Köpeğinizle şaklaşırken dikkat
Bazı ırklarda koruma içgüdüsü fazla pekiştirilirse abartılı saldırganlığa neden olabilir. Bazen eşlerden birini diğerinden kıskanma gibi görünen sahibini koruma davranışları da hoş karşılanmayıp daha yavruyken engel olunması gereken davranışlardır. Eve gelen misafir, satıcı ve yabancılara havlama ve saldırma hareketi de bir zaman sonra canınızı sıkacak bir hal alabilir. Bu davranışlar Rotweiler, Kangal, Boxer gibi büyük koruma içgüdüsü olan köpek ırklarından çok Pincher, Yorkshire, Chihuahua, Pekingese gibi minik ırklarda görülür.
Kedinizdeki mantar size de bulaşabilir
Kedilerde deri üzerinde görülen sarımsı kabuklanmalar, bazen halka şeklinde olan tüy dökülmeleri ve kızarıklıklar mantar hastalığının belirtileridir. Özellikle İran kedileri gibi uzun tüylü kedilerde çok daha fazla görülebilen ve inatçı seyreden bu hastalığın sahiplerine de bulaşma riski vardır. Korunmak için kedinizin tedavisi sırasında lezyonlu bölgelere ilaç uygularken latex eldivenler kullanmanız yararlı olur. Mantar aşıları korunma ve hatta tedavide de çok iyi sonuçlar verir. Ayrıca veteriner hekiminizin tavsiye edeceği, krem, sprey, şampuan vb ilaçların lokal kullanımı da hastalığın iyileşmesini sağlar.
Kaplumbağanız dişi mi erkek mi?
Evlerde beslenen su kaplumbağalarının hemen hepsi Singapur kaplumbağası dedikleri kırmızı yanaklı su kaplumbağasıdır. Bu kaplumbağalar çiftliklerde yetiştirilir ve çok küçük yavruları ithal olarak getirilip petshoplarda satılır. İşte bu bahsettiğimiz kaplumbağalarda cinsiyet ayırımını nasıl yapabiliriz. Cinsiyet ayırımı kaplumbağanın arka kısmında kuyruğun ve kloaka denilen dışkılama, çiftleşme ve yumurtlamada görev alan organın dışarıya uzandığı iki kabuk aralığının incelenmesi ile olabilir. Dişilerde bu bölüm daha geniştir ve ilerideki yaşlarda yumurtlamaya müsaade edebilecek kadar açıktır. Erkeklerin ise bu bölümdeki kabukları daha içe doğru dönük ve kuyruğun dışa doğru uzandığı kısım daha dardır. Çok belirleyici olmasa da aynı yaştaki dişiler her zaman erkeklerden daha iri olurlar. Ayrıca erkeklerin özellikle ön ayak tırnakları dişilere göre daha uzun olur. Bir de dişi kaplumbağalar yandan baktığınızda dişiler daha tombul görünümde olurlar.
Tavşan ve guinea pig tüyleri kist yapmaz
Tavşan ve ve guinea piglerin tüylerinden kist olma tehlikesi yoktur. Ayrıca köpek kedi kılını da yuttuğunuzda da ameliyat olmak zorunda kalmazsınız. Kisti yapan köpeğin tüylerine bulaşan bu tenyanın yumurtasının bir şekilde ağız yolu ile alınmasıdır. Bu yumurtalar son derece dayanıklıdır. Bu hastalığa yakalanmak için ille de kedi köpek beslemeniz gerekmez. Bu tenya tavşanda olmaz. Köpek ve kedilerin yeşillik ve sebzelere bulaşabilen yumurtalarını biz veya tavşan yutarsa o zaman kistler oluşabilir. O yüzden parazit kontrolleri yapılmayan köpeklerin dışkılarını gördüğünüz yerlerden ot vb toplamayın yada topladığınız otları yıkayıp kurutup kullanın.
HAFTANIN İSİMLERİ
Köpek: Pufy- Miço- Sultan- Titrek- Tom- Şarlo
Kedi: Çakır- Zilli- Pamuk- Minnoş- Mona
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.