Lazer epilasyonun tam sırası
-Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerden tamamen kurtulma şansı veriyor mu?
Lazer epilasyonda başarı şansı ortalama yüzde 85'lerdedir. "Herkes için yüzde 100 başarı" veya "Tüyler tamamen yok olur ifadesi kullanılamaz. Lazer epilasyonun başarısı kişinin genetik yapısına, hormonal aksına ve birçok sebebe bağlıdır. Lazer akılı bir ışıktır ve dolayısıyla sert, siyah kılları başarıyla yok eder. Özellikle cilt rengi beyiz, kıllar da sert ve siyahsa çok iyi sonuçlar verir. Ama derinin rengi koyulaşıp, kılların rengi açıldıkça işlem başarısı da düşer.
-Uygulama, herkese yapılabiliyor mu?
Uygulamaya geçmeden önce kişiler mutlaka tıbbi açıdan değerlendirilmeli. Geçirilmiş hastalıklar, tedaviler, güncel sağlık durumu, deri rengi ve kılların durumu yönünden mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmeli. Daha sonra "evet bu hastaya lazer yapılabilir" veya "yapılamaz" şeklinde bir sonuç elde edilir. Uygulama öncesi doktor onayı şart.
Daha sonra kişinin talebine göre;
* Kollar
* Bacaklar
* Yüz
* Sırt
* Göğüs
* Karın
* Bikini bölgesi
* Koltuk altı
gibi bölgelere lazer epilasyon uygulanabilir.
-Uygulama birden fazla bölgede yapılacaksa, seanslar farklı günlerde mi yapılıyor?
Hayır. Kişi geldiğinde lazer epilasyonu bütün bölgelerine yaptırıp çıkabilir. Lazer epilasyonda bir kısıtlama söz konusu değil. Nasıl ki sir veya başka bir uygulama yapılıyor, lazer de aynı şekilde yaptırılıp çıkılabilir.
-Kaş bölgesine de lazer epilasyon yaptırılabilir mi?
Sadece kaş ortasına yapılabilir. Çünkü lazer epilasyon aynı zamanda dağılan bir ışıktır. Kaşın üst kısmına yapayım derken, alt bölgede kaş kaybı da yaşanabilir. Ama bıyık bölgesine, favorilere, alın bölgesine boyun, ense, özellikle erkeklerde elmacık kemiklerine yapılabiliyor.
-Erkeklerle faydalanabiliyor mu bu uygulamalardan?
Tabii ki. Erkekler son yıllarda lazer epilasyona sıklıkla yöneliyor. Özellikle de sporcular. Sporcuların ciddi talepleri var. Talebe göre seyreltme ya da tamamen sonlandırma yapılabiliyor. Özellikle sporcular maç sırasında çekiştirme gibi fauller yapılabildiği için futbolcular ve su topu oynayanlar özellikle talepte bulunabiliyor.
-Seanslar ne kadar sürer?
Bölgeye göre, uygulama yapılan yerdeki kıl yoğunluğuna göre seans uzunlukları 5-60 dakika arasında değişir.
-Bir aylık bekleme sürecinde dökülmeyen ve uzayan tüyler için ne gibi geçici çözümler öneriyorsunuz?
Yüzeyi keserek temizleyebiliyorlar. Ağda veya sir yaptıramazlar işlemden sonra ama yüzeyi keserek temizleyebilirler.
-Ortalama kaç seansta sonuç alınıyor?
Tam seans sayısı vermek mümkün değil. Bu kişiden kişiye değişiyor. Kişinin hormon düzenine, genetik yapısına, kılın yapısına, kalınlığına, rengine göre farklılık gösteriyor. Toplamda 3 seansta sonlanan kişiler de var, 12 seansta sonuç alanlar da var. Ama doğru olanı en fazla 12 seans yaptırmak diyebiliriz. Toplam 12 seansta bitmeyen bitiyorsa bitiyordur, bitmiyorsa da bitmiyordur.
-Lazer epilasyon ciltte kızarıklık, kabuklanma gibi istenmeyen etkiler yaratıyor mu?
Kızarıklık yapabilir. Bunlar beklenen lezyonlar ve birkaç saat içinde geçer. En fazla 48 saate uzar bu etkiler ve kalıcı değildir. Ancak lazer epilasyon uygulamaları cilt hassasiyetini artırdığından seanslar bitene kadan yaptırırken güneşlenmek, solaryuma girmek, kese yaptırmak yasaktır.
-Uygulama sırasında ağrı duyulur mu?
Ağrı etkisi uygulama yapılan bölgeden bölgeye, kişiden kişiye değişir. Ama sirden de daha fazla ağrılı olmadığını söyleyebilirim. Sir daha acılı bir yöntem bana göre. Atış yapıldığında minik bir sivrisinek ısırması gibi bir his verir.
-Kılların alındığı bölgede bazı bölgelerin temizlenmesi, bazı yerlerin kalması ile dalgalı bir görünüm ortaya çıkabilir mi?
Tarama usulü, derinin hiçbir noktasını atlamadan çalışıldığı için böyle bir risk söz konusu olmaz. Şöyle düşünün; uygulama bölgesinde milyonlarca gözeneğimiz var ve her birinin içinden kıl geliyor. O yüzden bir bölgenin tertemiz olup da diğerinin kıllı kalması mümkün değil.
Kıl kökleri nokta şeklinde görülmeli
-İşlem öncesi kişinin nasıl bir hazırlık yapması gerekiyor?
Tüylerin nokta şeklinde görülebilecek kadar bir ya da iki gün önceden temizlenmesi isteniyor.
Makasla ya da jiletle temizlenebilir bölgeye göre. Örneğin yüzdeki kılların tek tek makasla temizlenmesi istenir uygulama öncesinde.
Ağda, sir, cımbız, epilasyon makinesi, tüy dökücü krem gibi uygulamaların üzerinden de en az üç hafta geçmiş olması gerekiyor. Örneğin kişi bir hafta önce ağda yaptırıp gelmişse, yüzeyde kıl bile olsa 1-2 hafta daha beklenmesi gerekiyor. Ki ne kadar çok kıl yüzeye yükselirse o kadar çok kılın ömrünü sonlandırma şansı var.
Dökülme 21 gün içinde gerçekleşir
-Seans sonunda tüyler tamamen yok oluyor mu?
Hayır. Seans yapılır ve daha sonraki 21 gün içerisinde o tüyler uzayarak dökülürler. Yani seanstan çıktığında kişi "sıfır kıl" seviyesinde çıkmıyor. 21 gün içinde dökülme gerçekleşiyor.
O yüzden ayda bir seans öneriliyor ve mutlaka ikinci işlem yapmak için bir ay gibi bir zaman geçmesi ve derinin kendini yenilemesi lazım. Aynı deriye üst üste yapılan epilasyonlar kişinin deri sağlğı açısından zararlıdır. O yüzden kişiler daha kısa aralıklarla seans talep etmemeli ve mutlaka bir ay ara verilmeli.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Ruh sağlığınızı da beden sağlığınız kadar önemsemelisiniz (20 Şubat 2011)
- Yorgunluk ve çarpıntının nedeni kansızlık olabilir (16 Şubat 2011)
- Sağlıklı gülüşün temeli bebeklik çağında atılıyor (13 Şubat 2011)
- Hem ruhun hem bedenin şifacısı: Masaj (11 Şubat 2011)
- Sağlıksız dişeti kalbi de yoruyor! (10 Şubat 2011)