Köpeğinizi özellikle ilk yavruluk dönemleri ve aşıları bittikten sonra düzenli ve uzun yürüyüşlere götürürseniz, köpeğinizin kas, iskelet vb gelişimi çok daha iyi olur, sizinle iletişimi artar, diğer köpekler ve insanlarla tanışıp sosyalleşir. Bu geziler sırasında köpeğinizi motive edecek bazı sevdiği oyuncakların yanınıza alırsanız çok daha verimli eksersizler yaptırabilirsiniz. Uygun geniş alanlarda çevreye rahatsızlık vermeden serbest bırakarak oyunlar oynamak, birlikte
İguanalar yaprak ve çiçekle beslenir
Kertenkele türlerinin hemen hepsi etçildir ve böcek vb ile beslenirler. İgauana türleri ise yeşillikle beslenir. Evlerde beslediğimiz iguanalara sadece bitkisel besinler vermeliyiz. İguanalara köpek ve kedi maması verdiğinizde yiyebilirler ve bu şekilde beslenen ifguanalar daha parlak görünümlü bir deriye sahip olabilirler ama ilerleyen yaşlarıyla 6-7 yaş civarında böbreklerinde oluşan hasar sonucu çok ciddi sorunlar yaşar ve çoğu zamanda bu nedenle hayatları son bulur. O yüzden iguanalara asla kedi köpek maması vb vermemelisiniz.
İguananızı beslerken dikkat etmeniz gereken önemli birkaç husus:
* Vereceğiniz tüm besinler taze olmalıdır. Çürük, bozulmuş gıdaları vermemelisiniz.
* Sebze, meyve ve yeşillikler dolaptan çıktığı gibi soğuk değil oda sıcaklığında bekletildikten sonra verilmelidir.
* İguanaların ortam ısısı özellikle kışın gerekli olan yükseklikte olmazsa yiyecek tüketmezler. Ortamı ısıttığınız an yemek yediğini göreceksiniz.
* Bilmediğiniz, emin olmadığınız hiçbir besini iguananıza denemek için vermeyiniz.
* İguanalar tavşan, guinea pig gibi çimen ve otla beslenmezler sadece yaprak grubunu yerler.
* Tek bir çeşit besini bolca vermek yerine mümkün olduğunca yaprak ağırlıklı ama bol çeşit içeren salatalar hazırlamalısınız.
Kedilerde kabızlık nedenleri
Kedilerde tuvalet ihtiyacını giderme sıklığı ve durumu sağlığı ile direk bağlantılıdır. Özellikle yaşlanan kedilerde barsak hareketlerinin yavaşlamasına bağlı olarak uzun süreli kabızlık sorunları görülebilir ve bu durum geç fark edilirse ancak veteriner hekim müdahalesi ile sıkıntısı giderilebilir. Yaşlı kedilerin dışında mamalarda fibrin miktarı ve kalitesi iyi olmadığında problem ortaya çıkabilir. Ayrıca annesinden erken ayrılan veya beslenmesine dikkat edilmeyen, güneş ışığı vb açısından zayıf ortamlarda beslenen kedilerde de kemiklerle ilgili problemlerin olduğu raşitizm hastalığında kabızlık da görülebilir. Sorun çözüldükten sonra da tekrarlayabileceği unutulmayarak kedimizin tuvalet sıklığı kontrol edilmeye devam edilmelidir.
Leishmaniosise dikkat
Leishmania özellikle yaz aylarında daha çok sahil bölgelerinde sivrisinek ve tatarcıklarla köpeklere bulaşan protozoal bulaşıcı bir hastalıktır. Birçok farklı türü vardır. Köpeklerde yaygın olan tür kronik ve ölümcüldür. Bu hastalık iç organlarda ciddi tahribat yaptığı gibi ayrıca deride çok büyük alanlarda sulu seboroid dediğimiz iyileşmeyen yaralarla seyreder. Ayrıca kan tablosunu da çok bozar ve kan naklini gerektirecek oranda anemilere neden olabilir.
Bu hastalığın şu anda bir aşısı yoktur. Korunmada sadece boyuna takılan tatarcık ve sivrisinekleri uzaklaştıran ilaç emdirilmiş bir tasma kullanılabilir. Bu tasma 6 ayda bir değiştirilmeli ve köpeğin boynundan hiç çıkarılmamalıdır.
HAFTANIN İSİMLERİ
Köpek: Kezia- Nonika- Edi- Şansık
Kedi: Ninja- Smilya- Dırdır- Soley