Kediler ev yaşamında doğadaki atalarının içgüdülerini yaşatarak benzer avlanma davranışları gösterirler. Onlar için evdeki canlı-cansız hareketli hareketsiz her nesne oyun materyalidir. Yakalama oyunlarının tamamı avlanma içgüdüsünden kaynaklanır. Eğer kediniz bahçe veya sokağa çıkabiliyorsa şanslı kedilerdendir. O zaman çok daha fazla doğasını yaşayabileceği avlanma hedefleri olacaktır. Ama bu avlanma hedeflerinin içinde yer alan fare ve sıçanları eve getirmesi veya onlarla oynaması, yada yemesi evimize aldığımız bir hayvan açısından çok daha hoşumuza giden veya sağlıklı olan bir davranış olarak kabul edilemez. Ayrıca kedinizin kuşları veya kuş yavrularını da yakalaması, yaralaması veya yemesini istemiyor olmanız doğaldır.
Peki sokağa çıkan kedimizde bu avlanma ile avını yakalama ile sonuçlanan durumlara nasıl engel olabiliriz? Kedinizin tasmasında bir çıngırak olursa en azından sesle gelen uyarılardan korkabilecek fare, kuş vb hayvanlar kedinizden kaçıp kurtulabilirler. Sokağa çıkan kedilerde çıngırak takmak avlanmasında aldığı keyfi engellemez ama ava ulaşmasını ve yakalamasını engelleyebilir. Bu onu çok üzmez çünkü avcılar aç olmadıkları sürece kaçan ava alışkındırlar.
Sokakta avlanmayı engelleyen önlemlerden bir diğeri ise kedimizi sokağa çıkarmadan önce doyurmaktır. Karnı tok olan her avcı hayvan avlanma konusunda daha isteksiz olacaktır.
Üçüncü bir önlem de kedimizi sokağa kuş ve diğer minik hayvanların beslenme ve diğer faaliyetlerinin en yoğun olduğu sabah erken ve akşamüstü çıkarmamaktır.
Su kaplumbağaları fanusta yaşayamaz
Minicik aldığınız su kaplumbağası belli bir zamanda büyümeye başlayacak ve içinde bulunduğu dar kaba sığmayacaktır. Kaplumbağanız büyüdükçe içinde bulunduğu barınağı da büyütmelisiniz. Doğada özgürce dolaşabilen bir hayvanı çok dar bir kapta yaşatmak o hayvana eziyettir. Ayrıca dar alanda beslenen kaplumbağalar suyun içindeki dışkı ve yem artıkları nedeniyle hastalanabilirler. En iyisi yüksekliği fazla olmayan mümkün olduğunca büyük bir akvaryum almak veya yaptırmaktır. Bu akvaryumun düzenini kurarken kaçmaması için ortaya üzerine çıkabileceği kayalar koyulabilir. Sık sık temizleyeceğiniz motorlu bir filtreyi akvaryuma koyarak suyun değiştirilmesi derdinden de kurtulabilirsiniz. Ayrıca kaplumbağa dahil tüm sürüngenleri sıcaktan zarar görmeyecekleri oranda direk dış ortam ışığına çıkarmalısınız.
Sokakta yaralı bir köpek bulursanız
Bulduğunuz köpek kaza vb nedeniyle şokta olabilir ve sizin yaklaşmanızı kötü amaçlı zannederek korkup sizi ısırabilir. Acele etmeden onu sakinleştirerek konuşarak yaklaşmalısınız. Kuyruk sallayan bir köpek ısırmaz. Ama vücuduna dokunduğunuzda canı acırsa tepki verebilir. Öncelikle orada ne zamandır yattığını bilmediğiniz için içmesi için su vermelisiniz. Bu hareketiniz onun size güvenmesini de sağlayacaktır. Yemek vb vermekle uğraşmayın yaralı bir hayvan yemek yemeyi düşünmez ama su içebilir. Daha sonra en güzeli yüzüne havlu vb bir örtü örtüp civardan bulduğunuz büyük bir karton veya örtüyü sedye olarak kullanıp köpeği üzerine yatırarak acil olarak bir veteriner kliniğine götürmenizdir.
Belediyelerin sadece sokak köpeklerine hizmet vermek için açtığı acil ambulans hizmetlerinin de olduğu veteriner klinikleri ve hastaneleri vardır. 11811'i arayarak bölgenize en yakın Belediye Veteriner hizmetlerinin telefonuna ulaşıp sokak köpeği için yardım alabilirsiniz
Köpek ve kedilerin serinlemesi için
Köpekler ve kediler sıcağa karşı çok duyarlı hayvanlardır. Vücutlarında çok kısıtlı belli bölgeler haricinde ter bezleri olmadığı için terleyerek serinleyemezler. Köpekler dillerini dışarıya çıkarıp sıcaklığın artışıyla bağlantılı artan bir sıklıkla solurlar. Böylece dillerinden buharlaşan tükürüğün serinletici etkisini akciğerlerine çekerek ciddi anlamda serinlerler. Köpeklerin bu ilginç klima sistemini kullanması dışında serinlemekte güçlük çektiğiniz her an çok soğuk olmayan suyla başını ve vücudunu ıslatabilirsiniz. Kediler ise sık sık vücutlarını yalayarak dilleri ile vücutlarına sürdükleri tükürüğün buharlaşması ile serinlerler. O yüzden kedileri çok sıcak havalarda nemli bezlerle silmek onların serinlemesine yardımcı olur. Tabii ki tüm hayvanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerde sıcaklarda önlerinde sürekli ve taze su bulunması serinlemek için en gerekli şarttır.