Fraksiyonel lazer uygulamaları; gençlerde akne izi, gözenekler, yara ve yanık izleri, orta yaşlarda doğum çatlakları, yüz ve boyun kırışıklıkları, daha ileri yaşlarda yaşlılık lekeleri ve sarkmalara çözüm getiriyor
Esmira Estetik'ten Op. Dr. Nejdet Şişman, fraksiyonel lazer uygulamalarının hem gençlerdeki sivilce izlerine hem de ileri yaşlardaki cilt sarkmalarına karşı kullanılabildiğini, dolayısıyla oldukça geniş bir yaş aralığına hitap ettiğini belirtiyor. Estekik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nejdet Şişman, uygulamalar hakkında şu bilgileri paylaşıyor:
-Fraksiyonel lazer nedir?
Eskiden konvansiyonel dediğimiz, doğrudan başlıktan çıkan, ameliyathane şartlarında uygulanan karbondioksit veya erbium lazerler vardı ve bunlarda hasta iyileşmesi, pansumanlarla birlikte bir buçuk ayı bulurdu. Artık bu sistemler gelişerek, başlıktan çıkan ışığı fraksiyonel, yani bölerek atabilir hale geldi. Burada bölme, noktalar şeklinde oluyor. Arada sağlam deri bırakarak nokta tarzında derinin en alt tabakasına kadar ışığı göndermek mümkün. Burada hedef doku; su ve kollojen. Lazer suyu absorbe ediyor ve anında yüzde 30 oranında bir daralma oluyor. Altta da yeni kollojen uyarımı başlıyor. Dolayısıyla fraksiyonel lazerde iki etki var: Yüzey gençleştirme ve alttaki kollojenin yeniden yapılandırılması. Bu iki durum, tedavi alanında çok güzel sonuçlar veriyor. Cildin yüzey düzeni bozulmuş bazı durumlar; eski kazalara bağlı oluşmuş izler, sivilce izleri ve çukurlukları ile birlikte lekeler, yaşa bağlı lekeler, cildin yer çekimine bağlı olarak elastikiyetini kaybetmesi gibi durumlarda fraksiyonel lazer kullanılabiliyor.
-Fraksiyonel lazer uygulamalarının, kimyasal peeling veya diğer işlemlerden farkı nedir?
Bu amaçla kullanılan birçok tedavi yöntemi var. Fraksiyonel lazer tek seçenek değil. Örneğin bir akne skarında (sivilce izi) kimyasal peeling yapılabilir, dermabrazyon yapılabilir ama burada problem şu: Kimyasal peeling'te meyve asitlerinden daha derin tca'lara kadar giden diğişik asitler var. Bu asitleri cilde uygularken sürdüğünüz fırçanın veya pamuk ucunun maddeyi cilde eşit seviyede dağılıp dağılmadığı, ne derinliğe ulaşabildiği, kaç dakikada gittiği çok önemlidir. Eğer bu aşamaların herhangi birinde bir uyumsuzluk olursa homojen bir iyileşme olmaz. Dermabrazyon ise yüzeyel olarak yapılırsa çok seans gerektirebilir. Burada hem yüzeye homojen bir etki sağlayabilen hem de inebileceği en derin tabakaya kadar inebilen yöntem fraksiyonel lazer uygulamalarıdır.
-Her fraksiyonel lazer aynı mıdır?
Yaygın olarak kullanılan iki fraksiyonel lazer var: Erbium fraksiyonel lazer ve karbondioksit fraksiyonel lazer.. İkisinin etki mekanizması ve dalga boyları farklıdır. Fraksiyonel karbondioksit lazerde tek seanslık bir işlemde alınacak sonucu, erbium fraksiyonel lazerde 5 seansta alabilirsiniz. Çünkü cildin altında inabileceği derinlik, karbondioksit lazerin beşte biri kadardır. Aynı sonucu alırsınız ama daha çok seans gerektirir.
-Uygulama nasıl yapılır?
Uygulama yapılacak bölgeye, örneğin yüze, lokal anestezik krem sürülüp bu şekilde hasta yarım saat bekletilir. Krem silinir ve işleme başlanır. Tüm yüz bölgesinde yaklaşık 20 dakikada işlem tamamlanır. Daha sonra yanma hissini alması için soğuk nemlendirici maske yapılır. İşlem bittikten sonra hasta evine yürüyerek gidebiliyor. İlk 24 saat, ciltte, güneşte çok kaldığımızda duyabileceğimiz sızlamaya benzer bir rahatsızlık hissi olabilir. Bunun için bir ağrı kesici alınabilir. Bu yeterli olacaktır, zaten sabah kalktığında sızlaması geçecektir. Daha sonra ödem de azalacaktır. Ama 2-3 gün hastanın evde kalmasını uygun buluyoruz. Ama kesin kural değil, isterse güneyten korunmak şartıyla işine de gidebilir. Dördüncü günden itibaren kişiler güneş koruyucusunu, fondötenini sürüp dışarı çıkabilir.
-Ağrı hissi oluyor mu?
Uygulama sırasında sıcaklık hissi olur. Çok dayanılmayacak bir durum yok. Epilasyondan daha az bir his.
