Kedi yavruları doğduklarında gözleri kapalı çaresiz annenin bakımına muhtaçtırlar. Yavrular başka bir gıda alana kadar anneleri yavruların yattığı küçük yuvayı temiz tutabilmek için bebeklerinin idrar ve dışkı tüm artıklarını yalayarak yaptırır ve bunları hiç çekinmeden yutar.
Bizim için çok tiksindirici görünen bu vefakar davranış bebeklerin birbirlerini ve yuvayı kısa sürede artıkları ile yaşanamaz hale getirmelerini önlemek için tek yoldur. Artıklarla kirlenmiş bir yuvada yavruların sağlıklı kalması mümkün değildir.
Yavruların hareket kabiliyetinin yükselmesi ile birlikte, yuvadan çıkmaya ve dolaşmaya başlarlar. Bu hareketlenme ile birlikte anne sütünün yanında az da olsa annenin yediği protein vb. maddeleri yüksek mamaları yemeye başlarlar. Anne sütünün dışındaki mamaları yemeye başlayan yavruların annesi bu yabancı besini fark ederek çoğu zaman artık yavrularının artıklarını temizlemekten vazgeçer. Aynı zamanda minik yavrularda alçak bir kaba kedi kumu koyduysanız ve ulaşabilirse sizi şaşırtarak normal yetişkin kediler gibi kumu kazıp tuvaletini yapmaya başlayabilirler.
Denizi görünce dayanamazlar
Golden ve Labrador ırkı köpekleri olanlar bilir; Bu iki köpek ırkı da suya bayılır. Gördükleri her türlü su kaynağına pis mi, mikroplu mu hiç düşünmeden direk atlarlar.
İzmir'de özellikle Bostanlı sahil vb körfez içindeki deniz hala daha çok temizlenmiş değildir. Sahilde köpeklerini gezdirirken aniden denize atlayan köpeklerini bir türlü sudan çıkaramayıp, ''Gel kızım, gel oğlum!' şeklinde tüm seslenmelerine rağmen sahil boyunca metrelerce yüzen golden veya labradorlara siz e zaman zaman rast gelmişsinizdir.
Körfez içindeki deniz suyu sağlık açısından çok güvenli olmadığı için elinizden geldiğince köpeklerinizin bu bölgelerden denize girmesini engellemeniz ilerde olabilecek bir hastalığın önüne geçmek açısından önemlidir. Ne kadar dikkat ederseniz edin yine de denize atlayıp yüzmüş köpeğinizi de en kısa sürede dezenfektan özellikli köpek şampuanları ile yıkayıp, ilerde çıkabilecek şüpheli bir enfeksiyon ihtimaline karşıda vteriner hkiminize danışmalısınız.
Kediler nasıl hep dört ayak üzerine düşer?
Kediler düşüş esnasında dışarıdan hiçbir kuvvet uygulanmadan, tamamen kendi kontrolleriyle, vücutlarını tam ters yöne çevirebilmektedirler.
Bunu yaparken; önce sırt üstü düşerken bacaklarını kendilerine çeker, kuyruklarını bacaklarının arasına sıkıştırır ve sonra belli bir noktada havada ani bir manevrayla önce başlarını, sonra gövdelerini yere doğru döndürürler. Bundan sonra bacaklarını ve kuyruklarını açarlar, böylece paraşüt etkisi yaparak hızlarını frenlerler ve yere yumuşak bir şekilde ayaklarının üzerinde yaylanarak düşerler. Bu hareketleri tamamen içgüdüsel olarak yaparlar.
İlginç olan bir ayrıntı da; Kedinin belli bir mesafeden az olan yüksekliklerden düşmesi daha fazla yaralanma ve hasara neden olmaktadır. Bunun nedeni ise hem istediği pozisyona gelip paraşüt etkisini başlatamaması hem de cisimlerin düşerken belli bir zaman sonra ağırlığıyla bağlantılı belli bir hızda sabit kalmasıdır. 30 katlı bir binadan düşen bir kediye hiçbir şey olmazken, 6- 7 katlı bir binadan düşen bir kedi çok fazla hasar görebilir.
Siyam kedilerinin zevksiz mönüleri
Siyam kedisi besleyenler bilirler. Bu kedilerin inanılmaz berbat bir huyları vardır. Eşofmanlarınızın iplerini kemirip yutmaya bayılırlar. Bazen ayakkabı bağcıklarınızda bu şaşkın kemirmenin gazabına uğrayabilir. En garip ve inanılmaz olanı ise bir havlu çorabı tam olarak çiğneyerek yutan siyam kedilerinin olmasıdır. Bu tür malzemelerin yenmesi aslında çok tehlikelidir ama siyamlar hiçbir zarar görmeden bu öğünü de sahiplerinin gözlerine inanamayan bakışları altında sindirmeden dışkıları ile çıkarmayı başarırlar. Eğer siyam kediniz varsa özellikle pamuklu fitil benzeri ipli kıyafetleriniz ya da havlu çoraplarınıza dikkat edin ve ortalarda bırakmayın.
Haftanın isimleri
Köpek Brady- Cujo- Tarçın- Lusy- Şapırtı
Kedi: Eddy- Zifir- İncir- Salep- Şirin