Guinea piglerin beslenmesinde bir çok sebze ve meyve verilebilirken marul fazla su içerdiği ve besin değerinin çok düşük olması nedeniyle beslenme menüsünde olmamalıdır.
Bunun dışında patates ve patates kabuğu, kırmızı lahana, pancar gibi besinler guineapiglerde geriye dönüşsüz ishallere neden olabilir ve dostunuzu kaybedebilirsiniz. Domates, turp, brokoli, karnabahar, kavun karpuz ise çok az miktarlarda verilmelidir.
Guineapiglerin öğünü içinde kuru ot ve saman her zaman önlerinde bulunmalıdır. Düzenli ve yeterli miktarda sebze,meyve ve yeşil ot verilen guinea piglere ayrıca su verilmesine gerek yoktur.
Büyük ırk köpeklerde kalça problemi
Özellikle Golden Retriever, Labrador Retriver, German Shepherd, Rottweiler, Kangal gibi büyük ırk köpeklerde genelde 5- 8 aylıkken ya da her yaşta aniden çok şiddetli gelişen veya yavaş yavaş artarak yürüyemez hale gelebileceği topallıklar gözlemlenebilir. Her zaman koşup oynayan köpeğiniz, eskisi kadar istekli değildir. Merdiven çıkmakta zorlanır. Arabaya zorlanarak biner veya hiç atlayamaz.
Çoğu zaman bu topallama ve şiddetli ağrıdan kaynaklanan yürüme güçlükleri "Kalça çıkığı" dediğimiz kalça eklemini oluşturan tüm yapının ama özellikle kemiklerin yangısı ve deformasyonu nedeniyle oluşur.
Bu hastalıkta erken teşhis önemlidir. Ama ciddi duruma gelen hastalarda bile çoğu zaman doğru ilaçların kullanılması, doğru beslenme, ek vitamin ve katkı maddeleri, düzenli uygun eksersiz ile bu hastalığın çok kısa sürede iyileştiğini görürüz.
Papağanlar tüy yolar!
Öncelikle Jako ve Kakakdu papağanları olmak üzere bir çok papağan türünde vücut tüylerinin yolunduğu gözlemlenebilir. Genelde kuş sahipleri papağanlarında oluşan bu sorunun tüylerin kendiliğinden dökülmesi ile olduğunu düşünürler. Oysa ki papağanlar strese bağlı olarak tüylerini kendileri yolarlar. Hatta kendilerini yaralayabilirler.
Kuşunuzun kendini yolduğunu anlamanın en basit yolu başındaki tüylerin kalması sadece vücudundaki tüylerde problem olmasıdır. Kuşunuzun stresine bağlı başlayan tüy yolma alışkanlığı insanlarda olan tırnak yeme alışkanlığına benzer ve stres yaratan durumlar iyileştirilmediği sürece bir aşama kaydedilemez. Stres yaratan durumları iyileştirmemize rağmen hala devam eden tüy yolma sorunu için veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Haftanın isimleri
Köpek: Karalım- Soyka- Bety- Dali- Champy
Kedi: Parıltı- Sakız- Çita- Coco- Panço