Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Sevgili Prof. Dr. Ozan Tunca harika bir çalışmaya imza atmış. Adı: "60 Dakikada Klasik Müzik". Kitap kesinlikle bir başucu kitabı niteliğinde. Buradan tüm gençlere, ebeveynlere, müzik ve müzik eğitimi içinde olan herkese seslenmek isterim.
Edinin ve mutlaka okuyun. Kitap aynı zamanda anasınıfından itibaren kullanılabilecek harika bir kaynak olmuş.
Öncelikle Sevgili Ozan Tunca son derece samimi ve akıcı bir dil kullanmış. Sayın Cankal Altun'un da kitapta belirttiği gibi klasik müziği, ropdöşambrlı, ellerde kadehli "siz anlamazsınız"cılığından kurtarıp kokoreç yanına ayran kıvamında "klasik müziği nasıl dinleyeceğimizi bilirsek dinlerken zevk alabilirizciliğe indirgemiş. Kitabın pek çok özelliği var.
Öncelikle "60 Dakikada Klasik Müzik" bir e-kitap olarak hazırlanmış ve kitabı online olarak kullanıyorsunuz. Sevgili Ozan Tunca, "60 Dakikada Klasik Müzik"'i içeriğinde yer alan videolar ve klasik müzik eserleri ile oldukça zenginleştirmiş.
Kitabın bu hali bile klasik müziğe sempatinizin direkt artmasını sağlayacak şekilde olmuş. Sanatçı ve Akademisyen Ozan Tunca kitabında "On bir yaşında konservatuvara başladığımdan beri bizim yaptığımız müzikten anlamadığını söyleyen insanlarla karşılaştım. Soruları oldukça haklı ve somuttu: "Sıkılmıyor musun bunları çalarken?" "Ne buluyorsunuz bu müzikte?"... "Bunları sürekli duyarken bir taraftan da müzik beni sarıyor kendi dünyasına alıyor ve beni bunları söyleyen insanlardan kilometrelerce ve yüzyıllarca ötelere götürüyordu. Peki, ben bu insanlara ne söyleyebilirdim ki benim gördüğümü onlar da görebilsinler, duyduğumu duyabilsinler?
İşte, bu kitabın öyküsü de böyle başladı" diyor.
DİNLEYİCİ OLMANIN ANAHTARI
Kitap iyi bir klasik müzik dinleyicisi olmanın anahtarını veriyor. Klasik müziği nasıl dinleyeceği hakkında doğru bilgilendirilen ve ilk başta doğru parçalarla tanıştırılan sokaktaki insan, iyi bir klasik müzik dinleyicisi olabilir. Klasik Müzik;
Türk kültürüne uzak, bizim ezgilerimizle yoğrulmamış, bizim insanımızın duygularıyla harmanlanmamış. Biz Klasik Müzik hakkında bir şey bilmiyoruz. İnsan bilmediği bir şeyi sevebilir mi?" görüşüyle yola çıkan Ozan Tunca bu kitabıyla okurlara iyi bir Klasik Müzik dinleyicisi olmanın anahtarını veriyor.
Kitapta, klasik müzik ne demek, konsere nasıl hazırlanalım, nelere dikkat edelim, gideceğimiz konserleri nasıl seçelim, nasıl bilet alalım, konsere giderken kıyafet seçimi, konsere ne kadar erken gidelim, nerede alkışlanır? gibi pek çok konu hakkındaki bilgilerin yanı sıra müzikal olarak da melodi, ritim, çokseslilik, nüans, tempo gibi konulara da okuyucuların rahatça anlayabileceği şekilde değinilmiş.
Ayrıca eser Barok, Klasik, Romantik ve 20 Yüzyıl dönem müziklerinin özelliklerini ve sanatçılarını sıkmadan tanıtarak kişilerin dinleme becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. "60 Dakikada Klasik Müzik" e-kitabının en güzel yanlarından biri itina ile seçilmiş eserleri kitapta dinleme olanağının olması. Kitapta aslında duyduğunuz, ezgilerini sevdiğiniz ama ne olduğunu bilmediğiniz klasik müzik eserlerinden kesitler var. Oluşturulan farkı bir piramit tabloyla ise size bazı eserleri dinleme sıklığı belirtilerek önerilmiş.
OYUNCULUK POTANSİYELİ
Efdal Altun'un videoları gülümsetecek.
Kitabın diğer bir sürprizi viyola sanatçısı Efdal Altun... Efdal Altun (ki camiayı bilenler onun müzisyenliğinin yanı sıra ne kadar yetenekli bir oyunculuk potansiyeli olduğunu ve komedyenlik yönünü paylaştığı videolardan bilir) esprili videolarıyla kitaba ayrı bir renk katmış.
Daha önce "Klasik Müziğe İlk Adım" adlı TV programı ve "Klasik Müzikle Tanıştır" adlı projeyi yürüten Prof. Dr. Ozan Tunca, Müzik Eğitimi Yayınları'ndan çıkan "60 Dakikada Klasik Müzik" çalışmasıyla sanıyorum pek çok kişiye klasik müziği gerçekten çok sevdirecek.
Ben kitabı çok keyif alarak ve bir çırpıda okudum. Ne yalan söyleyeyim içimden keşke bizim zamanımızda da böyle kitaplar olsaydı dedim. Emin olun bu kitaba ayıracağınız 60 dakika sizde 'klasik müziğe' dair pek çok şeyi değiştirecek...
Sanatla kalın.