EURO/USD
Avrupa tarafında Brexıt süreci, Fransa ile Almanya'daki seçimler ve Yunanistan'ın IMF ile sürdürdüğü görüşmeler takip ediliyor. ABD tarafında ise, FED Başkanlarının açıklamaları ön plandaydı. Genel olarak, ne kadar faiz artışına gidileceği konusunda kafa karışıklığı olduğu görüldü. Trump ise vergi indirimlerine gideceklerinin müjdesini verdi. Euro bu gelişmelerle dolar karşısında yaklaşık % 1.4 değer kaybetti. 1.0600 seviyesi önemli pivot seviyesi olarak takip edilebilir. Seviyenin üzerinde kalınırsa, 1.0660- 1.0710 dirençleri takip edilebilir. Olası aşağı yönlü kırılmalarda ise 1.0520- 1.0450 destek bandı gözlenebilir.
EURO
Küresel çapta dolar endeksinin değer kazandığı haftada euro varlıkları dolar karşısında değer kaybederken, Türk lirası güçlü duruşunu korudu. Gelecek hafta yurtiçinde işsizlik rakamları ön planda olacak.
Euro Bölgesinde ise büyüme rakamları ve ECB Ocak ayı toplantı tutanakları takip edilecek.
Teknik olarak düşüş kanalı içerisinde hareketine devam eden Euro/TL kuru kritik 3.8970 desteğini kırarsa satışlar hızlanabilir ve 3.8300 desteği gündeme gelebilir.
Olası yükselişlerde 3.9370 direnci kırılırsa, düşüş eğilimi hız kaybedebilir ve 3.9800 direnci ön plana çıkabilir.
USD/TL
Donald Trump'ın açıklamaları doların görüntüsünde belirleyici olmayı sürdürdü. Trump'ın vergi politikalarını uygulayacağını yinelemesi sonrası dolar değer kazansa da gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı zayıf seyrini korudu. Merkez Bankasının attığı adımlarda TL'yi desteklediğini gördük. Önümüzde Amerika'dan açıklanacak olan enflasyon oranı ve perakende satışlar sanayi üretim verileri ön plana çıkıyor. Teknik görüntüye baktığımızda ise USDTRY paritesi 3.6630 seviyesinden bulduğu destek sonrası yükselişlerine devam ediyor. 3.6950 direnç olarak izlenebilir. Bu seviyenin geçilmesi halinde 3.7150 gündeme gelebilir, 3.6630 desteğinin kırılması halinde 3.6500 ön plana çıkabilir. ABD'de ihracat fiyat endeksi beklentilere paralel yüzde 0.1 olarak açıklanırken ithalat fiyat endeksi beklentilerin üzerinde yüzde 0.4 açıklanarak artış kaydetti. Michigan tüketici beklentileri ve hissiyatı ise beklentilerin altında kalarak düşüş kaydetti.
Dolar endeksindeki yükselişe karşın paritede yükselişlerin sınırlı olduğunu gözlemliyoruz. Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın sıkı para politikasına dair açıklamaları parite üzerindeki etkisini halen sürdürüyor. Teknik olarak grafiği incelediğimizde 3.6624 seviyesini test eden paritede yukarı doğru toparlanma gözlemliyoruz.
Sonuç olarak içinde bulunduğumuz hafta içinde, geçtiğimiz haftalarda söylediğimiz gibi borsadaki yükselişin devam edeceğini, yabancı alışların satışlardan daha fazla olduğunu görüyoruz.
Borsa 90.000 leri yakalayabilir.
Döviz piyasalarına geldiğimizde ise kurlar kısa ve orta vadeli aşağı yönlü hareket edecektir. Siyasi ve ekonomik olarak önümüzde olumsuz bir senaryo yok.
Anayasa oylaması ile ilgili olarak bütün anketler ve halkın eğilimi anayasaya evet oyunun çoğunlukla çıkacağı yönünde. Bu da siyasetin ve ekonominin önünü açacak en büyük gelişmedir.