• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
KUTLU DAYIOĞLU

Köpeklerde elden besleme

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18 Aralık 2010, 15:51
Evinizi paylaştığınız hayvanlara, maması dışında hiçbir gıda vermemelisiniz

Köpek veya kediniz ne kadar iyi eğitim alırsa alsın, siz bir şeyler yerken çevrenizde dolanıp yediklerinizden ısrarla payını isteyebilir. Hele bir de arada dayanamayıp küçücük bir parça yediğinizden verirseniz. Bu isteğin, duygusal baskının iyice artığını göreceksiniz. Sadece bakışları ile bile kendisini acındırmayı nasıl da başarırlar. ''Canım biz de arada veririz ne olacak'' diyebilirsiniz! Ama sonra ona masamızdan, çocukların elinden yiyecek çaldı diye kızmayın. Tüyleri fazla dökülüyor veya cildi kaşınıyor ve kızarıyor veya ishal olup halınıza kaçırıyor diye kızmayın.
Gelelim bunun çözümüne; Öncelikle veteriner hekiminizin tavsiye ettiği maması dışında hiçbir gıda vermeyin. Elden beslemeye alıştırmayın. Normal öğün saatleri dışında maması dahil bir yiyecek vermeyin. Siz yemek sofrasına oturmadan önce onun karnını doyurursanız ve sofradan asla hiçbir şey vermezseniz bu kötü huyunun alışkanlık haline gelmesini engellemiş olursunuz.

İguanalar için kış uyarıları
* Bulundukları barınakta ısı kaynağını hazırlamalısınız. Bu ısı kaynağı termostatla ayarlanan özel lambalar olmalıdır. Isıyı 38 dereceye ayarlamalısınız. Egzotik bir hayvan olan iguanalar düşük sıcaklarda metabolizmalarını ayarlayamadıkları için yemek yemezler, yemek yeseler bile yediklerini sindiremezler.
* Bu aylarda ve özellikle kış aylarında mümkün olan her zaman iguananız direk güneş ışığında güneşlenmesini sağlayınız.
* Beslenme menüsündeki en güzel besinlerden birisi olan hindiba vb yapraklı otlar bu dönemde yağmurların yağması ile yeşil alanlarda zenginleşir. Ayrıca mevsim sebzelerini iguananızın salatasına taze olarak katmayı ihmal etmeyin.

Sokak kedileri için yuva yapma zamanı
Soğuk ve yağışlı havaların başlaması ile birlikte sokak kedileri için yaşam biraz daha zorlaşacak. Mahallenizde, bahçenizde yaşayan kediler için çok basit ama onlar için hem konforlu hem de bazen hayat kurtarıcı olabilecek küçük sığınaklar yapabilirsiniz. Bunun için çok büyük olmayan bir veya birkaç karton kutuyu kalın naylon veya muşamba ile kaplayıp, ambalaj bandı ile sağlamca bantlamak ve bu kutulara fazla büyük olmayan kapılar açmak yeterlidir. Yaptığınız bu barınakları da yine korunaklı yerlere koymaya çalışırsanız sokaktaki kedi dostlarımız için yaşam biraz daha kolaylaşacaktır.

Kedi ve kuş aynı evde yaşar mı?
Bildiğiniz gibi kediler her ortamda ciddi avcıdırlar. Kedilerin avları arasında yakalayabildikleri her türlü küçük canlı vardır. Bunlar: kuşlar, fare vb kemirgenler, kertenkele vb sürüngenler, böceklerdir.
Ev ortamında kediler avcılık içgüdülerini oyuncaklarla oyalanarak giderirler. O yüzden kedi oyuncaklarının tamamı tüylü, hafif, yuvarlanan veya kaçıyormuş gibi görünen tasarımdadır. Kedi bu tür oyuncaklarla oynarken tam konsantre olup canlı bir av yakalıyormuş gibi kendini verir.
Evde bir kuşunuz varsa kediniz için birincil av objesi olarak görünecektir. Bu hamster hatta fanustaki balık içinde geçerlidir. Bazı kediler siz ne yaparsanız yapın engelleyemeyeceğiniz şekilde her fırsatta, hatta sizin bile yanınızda evdeki diğer küçük canlının peşine düşerler. En iyi anlaşan kedi ve kuş benzeri dostluklarda bile siz evde değilken kesinlikle onları yalnız bırakmayın. En iyisi evde yokken kedi ve kuşu ayrı odalarda bırakmaktır.

Haftanın isimleri;
Köpek : Bennie- Cooper- Gussy- Scooty- Joan
Kedi: : Daz- Fonzie- Peetie- Ollie- Greta- Mario



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.