Haftanın son işlem gününde en dikkat çeken konu kuşkusuz Amerika'dan gelen enflasyon verisiydi. Fakat veri öncesi piyasalar Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan'ın açıklamalarını takip etti. Kaplan bilanço daraltmasının piyasa üzerindeki etkisinin sınırlı olacağını dile getirdi.
Kaplan ayrıca enflasyondaki yavaşlamanın bir kısmının geçici olduğunu da sözlerine ekledi.
Kaplan'ın ardından ABD'den enflasyon verisi geldi. TÜFE aylık bazda değişmezken, yıllık bazda % 1.6 arttı. Beklentilerin altında gelen veride aylık % 0.1 yıllıkta ise % 1.7 seviyesinde artış tahmin ediliyordu. Gelen veriler piyasaları tatmin etmedi ve FED'in enflasyon hedefine daha uzun vadede ulaşacağı algısı oluştu.
Bununla birlikte ABD'den perakende satışlar verisi beklentilerin aksine gerileme göstererek % - 0.2 olarak geldi. Böylelikle ABD'de tüketicilerin ekonomiye katkısının sınırlı kalacağı beklenitisi oluştu.
BASKI ALTINDA BAŞLADI
Bu algı ile birlikte genel anlamda dolarda değer kayıpları yaşandı. Veri öncesi 3.59 seviyelerinde fiyatlanan USD/TRY paritesi veri ardından 3.53'lü seviyelerini test etti. Teknik olarak bakacak olursak yukarı yönlü ataklarda sırasıyla 3.5506- 3.5578- 3.5675 seviyeleri direnç noktaları olarak dikkat çekerken aşağı yönlü gevşemelerin devamında 3.5337- 3.5285 seviyeleri destek noktaları olarak karşımıza çıkabilir.
Cuma günkü 500 pipslik geri çekilme sonrası USDTRY haftaya da baskı altında başladı.Avrupa seansında yaşanan düşüşle birlikte 3.56 altına gerileyen USDTRY'de 3.5500 bölgesi bir sonrası kritik destek seviyesi olarak dikkat çekiyor. Tıpkı Perşembe günkü hızlı yükselişte olduğu gibi geri çekilme de sadece liraya karşı değil diğer bir çok gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı yaşanıyor. Yani son günlerde yaşanan hareket lira değil daha çok bir dolar bazlı bir hareket.
Zaten dolar endeksi cuma günü altı aydır görmediği 97.00 seviyelerine kadar gerilemişti.
USDTRY şu anda 3.5650 desteğini test ediyor ve teknik olarak bu seviyenin kırılması 3.55 seviyelerinin önünü açacak.
3.55'in çok kritik bir destek olduğunu hemen söyleyelim.
Hem tam sayı, hem daha önce fiyat hareketlerine tepki vermiş hem de son üç haftadır oluşan yükseliş trendinin destek hattı bu bölgeden geçiyor. Dolayısıyla bir sonraki aşağı yönlü hareketle 3.55 bölgesinin çözülmesi sırasıyla 3.5360, 3.5190 ve 3.5000 seviyelerine doğru bir düşüşün habercisi olabilir. Öte yandan doların tekrar canlanması durumunda dikkatler ilk olarak yukarıda 3.58 bölgesinde olacak.
Sonrasında ise 3.60 ve 3.6250 seviyeleri takip edilecek.