Giriş Tarihi: 11 Eylül 2010, 16:46
Barınağın yalnızca sağlık koşullarına uygun oluşu yeterli değil
Kullanılan her konut gibi köpek kulübesi de zaman içinde kirlenir, aşınır. Bakım ve temizlik gerektirir. Kulübe, köpeğin döküntü ve artıklarının ev halkını, eve gidip geleni rahatsız etmeyeceği kadar eve uzak, bakımının kolaylıkla yapılabileceği kadar yakın olmalı.
Köpeğin kulübesi her gün temizlenmeli.
Köpeğin minderi her gün dışarı alınmalı, silkelenmeli ve havalandırmalı.
Kulübenin içi, tüy artıklarından, döküntülerden süpürülerek temizlenmeli, parazit bulunup bulunmadığı denetlenmeli.
On- on beş günde bir parazitlere karşı ilaçlama yapmak yerinde bir önlem.
Kirlenen, ıslanan minderlerin temizliğine, kuru ve rutubetsiz olmasına özen gösterilmeli.
Onların da egzersize gereksinimi var
Bütün köpekler, türden türe süresi ve niteliği değişmekle birlikte, hareket etme ve egzersiz yapma gereksinimi duyar. Sürekli olarak evde yaşayan, narin yapılı bir süs köpeği, bile, bu gereksinimi yeterince sağlanmazsa, normal halini, hareketliliğini, neşesini ve bazen de sağlığını yitirir. Bu tür köpeklerin zaman zaman bahçeye çıkartılarak gezdirilmesi gerekir. Onların sağı solu dolaşmaları, öteyi beriyi koklamaları içgüdülerini canlı tutmaya, türlerine özgü koklama ve işitme duyularını doğal ortam içinde sınayarak özgüvenlerini kazanmalarına yarar. Bununla birlikte, böyle narin türlerin, fazla alışık olmadıkları dış ortamda uzun süre bırakılmaları, elverişsiz havalarda çıkartılmaları sağlıkları üzerinde iyi etki bırakmaz.
Kedinizi tehlikelerden koruyun
edinizin dolaştığı mekanlarda onun için tehlikeli olabilecek nesneleri ortadan kaldırın. (Kediler için zehirli olan çiçekler, gelişi güzel elektrik kablolar vb.) Yüksek katlarda oturanlar için özellikle önlemler ihmal edilmemelidir. Ayrıca kimyasal maddeler (temizlik maddeleri, benzin, aseton vb.) kedilerden uzakta tutulmalıdır. Bol kimyevi madde kullanılarak yapılan temizliklerde ya da ev boyamalarında kediler mekandan uzak tutulmalıdır. Kuvvetli kimyevi kokular zehirlenmelere yolaçar.
Hayvan sevgisinin önemi
Sevgiyi, sadece insanın insanı sevmesi ya da sadece annenin çocuk sevmesi, çocuğun annesini sevmesi gibi, daraltmak uygun olmaz. Sevgi o kadar geniş ki, herşeyi sevebiliriz; bir yiyeceği, saksı çiçeğini, doğayı... Ancak hayvan sevgisi, tüm bu sayılan duygulardan çok farklıdır. Çünkü bir insanı sevmek gibi bu duygu karşılıklı... Ve hatta iki canlının arasında daha kolay bir sevgi bağı oluşuyor.
Siz çocuğunuzu ne kadar koşulsuz severseniz sevin, bazen günlük yaşamın koşuşturması içinde ona yeterince ilgiyi, sevgiyi gösteremeyebilirsiniz, ancak evinizde beslediğiniz hayvanların tek dünyası çocuğunuz olur. Eğer çocuğun bir hayvanı varsa, o onundur ve ondan hep kendisini sevmesini, ilgilenmesini bekler. Hayvanlar kural koymaz, emir vermez daha yalın bir sevgi sunarlar. Yiyecek verme ve hayvana göre değişen birkaç temel görevi yerine getirdikten sonra geriye kalan sevgidir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen
tıklayın.