Kedinin bıyıkları ne işe yarar?
RUH HALİNİ GÖSTERİR
Bu duyarlı kılar tırnaklar ve diğer tüyler gibi yenilenebilirler ama asla çekiştirilmemeli ve kesilmemelidir. Kedi bıyıkları deriye diğer kılardan çok daha derin köklerle ve kan damarlarından zengin olarak bağlanır.
Bu duyu organı görevi yapan kıllardan kedinin vücudunda ayrıca yanaklar, kaşlar, çene çevresi ve ön bacakların arkasında da vardır ama bunlar bıyıklar kadar kalın ve duyarlı değildir. Yine de tüm bu duyu kılı sistemi birlikte duyumsamayı sağlar.
YÖN BULUR
Kedilerin bıyıkları, yön tayininde, cisimlere uzaklığı ölçmede, denge sağlamada, avlanmada görev yapar. Ayrıca kedinin içinde bulunduğu ruh halini de belli eder.
Bıyıklar kedilerin yönlerini de bulmalarına da yardımcı olur. Havadaki en ufak bir rüzgar, titreşim hemen algılanır ve kedi yönünü doğru olarak değiştirebilir. Kediler gece çok iyi görmelerine rağmen bu eşsiz bıyık sisteminin de desteği ile geceleri hiçbir eşyaya çarpmadan sessizce dolaşabilirler. Kedinin tüm vücudunda bıyıklar her zaman en dışta kalacak uzunluktadır. Böylece her zaman vücudu bir objeye değmeden önce bıyıkların ucu değer ve kedi böylece vücudunu korur.
Köpekler kulübesinde sıcaktan korunabilir mi?
Köpeğinize bahçede bakıyorsanız muhakkak boyuna uygun bir kulübe yaptırmalısınız. Genelde köpek kulübesi yaptırılırken veya hazır alınırken köpeğin gerçekten içinde sıcaktan veya soğuktan korunarak barınabileceği özelliklere sahip olup olmadığı çok dikkate alınmaz. Görünümlerinin çok güzel olması yeterli değildir. Kulübeler tamamen köpeğinizin soğuk veya sıcak şartlarından korunması amacıyla kullanılmalıdır. Köpek kulübesinin kapısını çok büyük ölçülerde yapmanıza gerek yoktur, köpeğinizin sırtını sürtmeden girebileceği yükseklik yeterlidir. Kulübe kapısını kulübenin tam ortasına değil biraz yana açtırırsanız, köpeğiniz kapıdan girdikten sonra kulübe içinde sığınabileceği bir köşesi olabilir. Kulübelerin alt kısmını rutubet almaması ve kuru kalması için muhakkak yerden yükseltmeliyiz. En önemlisi de köpeğimiz kulübenin içinde bile olsa kulübenin üzerine yine hem güneşten hem de yağmurdan korunma için ek olarak tente, güneş kesici sera örtüsü veya metal olmayan çatı malzemesi ile sundurma yapmalıyız.
Erkek köpeklerde işaretleme
Erkek köpekler ergenlikle birlikte başlayarak arka bacaklarından birini mümkün olduğunca yukarıya kaldırarak idrarlarını az az birçok yere yaparlar. Duvar diplerine, ağaçlara, direk ve yüksek objelere idrar yaparak kokularıyla diğer köpeklere karşı bölgelerini belirlemeye çalışırlar.
HABERLEŞME İÇİN
Toprak alanlara idrar yaptıktan sonra ise arka ayakları ile tuvaletlerini yaptıkları bölgeye doğru tepinerek toz toprak atarlar ve böylece hem ayaklarındaki bezlerden fenomen dediğimiz kokuları bırakırlar hem de kokunun kalıcı olması için idrarlarını gömerler.
Köpeğin dışkı ve idrarı ile bıraktığı fenomen dediğimiz kokular diğer köpeklere cinsiyeti, yaşı ve üreme durumu hakkında bilgi verir. Özellikle erkek köpekler bu işaretleme ile bölgelerindeki diğer erkek ve kızgınlığı gelen dişilerden haber alırlar. Tüm köpekler bu işaretleme ile aslında sürekli birbirleriyle haberleşir ve bir nevi sohbet ederler. O yüzden düzenli gezmeyen veya kısa gezdirilen köpekler az arkadaşı olan veya asosyal insanlar gibi bir zaman sonra ruhsal problemlere sahip olabilirler.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.