Arabada çok kısa bir süre bile bırakmayın
Köpekler ve kediler insanlardan farklı olarak terleyemezler. Bizim şikayet ettiğimiz terleme aslında sıcağa karşı vücudun bir korunma yöntemidir. Köpekler dillerini dışarıya çıkarıp soluklanırken dilin üzerindeki tükürüğün buharlaşması ile akciğerlerinden serinlemeye çalışırlar. Kediler ise vücutlarını yalayarak buharlaşan tükürükleri ile serinlerler. Sıcak havada araba içinde bırakılan bir kedi veya köpek terleyemediği için çok kısa sürede ısı çarpması dediğimiz hipertermi sonucu hayatını kaybedebilir. Aynı şekilde güneş altında kalırsa güneş çarpması veya ısı çarpması sonucu aynı sonuçla karşılaşabilir.
BOL SOĞUK SU TUTUN
Tüm dikkatimize rağmen böyle bir olayla karşılaştığımızda yapılacak acil ve hayat kurtaran uygulama öncelikle baş bölgesine olmak üzere tüm vücuda bol soğuk su tutmaktır. Ayrıca bulunabilirse yine baş üzerine, ön ve arka bacak iç kısımlarına vücutla birleştiği koltuk altı tabir edilen bölgeye buz veya soğuk su uygulanması hayat kurtarıcıdır. Daha sonra evcil hayvanınızı mümkün olduğunca serin tutarak veteriner hekime götürmek ilerde oluşabilecek beklenmedik kötü sonuçları önlemeniz açısından yararlıdır.
Kuşunuza taze ve güvenilir su verin
Muhabbet kuşu, hint bülbülü, papağan, kanarya hangi tür kuşunuz varsa hepsine de çeşme suyu değil hazır damacana sulardan vermelisiniz. Bulunduğunuz şehirdeki şebeke suları ile ilgili şüpheleriniz varsa veya en azından fazla klorlandığını düşünüyorsanız kuşunuza güvenilir damacana içme sularından veriniz. Ayrıca suluklarındaki suları bitmese bile 2-3 günde bir oda sıcaklığındaki taze suyla yenileyiniz. Eğer suyuna vitamin vb ilaç koyuyorsanız her gün suyunu yenilemelisiniz ve fazla ilaç koymamalısınız.
Hayvanınız nasıl beslenmeli?
Kaplumbağanızı güneşlendirirken
Su veya kara fark etmez tüm kaplumbağalar vücut ısılarını diğer hayvanlar gibi kendileri ayarlayamadıkları dışarıdaki ısıdan yararlanarak vücut ısılarını gereken düzeye getirip yaşamlarını devam ettirirler. Vücut ısılarının düştüğü ortamlarda metabolizmaları yavaşlatırlar ve hatta çok soğuk aylarda kış uykusuna girerler. Özellikle bu dönemde kaplumbağaları bol bol güneşle karşılaştırmak onlar için çok önemlidir. Bu güneşlendirmeyi yaparken bazı kurallara dikkat etmeliyiz.
- Kaplumbağanın kabını güneş altına koyduğunuzda çok sıcaklandığı zaman kaçabileceği gölge bir alan bırakmalısınız.
- Bu güneşlendirme dönemi mümkün olduğunca uzun tutulmalıdır. Doğada ve belgesellerde kaplumbağaları gözlemlediyseniz gündüz boyunca sadece beslenme ve korktuklarında güneşlendikleri taş ve kütük üstünü terk edip suya girdiğini görürsünüz.
- Evlerimizde balkon vb dışarıda kaplumbağalarımızı güneşlendirirken karga, saksağan, martı ve hatta kedilerin ona zarar vermemesi için çok yalnız bırakmamalı hatta kabının üstünü güneşi kesmeyecek bir kafesle kapatmalısınız.
- Güneşlenme sırasında vücut ısıları en iyi düzeye geleceği ve metabolizmaları hızlanacağı için beslenme için de en iyi zamandır.
- Su kaplumbağalarında güneşlenme için üzerine çıkabileceği bir yükselti ve su düzeyini de gerektiğinde içine tamamen girebileceği derinlikte ayarlamalısınız.
Haftanın isimleri
Köpek: Oxxo- Kudra-Dusty-Lola
Kedi: Kaymak- Simona-Joy-Shila
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.