• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
KUTLU DAYIOĞLU

Tuvalet eğitimi verirken

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23 Ekim 2010, 16:16
Öncelikle ne köpeklerde ne de kedilerde tuvalet eğitimi diye bir şey yoktur. Sadece biz köpeğimizin yaşına ve ırkına göre değişik yöntemlerle dışkı ve idrarını nasıl kolay alabileceğimiz bir yere yapmasını sağlarız diye düşünmeliyiz. Köpekler de kediler de tuvaletlerini yapma konusunda doğuştan gelen bazı içgüdüleri ile hareket ederler.
Köpekler, yattıkları ve yemek yedikleri bölümün en uzağına tuvaletine yapma eğilimindedir. Köpek yavrusu genelde uykudan kalktıktan veya yemek yedikten hemen sonra tuvaletini yapma eğilimindedir. Bu dönemde onu tuvalet düzenin olduğu odada tutmanız, istenmeyen bir yere tuvalet kaçırma ihtimalini azaltacaktır. Yetişkin bir köpeğin her gün sabah 08.00-09.00 arasında olmak şartıyla 30 dakika ve akşam da 20.00-21.00 saatleri arasında en az 30 dakika gezmesi, tuvalet ihtiyacı ve problem çıkmaması için yeterlidir. Ama bu 30 dakikalık iki gezme gün içinde en az olması gereken gezi süresidir. Siz isterseniz köpeğinizi bu gezme saatlerinde bazen daha uzun yürüyüşlere çıkarabilirsiniz.
Uzun yürüyüşler yapan köpeklerin tuvalet problemi olmadığı gibi psikolojileri ve neşeleri de her zaman yerinde olur.

Oyuncak değil onlar
Çocuklar için evde bir hayvanın olması inanılmaz özel bir duygudur. Hissettikleri duyguları başka hiçbir paylaşımdan alamazlar. Ama onunla nasıl bir paylaşıma gireceğini, nasıl davranacağını, evde hayvanın yerinin nerede olacağını ona siz öğretmelisiniz. Psikologlarında kabul ettiği gibi evde bir hayvan varken doğmuş olan çocuklarda iletişim ve davranışlar çok daha sorunsuz olur. Sonradan alınan hayvanlarda ise çocuğun kişiliği ve yetiştirilişi ile bağlantılı olarak bazı problemler ortaya çıkabilir.
En problemsiz ve söz dinleyen çocukta bile hayvanı fazla sıkıştırma, sürekli kucağa alma isteği, yatağına alıp birlikte uyuma, yemek yerken veya uyurken rahat bırakmama gibi basit rahatsızlıklardan, canını yakma, yaralama, fırlatıp atmaya kadar varan hatalı davranışlar görülebilir. Bu nedenle hayvan alırken çocuğunuzun 10- 12 yaş civarına gelmesini beklemelisiniz.

Tropikal hayvanları sıcak tutun
Sürüngenler soğukkanlı canlılardır. Kendi vücut ısılarını ayarlayamadıkları için doğada ancak güneş ışığı ile ve ortam ısısının yükselmesi ile normal hayat faaliyetlerine dönebilirler. Yeterli ısıya sahip bir ortamda olmadıklarında en başta beslenme olmak üzere tüm yaşam faaliyetleri yavaşlar hatta durabilir. O yüzden kaplumbağalar, iguanalar, yılanlar vb tüm sürüngenler terraryumlarında beslenirken çeşitli şekillerde ısıtılmak zorundadır.
Bunun için ısıtma kayaları, fanlar ve çeşitli lambalar kullanılabilir. Her sürüngene özel spot veya flüoresan lambayı petshop'lardan bulabilirsiniz. Lambaların kullanımında aynı zamanda güneş ışığı ihtiyaçlarının da karşılanması ile sağlıklı ve sorunsuz yaşamaları sağlanabilir. Isı düzeneğinde hangi kaynağı kullanırsanız kullanın muhakkak bir termostat ile ısıyı sabitlemelisiniz. Aniden yükselen kontrolsüz ısı sürüngeninizin ölümüne neden olabilir.

Fuarda son gün
21 Ekim Perşembe günü açılan 2010 Petshow fuarı bugün yine değişik gösteriler ve sürprizlerin ardından kapanıyor. Her sene düzenlenen Petshow fuarında köpek, kedi, kuş sürüngen her türlü hayvanlarla ilgili malzemelerin ve firmaların tanıtımı yapılıyor. Her sene çok renkli geçen fuarda özellikle hayvan severlerin ilgisi ve katılımı çok fazla oluyor.

Haftanın isimleri
Köpek: Buster, Cookie, Jock, Poco, Taco
Kedi: Cinder, Flick, Kendra, Smoky, Sherly


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.