• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Çerkez barbunyası

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26 Mart 2012
1 kg barbunya
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 adet sogan
1,5 su bardağı su
3 adet domates
200 gram ceviz
2 dilim bayat ekmek içi
3 diş sarmısak
1 fincan süt
1'er tatlı kaşığı tuz, şeker, pul biber
3 yemek kaşığı sıvı yağ

Çerkez barbunyası için ilk olarak taze barbunyayı ayıklayalım ve taneleri, 5 dakika boyunca kaynar suda haşlayıp süzelim. İnce ince kıydığımız soğanları, tencereye koyduğumuz zeytinyağında pembeleşene kadar kavuralım. Soğanlar yağda iyice pembeleşince küp küp doğranmış domatesleri ilave edip kavurmaya devam edelim. Ardından içine, haşlanmış barbunyayı, tuzu, şekeri ve 1,5 su bardağı suyu ilave edip barbunya yumuşayana kadar pişirelim. Pişirdikten sonra barbunyaları süzgece alalım. Kalan yaklaşık 1 su bardağından az suyu, ceviz içi, ekmek içi ve ezilmiş sarmısakla birlikte blendırdan geçirelim. İçine sütü ilave edelim. Cevizli sosun dörtte birini barbunya ile karıştırıp servis tabağına alalım. Kalanını barbunyanın üzerine yayalım. Son olarak da üstüne, kızdırılmış biberli yağı gezdirdikten sonra servis yapalım. Afiyet olsun.

Zeytinli rulo

1 tatlı kaşığı toz maya
1 çay bardağı ılık su
2 su bardağı tam buğday unu
1 tutam ezilmiş kaya tuzu
1 yumurta
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1.5 su bardağı dilimlenmiş siyah ve yeşil zeytin
3 diş sarmısak
Üzerne:
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 çorba kaşığı susam
1 tatlı kaşığı pulbiber

Zeytinli rulo için mayayı ılık suya ilave edin ve eriyene kadar karıştırıp 5 dakika bekletin. Unu, tezhaga döküp ortasını havuz gibi açın. Tuz, yumurta, zeytinyağı ve mayalı suyu ilave edip düzgün bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini örtüp ılık bir ortamda yaklaşık yarım saat mayalanmaya bırakın. Sarmısakları soyup ezin. Zeytin dilimlerini ekleyip karıştırın. Hamuru un serpilmiş tezgahın üzerine alıp merdaneyle incelterek dikdörtgen şeklinde açın. Sarmısaklı zeytin dilimlerini hamurun üzerini kaplayacak şekilde yayın. Hamuru uzun kenarından başlayarak rulo şeklinde sarın. Daha sonra bu ruloyu una bulanmış bıçakla yaklaşık 2 santimlik dilimler kesin. Dilimleri yağlanmış fırın tepsisine kesik tarafı üste gelecek şekilde yerleştirin ve üzerlerine hafifçe bastırın. Yoğurt ve yumurtayı bir kasede çırpıp bir fırça ile hamurların üzerine sürün. Susam ve pulbiber serpip önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 25 dakika pişirin ve ılık olarak servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.