güçlükle sığan 'çok renkli' bir kalabalık tarafından kesildi müzenin kurdelesi...
Böylece Akdeniz'in mizah kültürü, neşe ve zeka saçan bir sergiyle karşıladı bizleri. Sıcak iklimin güldürü birikiminden damıtılan 53 karikatürün yer aldığı 'Akdeniz Neşesi' adlı sergi görülmeye değerdi.
Elbette, o atmosferinin mimarı olan Hakan Başkan'ın gözlerindeki gurur ve sevinç ışıltıları da...
Pazartesi dışında, haftanın her günü saat 10.00 ile 19.00 arasında ziyaretçilerini ağırlayacak 'Karikatür Müzesi'ne uğramayı sakın ihmal etmeyin.
***
Tabii ki müzenin açılış törenini onurlandıranlar, sadece siyasi yelpazenin üyelerinden ibaret değildi.
Ünlü mizah yazarlarımız Muzaffer İzgi, Mukadder Özakman, Savaş Ünlü ve Turgut Çeviker'in yanı sıra, birbirinden değerli yerli-yabancı karikatüristler oradaydı.
Makedonya Ankara Büyükelçisi Goran Taskovski ile Yunanistan, İtalya, Fransa, İsrail ve Hırvatistan konsolosları da müzeye büyük ilgi gösterdiler.
10'u Türk, 43'ü yabancı olmak üzere 53 sanatçının eserlerinin yanında, Sabahattin Ali ve Aziz Nesin'in çıkardığı Marko Paşa, Yusuf Ziya Ortaç'ın dergisi Akbaba, ilk Türk karikatürist Ali Fuat Bey'in Karagöz mecmuası, modern Türk karikatür dergisi Kalem, ilk Türkçe mizah dergisi Diyojen'in birinci sayıları da Karikatür Müzesi'ndeki yerini aldı.
***
Eserleri incelerken, Akdeniz'in insancıllığını ve ince zekasını yansıtan çizgilerde, 17'nci yüzyıldan günümüze uzanan 'komik' bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Neşeleniyor, gülüyor, düşünüyor ve kendi dimağınıza notlar düşüyorsunuz.
Müzenin kuruluş amacı, tarihe mizahın penceresinden bakmanın yanı sıra güncel olayları da 'güldürünün' markajında tutmak. Bu yüzden müzede iki ayrı sergi salonu düşünülmüş. Birinde dünden bugüne yaşadıklarımız karikatürize edilirken, diğeri 'tematik' yapıtlara ev sahipliği yapacak.
***
Bu arada hala gitmediyseniz, turistlerin bile güzergah noktaları haline gelen 'Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi' ile 'İzmir Mask Müzesi'ni de mutlaka gezin.
Bence kentimizdeki tüm müzeler, okullarımızın yıllık etkinlik çizelgesinin en başında yer bulmalı. Çocuklarımız, tarihten devralacakları değerlerin önemini kavrayabilecekleri mekanları ancak eğitimin kılavuzluğuyla tanıyabilir.
Şimdi bu zincire hem hayatımızı komikleştiren hem de tarihsel ve düşünsel yönden doğru mesajlara varmanın kıvılcımını çakan 'Neşe ve Karikatür Müzesi' de eklendi.
Eliniz dert görmesin Başkanım...
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- 'Neşe ve Karikatür Müzesi' davetiyle bile neşelendirdi (19 Ocak 2012)
- İzmir'de 'Kukla Günleri' ve Büyükşehir'in yaklaşımı (17 Ocak 2012)
- Umutlarımızı yeşertecek gelişmeler bekliyoruz (13 Ocak 2012)
- 90 yıldır, küllerinden doğuramadık İzmir'i... (11 Ocak 2012)
- Sağlık ile 'arayı bulma' faslındayız (10 Ocak 2012)