Muhabbet kuşunuza biraz zaman tanıyın
SABIRLA BEKLEYİN
Elinize çok az yem koyarak, hareketsiz durup sabırla beklerseniz, yavaş yavaş elinizden yem yemeye başladığını göreceksiniz. Tüm eğitimlerde en önemli nokta asla acele etmemek ve sabırlı olmaktır. Muhabbet kuşunuz size iyice alışana kadar asla kafesten dışarıya salmayınız. Kaçan bir kuşu kovalamak ve yakalamak için yapacağınız her hareket sizden aşırı korkmasına ve tekrar size güvenmesine engel olacaktır.
Yediği kadar verin
Köpek ve kedilerin beslenmesinde en uygun beslenme yolunun hazır kaliteli mamalar olduğunu her makalemizde söylüyorum. Veteriner hekiminizin tavsiye edeceği hazır mamaları kullandığınızda köpeğinizin ırk, yaş ve boyuna uygun ihtiyaçları tam olarak karşılanacaktır. Köpek beslenmesinde mama kullanımında dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da günde kaç öğün verileceği ve öğün miktarlarıdır. Köpek beslenmesinde öğünlerin arasındaki saatleri bölerken sizin normal hayatınızdaki uyanık kaldığınız saatlere göre ayarlama yapmalısınız. Böylece yaşam düzeninizi bozmadan ve kendinize sıkıntı yaratmadan köpeğinizin düzeninin kurabilirsiniz.
MAMA KALİTELİ OLMALI
Genel olarak yavru köpeklere 1.5-2 ay arasındaki dönemde günde 4 öğün vermelisiniz. 2-6 ay arasındaki dönemde eğer köpek ırk Pincher gibi çok küçük bir ırk ise günde 4 öğün vermeye devam edebilirsiniz. Ama diğer ırklarda günde 3 defa vermelisiniz. 6 ay sonrası günde 2 öğün ve gelişimini tamamladığı zaman (yani ırklara göre değişen yaşta ) günde 1 veya 2 öğün devam edebilirsiniz. Bu öğünler sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise eğer kaliteli bir mama veriyorsanız ve yumuşak gıdadan birden geçiş yapmadıysanız köpeğinizin mama kabına koyacağınız miktar o anda bitirebileceği kadar olmalıdır. Eğer bırakıyorsa bir dahakine daha az veya bitirip doymamış gibi yapıyorsa (Obez değilse) bir dahaki öğüne bir seferde bitirebileceği miktarda mama koymanız hem kilolu köpeklerde hem de iştahsız köpeklerde yeterli ve gerektiği kadar besin almasını sağlar.
Tavşan, Guineapig ve Hamster tüyünden hastalık olur mu?
Ayrıca köpek kedi kılını da yuttuğunuzda da ameliyat olmak zorunda kalmazsınız. Kedi ve köpeklerin tüylerinden hasta olma konusunda en çok düşünülen konuda halk arasında ''tüyden kist olma hastalığı'' diye adlandırılan kistidatik, echinecoc tenyasının neden olduğu bir hastalıktır. Asla kedi ve köpek tüyünden kist olmaz. Kisti yapan köpeğin tüylerine bulaşan bu tenyanın yumurtasının bir şekilde ağız yolu ile alınmasıdır. Bu yumurtalar son derece dayanıklıdır. Ve bu hastalığa yakalanmak için ille de kedi köpek beslemeniz gerekmez. Bu hastalığı bulaştıran tenyaların köpeğinizde yaşamamsı ve sizde hastalık (kist) oluşturacak olan yumurtalarını saçmaması için düzenli olarak Veteriner hekiminize giderek uygun enjeksiyonlarla bu tenyanın kedi ve köpeğinizde olmasını engellemelisiniz. Bu tenya tavşanda olmaz. Tavşanlar bizimle bu tenyanın konakçıları olarak bizimle ve diğer otçul hayvanlarla aynı zincirdedirler. Köpek ve kedilerin yeşillik ve sebzelere bulaşabilen yumurtalarını biz veya tavşan yutarsa o zaman kistler oluşabilir. O yüzden parazit kontrolleri yapılmayan köpeklerin dışkılarını gördüğünüz yerlerden ya ot vb toplamayın yada topladığınız otları yıkayıp kurutup kullanın.
Zaten Veteriner hekiminizin görevlerinden birisi, evinize ve yakınıza aldığınız bu evcil hayvanlardan size bir mikrop bulaşmasını engellemektir. Biz kliniğimizde Tavşan ve guinea pigler için periyodik 3 ayda bir iç ve dış parazit uygulaması yaparak hem onun hem de sizin daha sağlıklı kalmanızı sağlamaya çalışıyoruz.
Bu konuya dikkat edin.
Kuyruk yakalama avlanma içgüdüsü
Köpeklerde aynı kedilerde olduğu gibi oyun oynamak bir ihtiyaçtır. Çoğu zaman hayali avlar peşinde koşarak oyun oynayabilecekleri gibi bazen de çevrelerinde bulunan kendilerine ait oyuncaklarla, ev eşyaları veya bahçedeki her obje ile oynayabilirler. Köpekler kimi zaman kendi vücutlarıyla da keyifle oynayabilirler. Eğer bu oyun uzun süreli, sık ve takıntı haline gelirse hem köpeğiniz hem de sizin için sıkıntı oluşturabilir. Özellikle Bullterier ve Pitbull gibi köpeklerde fazlaca görülen kuyruk yakalama sendromu diyebileceğimiz psikolojik davranış bozukluğu diğer tüm ırklarda da daha az sık da olsa görülebilir. Kuyruk yakalama hareketi köpeğin avlanma içgüdülerinin bir yansımasıdır. Belli aralarla ve takıntılı hale gelmeden yapılıyorsa normal kabul edilebilir. Ama saatlerce tek yönlü olarak evin içinde hızla dönerek kuyruğunu yakalamaya çalışarak yorgunluktan bitap düşen bir köpeğiniz varsa bu sorunu çözmek için bir uzmana danışma zamanı gelmiştir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.