• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Patlıcanlı saray köftesi

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04 Haziran 2010
1,5 kg. kemer patlıcan
Yarım litre ayçiçek yağı
2 çorba kaşığı domates püresi
4 su bardağı et suyu veya su
250 gr. domates
1 demet maydanoz
Tuz, karabiber
Köfte için:
Yarım kg. kıyma
1 demet maydanoz
1 kahve fincanı ayçiçek yağı
200 gr. kaşar peyniri
250 gr. soğan
Biraz su, tuz, karabiber

Patlıcan, Türk mutfağının kurtarıcı sebzelerinden biri. Mutfağa giren kadın- erkek herkesin de gözdesi. Kızartması, oturtması, salataları, kebapları derken patlıcanı kullanarak onlarca, belki de yüzlerce tarif çıkarılabiliriz. Bugün size patlıcanlı saray köftesi tarifi yazacağım. Ama bu yemeği, köfte yerine tavuk ya da dana eti kullanarak da farklı bir hale getirebileceğinizi de hatırlatmak isterim. Gelelim tarifimize: Patlıcanları alacalı soyup saplarını kesin. Boyuna, bıçak sırtı kalınlığında parçalara ayırın. Bir kabın içine su ve tuz koyup patlıcanları 15 dakika bekletin. Daha sonra bol suda yıkayıp bir süzgece alıp kurulayın. Ayçiçek yağında patlıcanları altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Köfte için, tüm malzemeleri bir kabın içine koyun ve yoğurun. İçine dilediğiniz baharatı koyabilirsiniz. Köfte hamurundan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, silindir formunda şekil verin. Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında 10 dakika pişirin. Köfteleri, kızarttığımız patlıcanlara sarın. Her bir köftenin üzerine kürdan saplayın. Domates püresini tavaya koyup kaynatın. Tuz, karabiber ve et suyunu ilave edin. Bir miktar küp domatesi ve ince kıyılmış maydanozu da bu tavaya ekleyin. Bu sosu patlıcanlı köftenin üzerine gezdirip, servis yapın. Afiyet olsun.

Yalancı pide

4 adet yufka
1 su bardağı su
2 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
Tuz
İçi için:
1 adet yumurta
1 su bardağı beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Üzeri için:
1 adet domates
4 adet sivri biber
Haşhaş tohumu
1 adet yumurtanın sarısı

Yufkaları açıp üst üste koyun ve her bir parça eşit olacak şekilde 8'e kesin. Bir kasede suyu, yoğurdu, tuzu ve yumurtayı çırpın. Bu karışımdan tüm yufkaların üzerine sürün. Yufkaları geniş taraftan yarıya kadar sarın. Sivri uçları içe doğru toplayıp yuvarlak, altı kapalı bir havuz elde edin. Ayrı bir kapta içi için beyaz peyniri, yumurtayı, ince kıyılmış maydanozu karıştırın. Yufkaları tepsiye dizin. Üzerine hazırladığınız harçtan koyun. Domatesi dilimleyin. Sivri biberlerin çekirdek yataklarını çıkarıp ince dilimleyin. Her bir yufkanın üzerine domates ve sivri biber koyun. Pidelerin kenarına çırpılmış yumurta sarısı sürüp haşhaş tohumu serpin. Orta dereceli fırında üzeri kızarana dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.