"Köpeğimi çok seviyorum"
Köpeklerin atası olan kurtların evcilleşmeleri de zaten insanla yemek, barınak, korunma bağlantıları ve içgüdülerinin etkisi ile yavaş yavaş olmuştur. Bu şekilde evcilleşerek aramıza katılan köpek artık insansız yaşayamaz hale gelmiştir. O yüzden sokaktaki sahipsiz bir köpeğe çok az ilgi ve sevgi gösterseniz hemen peşinize takılır ve sizi sahibi olarak seçmek ister.
Günümüzde ailelerimizin içine aldığımız köpeklerde ise durum biraz daha farklılıklar taşır. Köpek dostumuz yine insansız yaşayamayacak kadar tüm aileye bağlılık gösterir ama bu bağlılık eğer dikkat edilmezse bağımlılığa dönüşebilir. Köpek alıştığı iyi veya kötü her durumdan geriye dönmekte zorluk yaşar. Her gece televizyon izlerken koltukta kucağınızda yatırdığınız bir köpeğe bir gün tüylerinden rahatsız olduğunuz için ''Hayır! Koltuğa çıkmak yok!'' derseniz bunu anlamakta çok güçlük çeker ve aşırı mutsuz olur.
Ya da yeni aldığınız yavru bir köpeği daha ilk geceden ağlıyor diye yatağınızda yatırırsanız köpeğin şartlanması ve alışkanlıklarında bunun geri dönüşü zordur.
Peki, köpekte geriye dönüşü zor olan alışkanlıklar nelerdir? Kısaca listelersek:
1- Yatağınızda veya koltukta yatmak.
2- Elden yemek yemek ve sizin yemeklerinizi istemek.
3- Sofradan yemek çalmak.
4- Size ait olan eşyaları kemirmek.
5- Evde gece veya gündüz yalnız kalamamak
6- Evde tuvaletini yapmak.
7- Bahçede çiçeklere ve ağaçlara evde saksı çiçeklerine zarar vermek.
8- Kapı çaldığında veya dışarıdan gelen seslere fazla havlamak.
9- Eve gelen misafirlere saldırmak hatta ısırmak.
Unutmayın bu saydığım davranışlardan herhangi birisi bile sizin köpeğinizle olan yaşamınızda mutluluk yerine mutsuzluğa ve sıkıntıya neden olabilir. Zaten köpeklerine bakamayıp sokağa atanlar veya barınaklara veya başka birisine verenlerin çoğu bu sorunlardan şikayetçidir. Kliniğime her hafta 4- 5 kişi başvurup bu davranış bozukluklarına çözüm bulmamızı istiyor. Yavru olarak gelip uyarılarıma dikkat edenlerin ise ileri ki yaşlarında yukarıdaki sorunlarının hiçbirisi oluşmuyor.
Kedilerin başına da gelir
Kedinin idrar yollarının kısmen ya da tamamıyla tıkanması oldukça ciddi bir sorundur ve hayati tehlike içerir.
İdrar yolu kumlarının ve böbrek taşlarının oluşumunda idrar kesesi enfeksiyonları (Sistit) ve beslenmedeki hatalar önemli bir etkenlerdir. Kediler için kullanılan bazı ekonomik mamalar idrar yolu taşlarına neden olabilecek özellikte olabileceği gibi, taş oluşumuna engel olan maddeleri de tam olarak kapsamazlar. Kedinizin özellikle kısırlaştırılmış erkek kedinizin beslenmesini mutlaka veteriner hekiminize danışınız. Kedilerdeki idrar yolu sorunları ve taşlarının oluşmasını engellemek için fazla miktarda su tüketimi de pozitif etki yapar. Bu nedenle yeterli su tüketimi teşvik edilmelidir. Su ihtiyacını sadece su içerek değil aynı zamanda yaş mamalardan da karşılayabileceğini unutmamalısınız. Bunun yanı sıra bazı kediler temiz olmayan kum kabını kullanmak yerine idrar yapmayı erteledikleri için kum kabının da düzenli olarak temizlenmesi, daha sık idrara çıkmayı sağlamak açısından faydalı olacaktır. İdrar yollarında tıkanıklık olan bir kedi, herhangi bir idrar yolu sorunu yaşayan kediyle benzer belirtiler gösterir. Sık sık kum kabına giderek kazar fakat idrarını yapamaz ya da çok az miktarda yapar.
Bu sorundan korunmak için evde dikkat edilecekler:
1. Veteriner hekiminizin önerdiği beslenme programına harfiyen uyun.
2. Kedinin su tüketimini artırıcı önlemler alın. Su kabını daima dolu tutun ve temiz su bulundurun.
3. Kum kabını düzenli olarak temizleyin.
4- İdrar yapma ile ilgili en küçük bir sorun şüphesi yaratan durumda veteriner hekiminizle bağlantıya geçin.
Kuru gıda hayat kurtarır
Guinea pigler bildiğiniz gibi otçul hayvanlardır. Evlerde evcil hayvan olarak beslenen guinea piglerimize sadece yeşillik, sebze ve meyve verirsek onların ishal olmalarına neden olabiliriz. Guinea pigler için ishal, birden oluşması, hızlı seyretmesi ve ölüme kadar giden riskler yaratması açısından çok ciddi bir hastalıktır. Guinea piglerimizin veya tavşanlarımızın ishal olmaması için kuru gıdaların her zaman bolca ve sınırsız olarak tüketmelerini sağlamalıyız.
Guinea piglere verebileceğimiz kuru gıdalar nelerdir:
1- Çayır otu dediğimiz daha çok atlar için hazırlanan kuru otlar.
2- Saman.
3- Hindiba, ebegümeci, dut yaprağı, mısır yaprağı, çimen vb yaş olarak da tüketilen otların kurutulmuşları.
4- Buğday, mısır, arpa gibi tahıllarla, bezelye, bakla gibi baklagillerin uygun oranlarında karışımından oluşan yemler.
5- Meyve ve sebzelerin uygun şartlarda kurutulmuşları ve keçi boynuzu vb kuru gıdalar.
6- Bir çok tahıl ve kuru gıdanın karışımından oluşan ithal veya yerli yemler.
Haftanın isimleri
Köpek: Alska- Baku- Ojo- Ninva- Moxie
Kedi: Puff- Norby- Mylo- Lyla- Ludo
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.