Kullanım alanları:
* İnce kırışıkların giderilmesi
* Yerçekimine bağlı sarkmaların giderilmesi
* Cilt gençleştirme
* Sivilce izleri ve çukurlukları ile yara izlerinin giderilmesi
* Yanık izlerinin giderilmesi
* Gözaltı morluklarının giderilmesi
* Genital bölgelerdeki siğiller
* Benlerin neştersiz buharlaştırılarak alınması
* Gözaltındaki beyaz kolesterol birikintilerinin (ksantelazma) yok edilmesi
* El ve ayak tabanındaki siğiller
* Hamilelik çatlakları (İşlem zamanında yapılırsa yüzde yüze yakın sonuç
veriyor. Üzerinden uzun süre geçmiş, beyazlaşmış çatlaklarda da yüzde 30-40 oranında iyileşme sağlanıyor)
-Uygulama sonrası ciltte oluşan değişiklikler nelerdir?
Uygulamadan hemen sonra cilt altı kollojen liflerinde yüzde 30 oranında toparlanma meydana gelir. Sonraki 3 aylık dönemde cilt altında yeni kollojen oluşumu ve cilt altı bağ dokusunun yeniden yapılanması sağlanır. Tüm bunların sonucunda "cilt gençleşmesi" olarak adlandırılan ciltte gerilme, cilt üzerindeki pürüzlerde, lekelerde, izlerde yüksek seviyede azalma ve gözeneklerde daralma meydana gelir. İlk birkaç hafta boyunca hafif pembe, bebek cildi gibi bir görünüm elde edilir. Bu pembelik zaman içinde giderek azalır.
-Tek seans yeterli midir, işlemin tekrarı gerekebilir mi?
Fraksiyonel lazer uygulanmasında seans sayısı, uygula yapılan kişinin sorununa göre değişebilir. Özellikle derin sivilce izleri ve çukurlarında ortalama 2 ay sonra uygulama tekrar edilebilir. Örneğin sivilcelerden çok musdarip bir genç nesil var ve bunların oluşturduğu çukurluklar, gençleri çok rahatsız edebiliyor. Fraksiyonel lazer ortalama 2 veya 3 seansta bu durumda yüzde 70-80 oranında düzelme sağlıyor. Buradaki etki iki şekilde ortaya çıkıyor: Yüzeyel soyulma ve alttan kollojen desteği ile o çukurluğun dolması.
-Sivilce çukurları ne kadar sürede doluyor?
Hasarın derinliğine bağlı. Çok yüzeyel bir çukurluk varsa tek seansla geçiyor. Ama siz de takdir edersiniz ki çok derin, eskiden şark çıbanı denilen sivilcelerin yol açtığı çukurluklar söz konusu ise 4-5 seans gerekebiliyor. Uygulama da iki ay ara ile yapılabilir. Uygulamanın tek handikabı şudur: Kış döneminde yapılan bir uygulamadır, yaz aylarında yapılmaz. Ekim sonu ile Nisan aralığı idealdir.
DOLGU VE BOTOKS TAKVİYESİ
Yaşı daha ilerlemiş hastalarda da yaşa bağlı oluşan lekeler, bazı cilt lezyonları, pigmentasyon dediğimiz renk değişiklikleri, veya parşömen kaığıdı gibi ince kırışık cildi olan yaşlıların işlem yapıldıktan sonra alttan sıkı ve pembe bir cilt gelmesi ile gayet başarılı sonuçlra alınabiliyor. Burada vurgulayacağım nokta şudur: Kırışıklık tedavisi diye gelip de beklentilerin tamamının karşılanması çok güç. Fraksiyonel lazer sonrası alın, göz kenarı gibi mimik kırışıkları için botoks ve dolgu gibi uygulamalar da gerekebilir. Dolayısıyla hastayı görüp, ihtiyacına ve sosyal durumuna göre bir değerlendirma yapmak daha doğru olacaktır.
-Erkekler fraksiyonel lazerden yararlanabilir mi?
Erkekler de fraksiyonel lazerden yararlanablir. YÜzde sakal bölgesinde bir dökülme olmuyor. En çok merak edilen bu. Hedef doku burada kıl değil, cilt altı kollojen ve su dokusu. O yüzden bir sıkıntı yok.
EL GENÇLEŞTİRME
-Eller ve dekolte bölgesinde de fraksiyonel lazerle gençleştirme sağlanabiliyor mu?
Bir insanda yaşı en çok gösteren işaretlerden biri de ellerdir. Ellerde cilt altı destek doku azalır ve yüzeyde de pigmentasyonlar dediğimiz lekeler oluşur. Lekelerle ilgili dekolte bölgesi de aynı şekilde yaşla birlikte lekeler artar. Dekolte bögesi ve el üzerindeki lekelere tek veya iki seansta tamamen sonuç almak mümkün. Cilt altı dokusunun desteğini de dolgularla veya kişinin kendi yağıyla tamamlayabiliriz. Çok problemi olmayan lekeli bir cilde tek başına fraksiyonel lazer de yeterlidir. İleri yaş grubunda kişinin cildi di çok inceyse alta destek doku konularak veya kendi yağ dokusu kullanılarak bu işlemi daha da güzel hale getirmek mümkündür.