Euro'da belirsizlik
IMKB tarafında tepki alımlarının sürebileceği fakat ana belirleyici unsurun Avrupa borsalarının olacağını ifade edebilirim. Avrupa kaynaklı kaygıların devam etmesine bağlı olarak piyasaların önümüzdeki günlerde yatay seyretmesi daha güçlü bir ihtimal olarak gözleniyor. IMKB'de beklediğimiz gibi satışlar kesildi 48.500'e yakın seviyelerden tepki alımları geldi. Piyasalarda dip noktadan gelen tepki alımları çok önemliydi. Satışların kesilerek gerçekleşen tepki alımlarının güçlenmesi için IMKB'nin 50.000 üzerinde kalması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde AB'den gelecek her olumlu açıklama piyasayı taşıyacaktır.
FAİZ: Gösterge tahvilde bileşik faiz TCMB'nin mevcut politikasına ve likideteyi sıkılaştırmaya devam edeceği beklentisiyle en son Temmuz 2009'da gördüğü yüzde 11.11'e yükseldi. Kapanışa yakın ise küresel piyasaların yeniden sert bir şekilde kayıpların telafi ederek toparlanmasıyla faiz de gün içinde kayıpların büyük bir bölümünü geri verdi. Gösterge faiz, cuma sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 10.76/10.71 seviyesinde güne başladıktan sonra gün içinde en yüksek yüzde 11.11 bileşik seviyesini test etti. Küresel piyasaların toparlanması ile gösterge faiz kapanışta son işlemde yüzde 10.89 bileşiğe kadar geriledi. TCMB'nin repo ile haftalık vadeli fonlama tutarında alt sınırı düzenli bir şekilde açıklayacak olmasının TL likidesinin öngörülebilirliğini artırdığına dikkat çekebiliriz. Öte yandan TCMB'nin mevcut politikasına ve likiditeyi sıkılaştırmaya devam edeceğini, dolayısıyla tahvil faizlerinde de olumsuz seyrin devam edebileceğini söyleyebilirim. Bu hafta için bir tahminde bulunmak zor. Mevcut para politikalarına devam edeceği varsayımları altında, faizlerin yüksek seyretmeye devam etmesi bekleniyor diyebiliriz.
DÖVİZ: Küresel piyasalarda başta AB borçlanma maliyetlerindeki artışın tetiklediği riskten kaçışla dolar/TL en son 5 Ekim'de gördüğü 1.89 seviyesine yükseldikten sonra IMKB'deki toparlanma ile birlikte kur tekrar 1.87 seviyelerine gevşedi. Piyasalarda hava pek iyi değil, gevşemesi için hiçbir sebep yokken, IMKB'den gelen tepki alımları piyasalara moral oldu ve 1.89 seviyelerine gevşeyerek son iki ayın dibini gördü. Dolar günü 1.8785 TL'den euro da 2.4915 TL'den kapadı.
Euro Bölgesi borç krizinden çıkış yolunun hala bulunamaması nedeniyle piyasalarda tutunamayan euro yakından izlenmeye devam edilecek ve önümüzdeki haftanın da en önemli göstergesi AB olacak. Borsalar ve diğer gelişmekte olan piyasalar çok kötü hatta TL geçen hafta perşembeden sonra diğer gelişmekte olan ülke paralarına göre biraz daha iyi bile durdu. Ancak mevcut seyirde TL'de de bozulma devam edebilir. Yukarıda ilk direnç olarak 1.8910 seviyesi var. Yurtdışı bozulmaya devam ederse yükseliş görebiliriz. Dolar/TL 1.90'a doğru gitmesi, hatta aşması şaşırtıcı olmayacaktır.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.