Kediler içgüdüleri ile dışkı ve idrarlarını kuma gömerek saklarlar. Kedi yavrusu anneden ayrıldığı andan itibaren tuvaletini kuma gömme eğilimindedir. Sadece İran kedisi gibi ırklarda bazen tuvalet kabına ve kuma tuvalet yapma eğilimi olmaz ya da düzensizdir. Bu kediler tuvaletlerini tuvalet kabı dışında birçok değişik yere yapabilirler. Özellikle pet shoplarda tuvalet kabı ve kum koyulmadan belli sürelerde bakılan İran kedilerinde bu problem daha çok görülebilir ama kesin bu hatadan kaynak almaz. Tuvalet problemlerinin olmaması için kedinizin tuvalet kabını yatağından ve yemek su kabından uzak bir köşeye koymalısınız. Ayrıca tuvalet kabı kedinin rahatsız edilmeyeceği sakin biraz da gizli bir köşede olması daha iyidir. Birden fazla kediniz olduğunda farklı yerlere veya yakın yerlere her kedi için ayrı tuvalet kapları koymalısınız. Kedinizin sorunsuz olduğu bir kumu kullanırken değişiklikle sorun yaşıyorsanız ya kumu karıştırıp alıştırarak geçiş yapmalısınız ya da alıştığı kuma geri dönmelisiniz. Tuvalet kabı dışında yapılan hatalı artıkları çok iyi temizleyip o bölgeye kendi parfümlerinizden veya kedileri kaçıran spreylerden sıkabilirsiniz. Sık tuvalete giden veya tuvaletini kaçıran kedilerinizde bazı hastalıkların olabileceğini düşünüp veteriner hekiminize danışmalısınız.
Köpeğim oyun oynarken ısırıyor
Köpek yavruları birbirleriyle oynarken ağızlarını elleri gibi kullanırlar. Onlar için birbirlerini ısırarak oynamak çok doğal bir davranıştır. Ayrıca köpeklerin derileri çok gevşek ve alttaki dokularla bağlantısı az olduğu için bu ısırarak oyun sırasında birbirlerini yaralama çok nadir olur. Bizim derimiz ise gergin, alttaki dokularla tam yapışık ve kolay yaralanan yapıda olduğu için köpek yavrumuz bizimle normal bir oyun bile oynarken yanlışlıkla derimizi çizip küçük yaralar açabilir. Buradaki kural yavru köpeğin sizin canınızı yaktığı zaman ses çıkarıp tepki vermeniz ve oyunu bırakmanızdır. Böylece sizle oynarken daha dikkatli davranacaktır. Köpeklerin kendi aralarındaki oyunlarda da birbirlerinin canını yaktıkları zaman benzer sert tepkiler verdikleri olur ve daha sonraki oyunlarında daha dikkatli birbirlerini kızdırmadan oynamaya çalışırlar. Köpeğimize canımızın yandığını belli etmezsek bunu tahmin etmesi imkansızdır. Yine de mümkün olduğu kadar köpeğinizle oyun oynarken ısırarak oyun oynaması yerine ısırma oyuncakları ile oynamasını öğretirseniz ilerde bu konuda daha rahat edersiniz.
Kuru otlara dikkat
Yaz sıcakları ile birlikte arsalar, duvar dipleri, parkların kıyı köşelerinde çıkan otlar kurur ve aynı buğday gibi tohum verir. Bu dönemde çocukluğumuzda pisipisi otu dediğimiz ve her yerde bulunan otların başakçıkları köpeklerimizin tuvalet ihtiyacını gidermek için içgüdüsel olarak bu kıyı köşe bölgeler ısrarla gitmesi ile tüylerine takılır. Köpeğin tüylerine takılan bu ot başakçıkları üstlerindeki tırtıklı yapı nedeniyle her türlü hareketle tüylerin arasında ilerleme eğilimindedir. Normal vücut bölgesinde ve çok sık olmayan tüylerden kendiliğinden veya tarama sırasında kolayca düşen bu başakçıklar, kulak ve ayak parmak arası için büyük bir tehlike oluştururlar. Kulak içine kaçıp şiddetli ağrılı kulak yangılarına neden olabilirler. Parmak arasına saplanan pisipisi otları ise köpeğinde yalayıp çıkarmaya çalışması ile tam tersi olarak parmağın arasına saplanıp ayağın içinde ilerlemeye başlar. Bu sorundan korunmak için öncelikle köpeklerinizi bu tip otların olduğu bölgelerden uzak tutmalısınız. Ayrıca özellikle uzun tüylü ve kısa boylu köpeklerde her gezi sonrası kulak kepçesi ve parmak araları kontrol edilmelidir. Gezi sırasında veya geziden çok kısa bir süre sonra olan ani ve şiddetli kulak kaşımaları veya ayaklarını yalama durumlarını muhakkak ciddiye almalısınız. Şüpheli her durumda hemen Veteriner Hekiminize başvurmalısınız.
Saksı bitkileri zehirli olabilir
Evlerdeki yaşamda köpek ve kediler doğadaki hemcinsleri gibi birçok şeyi kemirme, ısırma eğilimindedir. Aynı içgüdüsel davranışlar ile evde bulunan birçok eşyayı kemirdiği gibi arada saksı bitkilerinin yapraklarını da kemirip yiyebilirler. Bu tür bir problemin olmasını engellemek için, köpeğimizde veya kedimizde gördüğümüz en ufak bir bitki kemirme eğiliminde ilk önlem olarak mümkünse o saksıyı başka bir odaya almalıyız. Eğer petimiz bitkilere olan ilgisini azaltmadıysa, toprakları da kazıp hatta yemeye kalkıyorsa o zaman veteriner hekiminize danışıp köpek ve kedi için kaçırıcı etkili kokusu olan bazı ilaçları saksı vb üzerine sprey veya jel olarak koyabiliriz.
Haftanın isimleri;
Köpek:Woof- Aggy- Alisha-Biggie-Chompy
Kedi: Jingle-Anais- Bea- Panther-Cinny