İnternette basit yollarla dolandırılabilirsiniz
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 20 Mayıs 2022
DOLANDIRICILIK yöntemleri giderek gelişiyor. İnternetin avantajlarından yararlanmak üzere kullanılan yerlerin artmasıyla dolandırıcılara daha çok fırsat yaratıyoruz. Dolandırıcılar miras, çeşitli alışveriş sahtekarlıkları, sahte iş teklifleri, sahte çekilişler, piyangolar ve hatta flört sahtekarlığı gibi yaygın birçok yöntemle fırsatlardan yararlanıyor. Bunları bilmemize rağmen, neden hala bu oyunlara kanmaya devam ediyoruz?
DİJİTAL İZLER KULLANILIYOR
İNTERNET çalışma, öğrenme, eğlenme ve birbirimizle etkileşim kurma şeklimizi değiştirerek yaşamlarımızda devrim yarattı. Bu yeni dünyanın birçok olumlu yanı var. Ancak birçok tehlike de barındırıyor. Siber güvenlik şirketi ESET, dolandırıcıların tuzaklarına düşme nedenlerimizi inceledi, kandırılmamamız için önerilerde bulundu.
İNANDIRICI HİKAYELERİ VAR
BAZI dolandırıcılar, dijital ayak izinizden yararlanmak üzere sosyal medya başta olmak üzere çevrim içi hareketlerinizi izleyerek, sizinle ilgili mevcut ve görünüşte zararsız tüm verileri kendi avantajlarına kullanırlar. Dikkatli olmadığınız sürece, çevrim içi ortamda ne kadar çok etkileşim kurarsanız, sizin hakkınızda bilgi edinme ihtimalleri de o kadar yüksek olur. Sizi aldatmaları daha kolay olabilir. Birçok dolandırıcı, istenmeyen e-posta filtrelerinizi tetiklemeyebilecek makul hikayeler ve kişiler oluşturabilir. Acil durumlarla ilgili korkulardan yararlanmak da dahil olmak üzere, güncel olayları kendi çıkarları için kullanmakta hızlıdırlar.
BUNLARA DİKKAT!
DOLANDIRILDIĞINIZDA NE YAPMALISINIZ?
1- Bir sosyal medya platformunda dolandırıcılık söz konusuysa destek merkezlerine başvurun, alışveriş dolandırıcılığı söz konusuysa hizmet sağlayıcıyla iletişime geçerek olayı ihbar edin ve yardım isteyin.
2- Parayla ilgili bir durum varsa, bankanızı arayın ve bu konuda onları bilgilendirin. "Ödül" kazanmak için herhangi bir ödeme yapmayın.
3- Size borsadan veya bir Bitcoin projesinden finansal kazanç vaat ediliyorsa, "vergilerinizi" önceden ödemeyin.
4- Dolandırıcının kişisel bilgilerinizi ele geçirmesi durumunda tüm parolalarınızı değiştirin.
5- Sosyal medyadaki gizlilik ayarlarınızı kontrol edin. Fotoğraflarda ve yorumlarda sizi kimlerin etiketleyebileceğini sınırlayın.
6- Dolandırıcılığı ilgili otoritelere bildirin.
7- Son olarak asla bir dolandırıcılık kurbanı olmayacağınızı varsaymayın. Dolandırıcılık, ne kadar teknoloji meraklısı ve akıllı olunursa olunsun herkesin başına gelebilir.