KÖPEKLERİ kızdırarak oyun oynamak sakıncalı
Köpekler yavruluklarından itibaren bu oyunları bizimle de oynayabilirler.
Köpeklerin kendi aralarındaki hiyerarşik düzenin kurulması için içgüdüsel yaptıkları bu hırlaşmalı kavga denemeleri onlar arasındaki ilişkileri ve düzeni yerine oturturken bizimle olan ilişkisinde bu tip hareketlere karşı yapılan bazı tepkiler veya şakalar köpeğin huylarında geriye dönüşsüz yanlışlara neden olabilir.
Özellikle yemek yerken köpek yavrularını kızdırmak büyüdüğü zaman yemek yediği dönemlerde yakınından bile geçmenize izin vermeyecek derecede saldırganlığa neden olabilir. Hatta bazı durumlarda yemek yeme dönemi dışında da önündeki bir şeyi alıyorsunuz zannedip sizi, ailenizden birisini veya bir yabancıyı çok ciddi bir şekilde ısırabilir.
SADECE YABANCILARA
Sahibini koruma içgüdüsü özellikle bekçilik özelliği olan ırklarda yüksektir.
Bu ırklardaki koruma içgüdüsü de fazla pekiştirilirse abartılı saldırganlığa neden olabilir. Doğru davranılan köpekler sadece yabancılara karşı koruma yaparken saldırganlığı pekiştirilen ve özendirilen köpekler eve gidip gelen misafirlere, yoldan geçen komşunuza hatta bazen aile bireyleri içinden bazılarına saldırmaya başlayabilirler.
YAVRUYKEN ENGELLENMELİ
Bazı köpekler bulundukları alanı veya yattıkları yeri diğer köpeklere karşı korumak ister. Benzer bir davranışı yavru köpek size de yapabilir. Yavruyken hoşunuza giden "Bak sen şu yaramaza!" deyip güldüğünüz bu davranış da büyüdükçe pekişip, köpek bir koltuğa yatıp siz yanına oturduğunuzda sizi hırlayarak hatta saldırarak kaldırmaya çalışmasına kadar giden davranışlar oluşturabilir.
Bazen eşlerden birini diğerinden kıskanma gibi görünen sahibini koruma davranışları da hoş karşılanmayıp daha yavruyken engel olunması gereken davranışlardır.
Bu davranışı yavruyken engellemediği için eşinden ayrı yatmak zorunda kalan çiftlerin varlığını ben biliyorum.
Bu anlattığımız davranışlar büyük köpeklerde görüldüğünde zararları daha fazladır. Ayrıca bu davranışlar Rotweiler, Kangal, Boxer gibi büyük koruma içgüdüsü olan köpek ırklarından çok Pincher, Yorkshire, Chihuahua, Pekingese gibi minik ırklarda görülür. İleride şikayetçi olacağınız, sizi rahatsız edebilecek davranışlara köpeğinizin alışmasına izin vermezseniz hem siz hem de o daha rahat yaşayacaktır.
Köpeğime sahte kemik vermeli miyim?
Köpekler doğaları gereği çenelerinin kuvvetlenmesi için dişlerinin çıkmaya başladığı ilk yavruluk dönemlerinden itibaren sürekli bir şeyleri kemirmek zorundadırlar. Doğada yaşayan kurtlar yakaladıkları avlarının tamamını parçalayıp, çiğneyerek yerler.
Kurdun avladığı herhangi bir avdan geriye pek bir şey kalmaz. Avını yerken bu arada en sert kemikleri bile kırıp çiğneyip yutabilir. Köpekler de ataları kurtlar gibi kemik vb kemirme eğilimindedirler.
Köpeklerin evcilleşmesi ile birçok özellikleri ataları olan kurtlardan farklılaşmış da olsa avlanma, ısırma, kemirme vb özellikleri ırklardan ırklara değişen düzeylerde üretilen safkan ırklara da taşınmıştır.
Köpeğimizin kemirme ihtiyacını karşılamak için preslenmiş deriden oluşan sahte kemikler köpeklere verilebilir.
