Tüm hayvanların dinlenmek için uykuya ihtiyacı var. Ama hayvanlar bizden çok farklı ortamlarda çok değişik şekillerde uyuyabiliyorlar. Örneğin bir yaban ördeği karda, buzda tek ayağı üstünde, hatta suyun içindeyken üşümeden, donmadan gayet rahat uyuyabiliyor. Ya da kuşlar bir dala tüneyip düşmeden uykuya dalabiliyorlar. Böcekler bile uykuya ihtiyaç gösteriyorlar. Kelebekler kanatlarını kapatıp diğer böcekler ise kuytu bir köşede duyargalarını vücutlarına yapıştırıp hareketsiz kalarak uyuyorlar. Örneğin yunuslar hareket halindeyken uyuyabiliyorlar ve o sırada kaslarını dinlendirmek yerine yıpranan beyin sistemlerini yeniden düzenliyorlar.
Kediler günün uzun bir bölümünü derin uykuda geçiriyorlar. Köpekler de benzer şekilde her fırsat bulduklarında tetikte çoğu zaman yarım bir uyku ile dinleniyorlar.
Kış uykusuna giren kurbağa, yılan vb soğukkanlı hayvanlar ise bütün bir kış mevsimini havalar ısınana kadar uykuda geçirebiliyorlar. Bizim asla dayanamayacağımız bu kadar uzun sürelerde, vücut metabolizmalarını en alt seviyeye düşürdükleri için açlık veya susuzluktan ölmüyorlar.
Ayrıca bazı hayvanlar gece uyuyup gündüz beslenirken, bazıları gündüz uyuyup gece besleniyorlar.
Evinizdeki bitkiler zehirli olabilir
Köpek ve kediler doğadaki hemcinsleri gibi birçok şeyi kemirme, ısırma eğilimindedir. Aynı içgüdüsel davranışlar ile evde bulunan birçok eşyayı kemirdiği gibi arada saksı bitkilerinin yapraklarını da kemirip yiyebilirler. Bu tür bir problemin olmasını engellemek için, köpeğimizde veya kedimizde gördüğümüz en ufak bir bitki kemirme eğiliminde ilk önlem olarak mümkünse o saksıyı başka bir odaya almalıyız. Eğer petimizin bitkilere olan ilgisini azaltmadıysa, toprakları da kazıp hatta yemeye kalkıyorsa o zaman veteriner hekiminize danışıp köpek ve kedi için kaçırıcı etkili kokusu olan bazı ilaçları saksı vb üzerine sprey veya jel olarak koyabiliriz.
Muhabbet kuşunuzun hasta olduğunu nasıl anlarsınız
Muhabbet kuşları sağlıklı zamanlarında çok neşeli, sürekli kafesinin içinde hareketli, tünekten tüneğe atlayan kuşlardır. Aşağıda sayacağım belirtilerden bir veya birkaç tanesini kuşunuzda gözlemliyorsanız kuşunuzu veteriner hekime götürmekte gecikmemelisiniz.
Tüneğinde kabarıp her zamankinden hareketsiz duruyorsa
Kuyruk altına dışkı yapışıyorsa
Dışkısını yaptığında etrafına sıvı çıkıyorsa ve kıvamı cıvıksa
Gözleri kapalı, burnu tıkalı ise
Aksırıp tıksırıyorsa
Sürekli tüylerini kaşıyor, bazı yerlerinde tüylerini yoluyorsa
Unutmayın özellikle kuşlarda erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır.
Haftanın isimleri
Köpek: Pasha- Bobo- Ranger- Raddly
Kedi: Elina- Tobias- Quint- Patsy