• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
KUTLU DAYIOĞLU

Bahçenizdeki çiçekleri korumak

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16 Haziran 2016, 17:04
Eğer kedi ve köpeklerinizle birlikte bahçeli bir evde yaşıyorsanız hem onlar hem de siz çok şanslısınız demektir. Ama bahçede hayvanlarla yaşamın bazı zorlukları olabilir. Özellikle çim yetiştirme döneminde köpekler çimlerin yeni ekildiği sulanmış alanları kazıp üzerinde yuvarlanmaya bayılırlar.
Tüm çiçek alanlarını köpek ve kediler oyun alanı olarak kullanabilirler. Köpeğinizle çimenlik bir bahçede tabi ki yaşayabilirsiniz ama çimleriniz belli bir boya gelene kadar köpeğinizi bahçede serbest bırakmak yerine direk dışarıda gezdirmeye götürmelisiniz.
Çimen dokusu sağlamlaşıp artık kazılmaktan çok etkilenmeyeceği dönemde bile bu alanlara birlikte çıkmanızda yarar vardır. Sizin olmadığınız sürelerde köpeğiniz can sıkıntısından ya da iç güdüleri ile yine bahçenin birçok yerini kazabilir. Köpekler sanılanın aksine günün ve gecenin çok uzun sürelerini hiç hareketsiz uyuyarak geçirebilen hayvanlardır. Ama bu hiç hareketsiz durumda kaldığı zamanların dışındaki zamanları günde 2-3 defa sizinle yüksek seviyede aktivite ile geçirmelidir.
Yüksek aktivite derken, bol bol koşma, oyuncakları ile at-getir vb oyunlar, uzun yürüyüşler ve çevrenizde imkan varsa yüzme şeklinde faaliyetler yapabilirsiniz.
Çiçek diktiğiniz alanlarda da köpekler hiç umursamadan yuvarlanıp üzerinde koşturabilirler. Hatta uzun bir süre bekleyip tam çiçek açtığını gördüğünüz bir çiçek grubunuzun üzerine yatıp uyuyabilirler bile!
Bunu engellemek için köpekleri uzaklaştıran bizi rahatsız etmeyen ama onları rahatsız eden jel ve spreyleri kullanabilirsiniz.

Mavi gözlü ve beyaz kediler sağır olabilir

Ankara, İran kedilerinin beyaz renkli olanlarında aynı zamanda mavi göz rengi de görülebilir.
Beyaz tüy rengini oluşturan genler, hem göz hem de kulak özelliklerini oluşturan genlerle birleşik gen özelliğindedir.
Bu özellik nedeniyle beyaz renk geni ile birlikte mavi göz ve kulaklarda sağırlık geni birlikte etki edebilir. Bu nedenle beyaz tüylü ve mavi gözlü kedilerde sağırlık görülmesi olasılığı yüksektir. Bazen sadece bir göz maviyse, sadece mavi gözün olduğu kulakta sağırlık görülebilir. Aynı zamanda her beyaz tüylü ve mavi gözlü kedi sağır olmayabilir.
Sadece sağır olma ihtimali vardır.

Yavru köpeği tasma ile tanıştırma

Köpek yavruları çok küçük yaşlardan itibaren tasmaya alıştırılmalıdır.
Anneden ayrıldığı 6-8 haftalık dönemlerde boynuna küçük hafif bir tasma takmak yeterlidir. Küçük köpeklere tasmasını ilk taktığınızda sinirlenecek tasmayı çıkarmaya çalışacak sık sık boynunu kaşıyacaktır.
Tasmayı ilk taktığınızda oluşan sıkıntısı birkaç gün için de geçer. Ve tasmaya alışır. Köpek boynuna takılan tasmaya tam olarak alışmadan bir kayış takıp gezdirmeye çalışmamalısınız. Eğer hem tasmayı hem kayışı takıp köpek yavrusunu çekiştirirseniz boynundan yakalanmış gibi hissedip panikler ve tasmaya alışması güçleşir.
Köpek yavruları çok hızlı büyüdüğü için bu tasmanın sıkılığını düzenli kontrol etmelisiniz.
Köpeğiniz büyüdükçe ayrıca tasmanın kalınlığı ve sağlamlığını da arttırmalısınız.
Özellikle büyük köpeklerde sağlam ve güvenli kayışlar kullanmalısınız. Unutmayın köpekle ona çarpabilecek bir araba arasındaki tek engel tasma ve kayıştır.
Köpek yavrularına küçük tasmalarını taktığınızda ayaklarınızın altında dolaşırken üzerine basma tehlikesinden kurtulmak istiyorsanız tasmaya bir küçük çıngırak takabilirsiniz.
Böylece her zaman çıngırak sesi size köpeğinizin nerede olduğunu duyuracaktır.
Ama geceleri çıngırak sesi hem sizi hem yavruyu rahatsız edebileceği için uyumadan önce çıngırağı çıkarmanızı tavsiye ederim.

Ödüllendirirken obez yapmayın

Köpek eğitiminde ödül olarak köpek bisküvisi ve diğer yiyecek ödüllerini kullanmak hemen her zaman kolay bir şartlanma eğitimine ve hızlı bir öğrenmeye yardımcı olur.
Köpeklerinize bu yiyecek ödüllerini kullanırken eğer fazla miktarda vermeye başlarsak günlük ihtiyaçlarının dışında ekstra kalori almaya başlarlar. Bu durumda bazen çok kısa sürede bazen de daha uzun sürelerde köpeğiniz normal kilosunun üzerine çıkmaya başlar. Eğer bir de az eksersiz yapıyorsa bu kilo artışı çok daha hızlı olur ve kilo vermesi de aynı hareket ve beslenme şartlarında kaldığı sürece çok zordur.
Ayrıca şartları değiştirmeden sadece light mama vererek köpeğinizin obez olmasını engelleyemezsiniz.
Köpeğiniz obez olması da başta şeker hastalığı olmak üzere bir çok soruna neden olacağı için çok önemlidir.
Lütfen köpeğinizin kilosunu ciddiye alınız.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.