Bu aylarda kedilerin doğum döneminin devam etmesi ile ne yazık ki bazı bilinçsiz insanların yavru kedileri anne kedinin doğurduğu yerden alıp başka yerlere atması ile çok fazla sayıda öksüz yardıma, bakıma muhtaç kedi yavrusu ile karşılaşıyoruz. Böyle bir yavru bulduğunuzda öncelikle muhakkak veteriner hekime götürerek üzerinde bulunabilecek pireler için doğru ve gerekli dozda ilaçlarla tedavisini yapmasını sağlayınız. Daha sonra beslenmesi için kedi biberonları ve hazır kedi sütlerinden alıp gündüz saatlerinde 3 saatte bir gece ise en son geç vakit ve sabah uyandığınızda olmak üzere düzenli taze mama hazırlayarak beslemeliyiz. Her besleme öncesi ve sonrasında ucu ıslatılmış bir kağıt mendili kuyruk altına tahriş etmeden sürterek çişini ve dışkısını yaptırmalısınız. Yavruyu temiz tutmalısınız. Bunun için de kirlenen yerlerini önce ıslak sonra kuru pamukla temizleyebilirsiniz. Kedi yavruları çok kısa sürede serpilirler. 1 aylık olmuş bir kedi yavrusu kaptan yiyecek alabilir. Bu arada tüm bu bakım sırasında lütfen veteriner hekiminizle bağlantıda olun.
Farklı hayvanlar da dostluk kurabilir
Doğada tüm hayvanlar arasında bir av-avcı ilişkisi vardır. Bir kedi için kuş veya fare av ve yiyecektir. Ya da bir kurt için kendinden küçük avlayabileceği her canlı yiyecek anlamına gelir. İnsanların evcilleştirdiği köpek ve kedi içinde atalarından kalan bu benzer içgüdüler devam eder. Hiçbir zaman kedinizle serbest uçan muhabbet kuşunuzu bir odada yalnız bırakamazsınız. Daha önceden huyunu bilmediğiniz bir köpekle yavru veya yetişkin bir kediyi de bir arada kontrolsüz bırakmak risklidir. Bütün bu yerleşmiş içgüdü ve davranış tiplerine rağmen hayvanlar çoğu zaman bizi şaşırtan dostluklar kurarlar. Televizyonlarda, gazetelerde zaman zaman kedi yavrularını evlat edinmiş dişi köpekleri, öksüz köpek yavrularına bakan anaç dişi kedilerin o inanılmaz görüntülerini duygulanarak izleriz. Hatta ördekle köpeğin, kaplanla domuz yavrularının, tavukla kedinin, sansarla köpeğin gibi bizi iyice şaşırtan örneklere de rastlanır.
ANNELİK HORMONU
Hayvanların bu tür dostluk ve evlat edinmelerinin hemen çoğunun kaynağında annelik hormonunun etkisi çok fazladır. Hormonun etkisi ile veya annelik hormonun etkisi olmasa da insanların doğru davrandığı, saldırganlık içgüdülerini kışkırtmadığı, bebeklikten itibaren birbirlerine alışarak kardeş gibi büyüyen hayvanlarda aynı türden gibi birbirleriyle çok iyi geçinirler. Aynı kaptan yemek yerler, birbirlerini yalarlar, birlikte sarılarak uyurlar, hatta birbirlerine zarar vermeden alt alta üst üste oynarlar. Ve bu dostluğu hayvanlarımıza yaşatabilmek sanıldığının aksine çok zor değildir.
Kirli deniz suyu köpek için riskli
Golden ve Labrador ırkı köpekleri olanlar bilir; Bu iki köpek ırkı da suya bayılır. Gördükleri her türlü su kaynağına pis mi, mikroplu mu hiç düşünmeden direkt atlarlar. İzmir'de özellikle Bostanlı sahil vb. körfez içindeki deniz hala daha çok temiz değil. Sahilde köpeklerini gezdirirken aniden denize atlayan köpeklerini bir türlü sudan çıkaramayıp, "Gel kızım, gel oğlum!" şeklinde tüm seslenmelerine rağmen sahil boyunca metrelerce yüzen golden veya labradorlara siz de zaman zaman rast gelmişsinizdir. Körfez içindeki deniz suyu sağlık açısından çok güvenli olmadığı için elinizden geldiğince köpeklerinizin bu bölgelerden denize girmesini engellemeniz ileride olabilecek bir hastalığın önüne geçmek açısından önemlidir. Ne kadar dikkat ederseniz edin yine de denize atlayıp yüzmüş köpeğinizi de en kısa sürede dezenfektan özellikli köpek şampuanları ile yıkayıp, ileride çıkabilecek şüpheli bir enfeksiyon ihtimaline karşıda veteriner hekiminize danışmalısınız.