• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Burun ameliyatları artık daha konforlu FİLİZ İÇKE ÖNAL

Burun ameliyatları artık daha konforlu

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16 Aralık 2009, 15:19
Günümüzde ameliyat süreleri 3-4 saatten bir buçuk saate indi. Metrelerce kullanılan tamponların yerini küçük yaprak silikonlar aldı. Ameliyat sonrasında şişlik ve morluklar geçmişe göre çok daha az olduğu için hastalar 10 gün içinde işlerine geri dönebiliyor

Burun estetiği ameliyatları, günümüzde eskisine göre çok daha konforlu.
Burun içine yerleştirilen kaba tamponların yerini incecik silikon yapraklar alırken, iyileşme süresi 10 güne kadar indi. Üstelik elde edilecek burnun görüntüsünü önceden bilgisayar ekranında gösteren programlar da doktor ve hastaların en büyük yardımcısı. Ekol Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi'nden Op. Dr. Cem Karas, özel bir bilgisayar programı kullandıklarını belirterek yöntemle ilgili şunları söyledi: "Hastanemizdeki fotoğraf stüdyosunda hastalarımızın fotoğrafını çekerek bilgisayarda programımızla hastamızın yüzüne en uygun burnu ameliyat öncesi birlikte belirliyoruz. Açık veya kapalı teknik estetik burun ameliyatı ile burnu küçültebiliyor, büyütebiliyor, varsa kemerini alıyoruz. Burun deliklerini küçültüp, burun ucu düşükse kaldırabiliyoruz. Karşıdan bakışta burun ucu çok geniş ve yaygın duruyorsa daraltabiliyor, tam tersi burun ucu darsa genişletebiliyoruz."
Ekol Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi hekimlerinden Op. Dr. Cem Karas ile burun estetiği ameliyatlarındaki son gelişmeleri konuştuk.
-Bilgisayar programı ile burun şeklini ameliyat öncesi belirleme sürecinden bahseder misiniz?
Amerika'dan getirdiğimiz yüz analizi yapan özel bir programla hastamızın ameliyat öncesi fotoğrafını çekip yüzünün analizini yapıyoruz. Hastaya nasıl bir burun yakışır, yüzüne göre yapılacak burnun şekli, uzunluğu, yüksekliği, genişliği ne olmalıdır gibi kriterleri bilgisayar ortamında tespit ediyoruz. Tüm bu aşamaları da hasta ile paylaşıyoruz ve "Yüzünüze en iyi gidecek şekil budur. Bu şekli elde etmeyi hedefliyoruz" diyoruz. Bu planlamayı bilgisayar ortamında yapmakla ameliyatta yapmak her zaman örtüşmese de hasta fikir sahibi oluyor. Çünkü bazen hastalar yüz yapılarına hiç gitmeyecek burun talepleri ile hatta doğrudan bir ünlünün ismini vererek gelebiliyor. Programın en büyük avantajı, talep edilen burnun hastanın yüz yapısına uygun olmayacağını hastaya göstererek anlatma şansı vermesi.
-Daha önceki yıllarda da burun ameliyatları öncesi bilgisayar programları kullanılıyordu. Bu programın farkı nedir?
Bu program, bahsettiğiniz sistemin daha gelişmişi. Nasıl ki cep telefonları teknolojik gelişmelere paralel olarak değişim geçirdiyse bu programlar da her geçen gün geliştiriliyor. Hatta yakında üç boyutlu bir program kullanmayı düşünüyoruz. Bu sayede yüzü her yönden üç boyutlu olarak görebileceğiz. Örneğin herkes burnu profilden görmek istiyor ama aslında profil çok da önemli değil. Örneğin sizinle konuşurken yandan konuşmuyorum yüzünüze bakıyorum, profilden çok karşıdan bakış önemli. Burun yüzünüzün ortasındaki en önemli organ çünkü.
-Tıptaki gelişmeler burun ameliyatlarına ne gibi konfor unsurları kattı?
Günümüzde ameliyat sonrası morluklar en ağır ameliyatta bile en fazla 7 gün sürüyor. Hastalarımızın büyük çoğunluğu nefes alma problemi olan hastalar. Bu problemi düzeltmişken minik rötuşlarla burun şekline de müdahale gedebiliyoruz. Eskisi gibi kemiğin kırılması söz konusu değil. Şimdi minik turlar kullanıyoruz. Küçük müdahalelerle hastanın burnuna minimum zarar vererek, maksimum kazançlar elde ediyoruz. Geçmişte eskiden çekiçlerle girerlermiş şimdi minik turlarımız var. mesela burun sırtı o yüzden dümdüz oluyor. Eskiden ameliyat olmuş hastaların burnunda çukurluklar pütürler kalırmış. Günümüzde burun sırtı, kullanılan minik turlar (yontma yapan küçük motorlu ameliyat cihazları) sayesinde dümdüz oluyor.
Bir de revizyon ameliyatlar yapıyoruz. Mesela hasta 5 yıl, 10 yıl önce ameliyat olmuş ama burnunun şeklini beğenmemiş ve yeniden ameliyat olmak istiyor... Hastanın kaburgasından küçük bir kıkırdak alıyoruz, o kıkırdağa tekrar şekil veriyoruz ve burun yapıyoruz. Türkiye'de kaburgadan kıkırdak alınarak yapılan burun ameliyatları en çok bizde yapılıyor. Hatta bununla ilgili bilimsel bir yayın hazırlığı içindeyiz.
-Bir kez ameliyat olup memnun kalmayan hastanın, ikinci ameliyat için ne kadar beklemesi gerekiyor?
Birinci ameliyatla ikinci ameliyat arasında beklenmesi gereken süre minimum 6-8 aydır. Bu sürenin sonunda hastanın beğenmediği detaylar için önce dolgu maddeleri ile küçük dolgular yapılır. Bu dolguların da 8-9 ay gibi kalıcılığı var. Hastanın bu iyileşme sürecini de tamamlaması beklenir. Daha sonra yapılacak bir ameliyatla burun yeniden açılabilir ve yeniden şekil verilebilir.
-Kaburgadan kıkırdak ameliyat sırasında mı alınıyor?
Aynı seansta kaburgadan ortalama 2 cm boyutlarında kıkırdak alınır ve özel şekillendiricilerle uygun hale getirildikten sonra burun kanatlarına, burun ucuna veya burun sırtına yerleştirilir. Bu kıkırdak burunda yerleştirildiği bölgede hayat boyu kalıyor ve hiçbir sıkıntı olmuyor.
-Peki kıkırdağın alındığı bölgede bir sıkıntı oluyor mu?
Hayır. kıkırdak zarı kaldığı için kıkırdak, kendi kendini dolduruyor ve hiçbir sıkıntı olmuyor. Burayı da incecik estetik dikişlerle kapattığımız için iz sorunu da yaşamıyor hastalar. Bu küçük dikişler kadınlarda sutyen çizgisinin altında kalıyor ve dışarıdan hiçbir şekilde gözükmüyor. Bazen çok küçük parçalar gerektiğinde kulak kıkırdağından da parça alabiliyoruz. Bu bölgede de bir problem olmuyor.

