IMKB, ilk seansta izlenen satıcılı seyrin ardından ikinci yarıda bir miktar toparlandı. Birinci seansta 54.395 puana kadar gerileyen İMKB 100 Endeksi, geçtiğimiz Cuma gününün ikinci yarısında gelen tepki alımları ile 55.000 bölgesine yöneldi. Endeks kapanışa doğru artan satışlarla günü 54.473,90 puandan, (% 1.12) 615.92 puan ekside tamamladı. IMF'nin iflas tehlikesi ile karşı karşıya kalan Euro Bölgesi hükümetlerinin kurtarılmalarını finanse etmek için ECB'den kredi talebinde bulunabileceğine yönelik haberler, bir miktar toparlanmaya yol açsa da, kapanışa doğru yine yurtdışına bağlı düşüş gözlendi.
Euro Bölgesi'ndeki haber akışı he dışarıda, hem de içeride piyasalara yön vermeye devam edecek gibi görünüyor. Borç krizinin çözümüne yönelik adımların Avrupa tarafından hızlandırılması piyasalar tarafında rahatlama yaratacak temel unsurlardan biri olarak söylenebilir. Bu hafta bizim için içeride TCMB'nin Para Politikası Kurulu toplantısı önemli olacak. Teknik anlamda endeksin geldiği nokta itibariyle yukarı doğru bir tepki verme ihtimalinin arttığını düşünüyorum. Dışarıda durulma olursa, İMKB'de de toparlanma eğilimi gözlenecektir.
FAİZDE HACİMSİZLİK
Faiz tarafında TCMB'nin repo ihalesi izlendi ve hacimsiz yukarı hareket, geçtiğimiz Cuma gününde de devam etti. Gelişmekte olan ülkelerden çıkışlar artıyor. Gösterge tahvil, günü yüzde 10.58 seviyesinden kapadı. TCMB'nin repo ihalesi izlendi. Fonlamanın azalmasını ve faizin yukarı gitmesini beklerim. Piyasada likidite geçtiğimiz Perşembe günü biraz rahatladı ancak eğrinin kısa taraflarında etkisi var. Azalan global risk iştahı, yurtiçi tahvil-bono piyasasını olumsuz etkiliyor. Yatırımcılardaki güvenli liman arayışı iyice artmış durumda.
ÖNEMLİ TOPLANTI
Faizin bundan sonraki hareketlerinde kritik noktada kurun bulunduğu seviye olarak görülüyor. Gecelik repo kalıcı aşağı gelmeden getiri eğrisinde ciddi düzelme olmaz. Bu haftanın en önemli gündemi içerde PPK toplantısı, TCMB'nin bu hafta gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ve yılsonuna kadar politika faizi, gecelik borçlanma ve borç verme oranları ile TL ve döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarının sabit tutulması bekleniyor.
DOLAR ARTTI
Yurtdışında borsalarda düşüş, genel olarak risk azaltma eğilimi ve gelişmekte olan piyasalardan çıkışla Dolar / TL 1.82 seviyelerinin üstüne geldi. Avrupa ve ABD'de borsaların düştüğünü görüyoruz. Yabancı yatırımcının kaygıların artması, genel olarak oluşan risk azaltma eğilimi ve gelişmekte olan piyasalardan çıkış söz konusu oldu. Brezilya'nın not artırımı bile işe yaramadı. Yabancıların stop-loss seviyelerinin çalışmasıyla Dolar / TL'de 1.82 üstünde işlemler gözlendi. Dolar geçtiğimiz Cuma gününü 1.8240 TL'den euro da 2.4660 TL'den kapadı.
Döviz: Yabancıların risk iştahı belirleyici olmaya devam edecek. Piyasa pariteyi yakından izlemeye devam edecek. Paritede euro yönlü güçlenme ve İMKB'de alımlar gelmedikçe TL'nin güçlenmesinin zor olduğu konuşuluyor. Piyasada likidite yok. Ortalık biraz toparlanırsa Dolar / TL 1.80 seviyelerine kayabilir ancak piyasaların bozulması durumunda hedef 1.84 seviyesi olacaktır. Önümüzdeki hafta da diğer gelişmekte olan piyasalar da yakından izlenecek.