Geçici bir hevesle alınan özellikle safkan ırklardaki birçok köpek bir zaman sonra ne yazık ki sokaklara düşebiliyor. Bu köpeklerin satıldığı yerler de çoğu zaman köpeği alan aileye doğru düzgün bilgilendirme yapmıyorlar, üstesinden gelemeyen aileler de köpekleri sokağa salıyor. Barınak veya sokak köpekleri ile ilgili bilgileri ve deneyimleri değerlendirdiğinizde; bulundukları şehre göre değişmek üzere sokak köpeklerinin ancak %5- 10'luk kısmının terier, golden, Alman kurdu gibi safkan ve onların melezleri olduğunu görüyoruz. Geriye kalan büyük kısım bizim sokak köpeği dediğimiz aslında her bölgenin kendine özel çoban köpeklerinin oluşturduğu bir popülasyondur. Sokak köpeği sorununa katkı koymak amacıyla yıllardır sokak köpeği kısırlaştırıyorum. Kısırlaştırdığım köpekler arasında safkan, cins köpek dediğimiz ırklardaki köpek o kadar az ki lafı bile olamaz. Belediyeler ve hayvanları koruma derneklerinin de yaptığı kısırlaştırmaları incelersek orada da aynı durumu görebiliriz.
Kaçak çiftleşirse
Köpeklerde ilk kızgınlık yani çiftleşme dönemi ırkına göre değişen bir yaşta ama genellikle 6- 8 aylıkken oluşur. Bu ilk kızgınlık bazen zayıf geçer ve köpek sahibi tarafından fark edilmez. İkinci kızgınlık ilk dönemden 6 ay sonra oluşur ve bir sorun olmadığı sürece çok yaşlanana kadar 6 ayda bir kızgınlık geçirmeye devam eder. Her kızgınlık döneminde 9 gün kadar çok hafif pembemsi bir kanama ile kendini belli eden bir dönemin arkasından çiftleşmeye uygun olduğu, yani gebe kalabileceği 5- 6 günlük bir dönem gelir. Yavru almak istediğimiz dişi köpeklerde bu dönem çiftleştirmeye uygun dönemdir. 1.5-2 yaşını doldurmuş dişi köpekler çiftleşme için yeterli olgunluğa erişmiş demektir.
Gebe kalmasını istemediğimiz dişi köpeğimiz için de kanamalı dönemi gördüğümüz andan itibaren 15 gün köpeğimizi erkek köpeklerle asla yalnız bırakmamalıyız. Köpeğinizin sağlığı için köpeğinizin kızgınlığı gelmeden onu istenmeyen çiftleşmelere karşı nasıl koruyacağınızı veteriner hekiminize danışın.