Bu kemikleri köpeklerimize verirken çerez gibi kolayca yiyebileceği büyüklükte olanlarını değil kemirirken zorlanacağı ve böylece asıl amacına hizmet edeceği her köpek ırkına göre uygun boyutta deri kemikler kullanılmalıdır. Unutmayın sahte kemikleri köpeklerimize verme amacımız onların bunu yiyerek beslenmesi değil, kemirme ihtiyacını giderirken ona zarar vermeyecek bir kemiği uğraşıp, parçalayıp yemesidir.
AYAKKABILARINIZI KEMİRİR
Sahte deri kemiklerin dışında yutulduğunda zarar vermeyen ipten yapılmış ve sımsıkı sarılarak kemik şeklinde düğümlenmiş oyuncaklar, lateksten yapılma ve ısırıldığında sakız gibi dişlerin basıncından kurtulduğu için parçalanamayan oyuncaklar ya da çok sert kauçuktan imal edilmiş köpeğin kemirmekten hoşlanacağı çeşitli şekillerde oyuncaklar da köpeğinizin kemirme ihtiyacını karşılar.
Bu tip oyuncakları köpek yavrusunun 6- 8 haftalığından itibaren vermelisiniz.
Köpeğinize kemirmesi için yukarıda bahsettiğimiz uygun materyalleri vermezseniz sizin ayakkabı, terlik vb eşyalarınızı kemirecek ve zarar verecektir. Her zaman sahte kemik ve oyuncaklar TV kumandası- cep telefonu ve ayakkabıdan daha ucuzdur.
İguana beslerken
Kertenkele türlerinin hemen hepsi etçildir ve böcek vb ile beslenirler. İgauana türleri ise yeşillikle beslenir. Sadece doğada yavruluk dönemlerinde küçük böcekler, kelebek ve çekirge gibi böcekleri avlayarak yiyebilirler.
Daha sonraki hayatlarında ise ömürlerinin sonuna kadar bitkisel beslenirler.
Evlerde beslediğimiz iguanalara sadece bitkisel besinler vermeliyiz. İguanalara köpek ve kedi maması verdiğinizde yiyebilirler ve bu şekilde beslenen iguanalar daha parlak görünümlü bir deriye sahip olabilirler ama ilerleyen yaşlarıyla 6-7 yaş civarında böbreklerinde oluşan hasar sonucu çok ciddi sorunlar yaşar ve çoğu zaman da bu nedenle hayatları son bulur. O yüzden iguanalara asla kedi köpek maması vb vermemelisiniz.
İguanaların beslenmesinde yapraklar ve çiçekler çok önemli yer tutar. Özellikle dut yaprağı, roka, dereotu, Japon gülü yaprağı ve çiçekleri, hatmi ağacı yaprak ve çiçekleri, kabak ve çiçeği, gelincik çiçeği, ebegümeci, hindiba yaprakları yiyebileceği büyüklükte doğranıp sebze ve meyvelerle karıştırılıp salata yapılarak iguanalara verilirse keyifle bolca yediklerini görebilirsiniz. Sebze meyvelerden de örnek verecek olursak elma, kabak, yeşil ve kırmızı biber, dolmalık biber, üzüm, incir, armut, muz,kivi, erik gibi meyveleri iguananızın salatasına katabilirsiniz.
İguananızı beslerken dikkat etmeniz gereken önemli birkaç husus:
Vereceğiniz tüm besinler taze olmalıdır.
Çürük, bozulmuş gıdaları vermemelisiniz.
Sebze, meyve ve yeşillikler dolaptan çıktığı gibi soğuk değil oda sıcaklığında bekletildikten sonra verilmelidir.
İguanaların ortam ısısı özellikle kışın gerekli olan yükseklikte olmazsa yiyecek tüketmezler.
Ortamı ısıttığınız an yemek yediğini göreceksiniz.
Bilmediğiniz , emin olmadığınız hiçbir besini iguananıza denemek için vermeyiniz.
İguanalar tavşan, guinea pig gibi çimen ve otla beslenmezler sadece yaprak grubunu yerler.
Tek bir çeşit besini bolca vermek yerine mümkün olduğunca yaprak ağırlıklı ama bol çeşit içeren salatalar hazırlamalısınız.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.