Uzmanlara göre burunda tıkanıklık sadece burnun yapısal bozukluğundan veya grip, nezle, sinüzit gibi hastalıklardan kaynaklanmıyor. Hiç ilgisi yokmuş gibi görünse de tiroid de burunda tıkanıklık yapabiliyor
Özel Efes Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi doktorlarından Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Muhittin Dadaş, burun tıkanıklıklarının nedenleri ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
-Burnumuz neden tıkanır?
Yılda 2-3 kez görülen soğuk algınlığı ve allerji, burun tıkanıklığının sık nedenlerindendir. Burun tıkanıklıklarının nedenleri her zaman burnun kendisi ile ilgili olmayabilir. Örneğin;
* Tiroid foksiyonlarında yetersizlik,
* Hamilelik,
* Bazı tansiyon ilaçları,
* Doğum kontrol hapları,
* Burun damlalarının aşırı veya uzun süre kullanılması
burun tıkanıklığı yapabilir. Bütün bu nedenlerin başlangıcında burun tıkanıklığı geçici ve geri dönebilir niteliktedir. Yani neden ortadan kaldırılırsa hastalık düzelecektir.
TÜMÖR ŞÜPHESİ
Burun tıkanıklığı bazen de burun içindeki iyi veya kötü huylu tümörlerin belirtisi olabilir. Çocuklarda da geniz eti, burun tıkanıklığı ve horlamanın sık nedenlerinden birisini oluşturmaktadır.
Burun tıkanıklığı bazen konik sinüzit, alerji, tiroid hastalıkları ve geniz eti gibi hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkabilir. Daha sıklıkla çocuklarda oluşan geniz etinin büyümesi horlama, ağzı açık uyuma, huzursuz uyku, yüz kemiklerinde geri dönüşümü zor olan deformitelere ve östaki tüpünü tıkayarak orta kulakta sıvı toplanmasına (işitme kaybı) neden olabilir.
Septumun (burun bölmesi) eğrilikleri ise geniz akıntısı, burun tıkanıklığı ve sinüs kanallarını tıkayarak zamanla konik sinüzite yol açabilir.
Yapısal burun tıkanıklıkları ise burnu iki bölmeye ayıran 'septum' dediğimiz kıkırdak kısımdan oluşmuş bölmenin eğriliklerinden kaynaklanır.
-Septum eğriliği neden kaynaklanır?
Bu bozukluklar genellikle, geçirilen herhangi bir kaza sonucu oluşmaktadır. Kaza çocukluk çağında olmuş olabileceği gibi, unutulmuş bile olabilir. Yeni doğan bebeklerin yüzde yedisinde doğum esnasında burun zedelenmesi olabilir. Şu bir gerçektir ki insan, hayatı boyunca en az bir kere burnunu bir yere çarpar. Bu nedenlerden dolayı burun deformiteleri ve septum deviasyonları çok sık görülen nedenlerdir.
NEDENE YÖNELME
-Tedavi nasıl yapılır?
Burun tukanıklığının nedeni saptandıktan sonra nedene yönelik tedavi esastır. Burun bölmesinin eğrilikleri durumunda (septum deviasyonu) kemik veya kıkırdaktaki eğri kısım düzeltilerek veya alınarak hastanın rahat nefes alması sağlanır. Bu genel anestezi veya lokal anestezi altında uygulanabilir.
Hastaların bu operasyondan sonra en çok çekindikleri konu tampon konusudur. Ancak günümüzde burun içine ortası delik olan silikon tamponlar koyularak hastanın ameliyattan sonra silikon içerisindeki deliklerden kısmen nefes alması sağlanarak konforlu bir ameliyat sonrası dönem geçirilir. Ayrıca bu ameliyattan sonra estetik operasyonlardan sonra görülebilen yüzdeki minimal ödem ve morluklar görülmemektedir.
Burun tıkanıklığının nedeni olarak kronik sinüzit tespit edildiği takdirde ise endoskopik sinüs cerrahisi ile tedavisi yapılabilmektedir.
Çocuklarda neden olarak geniz eti saptandığı takdirde ortalam 15 dakikalık operasyonla geniz eti alınarak hastanın rahat nefes alıp vermesi olası komplikasyonlarının önüne geçilmiş olur.
GENİZ ETİ
-Çocuklarda geniz eti problemlerinin ihmal edilmesi ne gibi sorunlara neden olabilir?
Geniz eti ihmal edildiği takdirde çocuğun yüz kemiklerinde geri dönüşü çok zor olan deformitelere yol açabilir. Ayrıca östaki tüpünü tıkayarak işitme kayıplarına neden olabilir. Bunun dışında ağzı açık uyuma, huzursuz uyku, gece apne nöbetlerine yol açar. Gece uyku kalitesini bozar. Zaman zaman çocuklarda gece idrar kaçırmasını tetikleyen faktör olarak da sorumlu tutulmuştur.
-Geniz eti ameliyatları hakkında bilgi verir misiniz?
Geniz eti ameliyatı genel anestezi altında ağız içerisinden uygulanır. Hastaya ameliyattan sonra 5 gün boyunca yiyebileceği içebileceği gdaların listesi verilir. Ameliyat sonrası 3 gün kadar orta düzeyde ağrı olabilir. Yaklaşık 7 gün sonra normal yaşamına devam eder.
-Burun damlalarını nasıl kullanmalıyız?
Burun tıkanıklğı nedenleri arasında saydığımız burun damlrının bilinçsizce 5 günden fazla hekim kontrolü olmadan kullanılması burun içerisindeki dokuları büzerek geri dönüşsüz burun içi sorunlarına yol açabilir. Burun tıkanıklığını açmak için kullandığımız burun damlası bu kez burun tıkanıklığının nedeni olarak karşımız çıkar.
BURUN DAMLALARI
-Burun tıkanıklığı için ağızdan alınan ilaçlar nasıl kullanılmalı?
Ağızdan alınan ilaçlar burun damlaları kadar tıkanıklığa yol açmasa da psödoefedrin içeren ilaçların doktor kontrolü altında alınması uygun olacaktır. Bazı tansiyon düşürmek için kullanılan antihioertansifler de burun tıkanıklığına yol açabilir.