İkinci pazartesi iş başı yapılabiliyor
-Günümüzde ameliyat ve iyileşme süresi ne kadar?

Eskiden burun ameliyatları 3 buçuk, 4 saat sürermiş. Bugün maksimum 1.5 saat sürüyor. Kesinlikle ağrısız bir ameliyat. Hasta ameliyattan 2-3 saat sonra evine yürüyerek gidiyor. Ertesi gün kontrole geliyor. Tampon koymuyoruz, incecik silikon yapraklar kullanıyoruz ve bu silikon yaprakları da bir hafta sonra alıyoruz. Hasta bir cuma günü ameliyat olsa, ikinci pazartesi günü işine başlayabiliyor.

Tanımayanlar estetik olduğunu anlamamalı
Ekol Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi'nden Op. Dr. Cem Karas, başarılı bir burun ameliyatının kriterlerini şöyle sıraladı:
- Kişinin yüzüne göre planlanmalı, doğal görünmeli, yüzün diğer yapıları ile uyumlu olmalı.
- Ameliyat sonrası kişiyi tanımayan biri burnun estetikli olduğu anlamamalı.
- Kişinin ameliyat olduğunu bilen yakınları pozitif değişimi fark etmeli.
- Nefes alamama şikayeti varsa bu ameliyatla bu sorun da çözülmüş olmalı.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.