Gençler farklı sanat dallarında uluslararası yarışmalara katılıp bir de dereceler alınca tabii ben de her vatandaşımız gibi çok mutlu oluyorum. Beni, yakından tanıdığım için çok mutlu eden gençlerimizden biri de sevgili Kaan Turan oldu. 2017 yılı Temmuz ayında Milano'da düzenlenen Lovere Uluslararası Tadini Piyano Yarışması'nda 13 yaş kategorisinde birinci olan ve 17 ülkeden 45 gencin katıldığı yarışmada ülkemizi temsil eden Kaan'ın bir farkı var.
Kaan bir konservatuar öğrencisi değil. Okul birincisi bir kolej öğrencisi, yani derslerinde son derece başarılı ve tam burslu olarak eğitim hayatına devam ediyor. Kaan'ın anne ve babası aslında Milano'daki yarışmaya katılmasını hiç istememişler. Çünkü çocuklarının böyle bir yarış içerisinde olmasını istemiyorlar. Kaan'ın başarıları konusunda son derece mütevazı olan aile meslek seçimi de Kaan'ın kendisine bırakmış. Kaan'ın bana söylediğine göre annesi sevgili Şenay Turan gözünün içine bakmış katılmasın diye ama kendisi bu yarışmaya katılmak istemiş.
Müzik yaşamına 6,5 yaşında Konak Belediyesi'nin açmış olduğu kültür ve sanat kursları kapsamında piyano derslerine başlayan Kaan orada üç yıl boyunca Tuna Şenses ile çalışmış. 2013 yılında 9 yaşında en küçük yarışmacı olarak Mozart Akademi Ulusal Piyano Yarışması'na katılmış ve 10-13 yaş kategorisinde 2. olmuş.
ART ARDA BİRİNCİ
2014 yılında da, Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi YÜSEM'de girmiş olduğu sınavda üstün yetenekli çocuklar programı dahilinde Öğretim görevlisi Payam Gül Susanni ile YÜSEM Müzik Akademisi'nde eğitim almaya başlamış. 2014 yılında Adnan Saygun Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen 2. Mozart Akademi Ulusal Piyano yarışmasında 10 yaşında (10-13 yaş kategorisinde) birinci olan Kaan, 2015 Yılında,11 yaşında Romanya'nın Bükreş kentinde düzenlenen 19.Uluslararası Piyano Yarışması'nda da birinci olmuş. 2016 yılında davet edildiği Polanya, Krakow'da; Krakow Konservatuarı'nın düzenlediği Chopin Festivali'ne katılmış. "2016 yılında, Yaşar Üniversitesi Gençlik Orkestrası ile Yasar Üniversitesi ve İzmir Özel Türk Kolejinde sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlenen konser etkinliklerinde solist olarak yer almış.
Kaan, "Sınav zamanlarında günlerce piyanonun tuşuna değmediğim zamanlar oluyor" diyor.
Ona "Peki ders çalışmak mı daha zevkli, piyano çalmak mı?" diye sorduğumda "Açıkçası bana ikisi de keyifli geliyor. Çünkü başardıkça mutlu oluyorum.. Başarı beni her alanda tetikliyor sanırım.
Öncelikle kimseyi geçeyim, diye yapmıyorum hiçbir şeyi. Kendimi denemek, ölçmek, kendimi başarmak adına yapıyorum hep.
Kendimi ve yeteneklerimi tanıma konusunda ilerlemeye çalıyorum.
Ailem de hep böyle bakmıştır. Hiçbir zaman beni saatlerce çalışmaya zorlamamışlardır mesela. İlla birinci olacaksın diye bir beklenti içinde olmamışlardır. Ama başarılı olduğum her alanda beni desteklemeye çalışmışladır. Hem annem hem de babam önce mutlu bir çocuk olmam için uğraştılar. Sanıyorum onların bu sevgileri beni son derece pozitif etkiledi. Başarılarımda bunun rolünün yüksek olduğunu düşünüyorum" diye cevap verdi.
İSTİSNA BİR YETENEK
Kaan'ın hayallerinden biri de sahip olduğu imkanlara başka çocukların da sahip olması. O yüzden ailesi ile birlikte sosyal sorumluluk projelerini çok önemsiyorlar.
İleride de bu anlamda sosyal sorumluluk projelerinde yer almak istiyor. 2017'de "Çocuk Felcine Son" temalı bir sosyal sorumluluk projesinde yer almış.
Bir önemli nokta da 2017 Haziran ayında Londan College of Music'in 8. Kur sınavında en yüksek puan aralığıyla ile tüm dünyada geçerli olan müzik lisesi mezunu diploması almaya hak kazanmış. 13 yaşında 2018 Ön Lisans sınavlarına girmeye hak kazanmış. Şimdilik 14 yıla sığdırdıkları bunlar.
Biraz daha yazarsam köşemde yer kalmayacak. Kaan Turan örnek bir öğrenci ve son derece istisna bir yetenek. Ailesi de her iki alanda da başarılı bir çocuk yetiştirmede ayrı bir araştırma konusu bence. Bir anne olarak Sevgili Şenay Turan'dan tavsiye almak istediğimi itiraf etmek zorundayım.
Eminim Kaan hangi alanda yürümeye karar verirse versin, ülkemiz için gurur kaynağı olmaya devam edecek. Sevgiler.
Sanatla kalın.