Kedi tırnaklarını nerede törpüleyecek?
Ev yaşamında ise avlanma için tırnaklarına ihtiyaç duymamasına rağmen doğal içgüdülerini devam ettirip ağaca benzeyen tüm eşyalarınızda tırnaklarını bilemeye çalışırlar. Evdeki eşyalara bu şekilde zarar vermemesi için kedi sahibinin aynı anda da yapabileceği iki seçeneği vardır. Birincisi kedinizin uykulu zamanlarında veteriner hekiminizin size gösterdiği yöntemle tırnaklarını düzenli olarak kesmek, ikincisi ise evdeki özellikle yemek yediği ve tuvaletini yaptığı bölgelere uygun tırmalama platformları koymaktır.
Eğer bunlara rağmen tırnaklarını kesmekte zorlanıyorsanız, 3 ayda bir olan iç parazit uygulamalarına veteriner hekiminize götürdüğünüzde tırnaklarını kesmesini ondan isteyebilirsiniz.
Köpek doğduğu gün öğrenmeye başlar
Köpek yavruları tüm bebeklerde olduğu gibi daha anne karnındayken dış ortamdaki sesleri ve uyaranları hissetmeye başlarlar. Yavru doğduktan sonra da bu etkileşim her geçen gün artarak gelişir..
Yeni doğmuş bir köpek yavrusunu bazı uyaranlarla erken tanıştırarak, ilerde daha sosyal olmasını ve daha eğitimli bir köpek olmasını sağlayabiliriz.
Doğumdan birkaç gün sonra ellerimizi çok iyi temizleyip, parfüm vb koku olmadan yavruları elimize yavaş hareketlerle alabiliriz. Daha sonra yavruyu yüzümüze yaklaştırıp yumuşak sesle konuşmak, çok yavaş hareketlerle vücudunu okşamak, ayak tabanlarına, kulaklarına, burnuna, karnına çok yavaş hareketlerle dokunmakla onu insana alıştırmanın ve ilerde doğru iletişimi olan ve iyi eğitilmiş bir köpeğin ilk adımlarını atabiliriz.
Biraz daha büyüyen ve 30- 45 günlüğe gelen yavruları ise çok kısa sürelerde kucağımızda veya bir taşıma kutusu içinde arabaya bindirmek, sokaktaki sesler ve kokularla tanıştırmak çok yararlıdır.
45 günden itibaren de yine köpek yavrumuzu kısa süreli sokakta aşısız köpeklerle direk kontak kurdurmadan ve köpeklerin gezdiği yerlerde yere koymayarak açık havaya, cadde vb kalabalık ortamlara aynı zamanda güneşlenmesini de sağlamak amacıyla kısa süreli çıkarabiliriz.
Aşıları bittiği andan itibaren ise köpek hiçbir gün aksatmadan düzenli gezmelidir.
Muhabbet kuşum yumurtladı
Muhabbet kuşları doğada ağaçlara oydukları kovuklara yumurtlarlar. Evlerimizde yavrulatmak için ise tahtadan yapılmış uygun ölçülerde girişi delinmiş ve arkasından kontrol kapağı olan kutular kullanılır. Bu yuvalar 20- 25 cm yüksekliğinde 15'e 15 taban ölçüsünde hazır olarak petshop'larda satılır. Çok küçük yuvalarda yavru almak daha zordur. Anne yuvada kuluçkaya rahat yatamaz. Büyüyen yavrularla birlikte yuvaya sıkışabilirler. Anne ve baba muhabbet kuşu yavrularını beslemekte zorlanırlar ve yuva çok çabuk dışkılarla pislenerek yavrular hastalanabilir. Muhabbet kuşlarının yuvalarında taban kısmında bir çay tabağı büyüklüğünde derin olmayan bir oyuk olması da yumurtaların kutunun içinde yuvarlanıp kırılmasını engeller.
Haftanın isimleri
Köpek: Artie- Pummy- Rascal- Moxie- Lasca
Kedi: Amelia- Pixie- Ozzy- Misty-Moe
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.