“Evet” beklentisi hareket getirecek
BORSA: Dar bantta yatay seyir izleyen BİST Cuma gününün sonuna doğru 90 binin üzerini zorladı.
BİST 100 endeksi, alımların artmasıyla 90.382 puana kadar çıktı ve kapanışını da gün içi en yüksek seviyeden yapmış oldu.Trump politikalarına ilişkin belirsizlik risk alma iştahını düşük tutmaya devam edecek. Düşen risk alma iştahı nedeniyle BİST'te olası yükseliş denemelerinin cılız kalmasını bekliyoruz.
FAİZ: Faizlerde düşüş haftanın son işlem gününe de taşındı. İki yıllık gösterge kıymet yüzde 11.5'un altındaki seyrine devam ediyor. Cuma günü iki yıllık gösterge tahvilin faizi 2 baz puan düşüşle yüzde 11.46'dan, 10 yıllık gösterge tahvil faizi önceki güne göre 5 baz puan düşüşle yüzde 10.80 seviyesinden kapandı.
Bankacılara göre, 2 yıllık gösterge faizde düşüşün devam etmesi halinde 11.00 ilk destek seviyesi.
DÖVİZ: Trump'ın ekonomi politikalarını hayata geçirmek için Kongre'de gereken desteği bulamayacağı şüpheleriyle önemli para birimleri karşısında değer kaybeden dolar, TL karşısında 3.60 seviyesinin üzerinde seyrini sürdürüyor. Son haftada 3.651-3.64 aralığında sıkışan dolar, bir ara 3.64 seviyesine yaklaştı, ancak yeniden 3.62'lere gevşedi.
ABD'de sağlık tasarısına ilişkin oylamanın doların yönü açısından etkili olması bekleniyor.
DOLAR AŞAĞIYA
FED'in faizleri artırmasından sonra dolarda görülen seyir kafa karıştırıyor.
ABD endeksleri büyük bir satışa maruz kalırken, tahvillerde, altında ve Yen'de ciddi bir toparlanma mevcut. Risk iştahının düştüğü, yatırımcıların yeniden güvenli liman arayışına girdiği bir sürecin yaşandığı bir hafta karşımıza çıkmışa benziyor. Endekslerden çıkan paranın da yine altın ve tahvillere girdiği görülüyor. Öncelikli olarak piyasalara FED yetkilileri tarafından ani bir tutumla sunulan Mart ayı faiz artırımı kararının, Trump'ın ekonomiye yönelik bir türlü aktif edemediği politikalarla birlikte bir endişeye neden olacak düşüncesinin harmanlandığı bir fiyatlamanın karşımıza çıktığı görülüyor. Petrol fiyatlarında görülen geri çekilme de cabası oldu.
OPEC kararının itici bir güç olduğu ancak boşluğu ABD'li üreticilerin doldurduğu petrol cephesinde henüz 60 dolar senaryolarının gündeme gelmeyeceği görülüyor.
50 dolar altında da panik derinleşebilir.
Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi borsanın 90.000'lerin üzerine çıkacağı, dövizin de aşağı yönlü hareketlere devam edeceği önümüzdeki günlerde beklentilerimiz arasında.
Referandum sonuçlarının da evet yönünde çıkacağı beklentisi piyasaları hareketlendirecektir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.