• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Türkiye yeni dünyada bir kutupbaşı olabilir

BÜLENT ERANDAÇ

Türkiye yeni dünyada bir kutupbaşı olabilir

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26 Ocak 2026

2015'ten itibaren yaşadığımız bütün jeopolitik olaylar dünya düzeninde çok şeyin değişeceğini gösteriyor. Büyük Güçlerin "kâğıttan kaplan" oldukları, mevcut uluslararası kuruluşların (BM'den NATO'ya ve AB'ye kadar) günümüzün ihtiyaçlarını karşılayamadığı, kapitalist sistemin de artık çökmekte olduğu bir gerçek. Bu bağlamda, YENİ İNŞA EDİLMEKTE olan dünyaya ilişkin açık-gizli yeni paylaşım savaşlarının görüntülerine tanık oluyoruz. Evet. Yaşadığımız süreçte, tek kutuplu dünya düzeni bitti. Çok Kutuplu Bir Dünya düzeni kuruluyor.

GELİŞMELER TAKİP EDİLDİ
1991 yılında Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle birlikte tek kutuplu dünya sona ermişti. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla tek başına kalan Amerika'nın dünyaya yön vermeye çalıştığı bir dünya yaşanıyordu. ABD'nin tek kutuplu dünya düzeni de 2010'larda sona erdi. Avrupa Birliği de çöktü. Çok kutuplu dediğimiz bir dünya düzeni oluşmaya başladı. Bu düzenin yeni küresel aktörleri: ABD, Rusya ve Çin olurken, TÜRKİYE bölgesel bir aktör olarak öne çıktı. Çok kutuplu sistemin yaşandığı günümüz dünyasında bloklaşmadan çok ülkelerin kendi çıkarları doğrultusunda süper güç olmaya çalıştıklarını söyleyebiliriz. İşte bu süreçte, Yeni Dünya düzeni inşasına yönelik dinamikleri MGK ve Kabine'de devamlı analiz eden ve jeopolitik gelişmeleri yakından takip eden, Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan konuşmalarında sık sık gündeme getirdiği, "Yeni dünyada Türkiye bir KUTUP BAŞI OLACAK" mottosu dikkatleri üzerinde topluyor. Dünyada değişmekte olan jeopolitik hatlar, ABD, Rusya ve Çin dışında TÜRKİYE'Yİ 4. KUTUPBAŞI pozisyonuna getirebilir. Avrupa Birliği ekonomik açıdan devasa bir güce sahip olsa da siyasi ve askeri bir bütün değildir.
Üstelik Avrupa'nın askeri güvenliği büyük ölçüde ABD'ye bağımlıdır. Bu potansiyel pozisyonu çok iyi okuyan Cumhurbaşkanımız Erdoğan, konuşmalarında KUTUPBAŞI mottosunu şöyle paranteze almaktadır: "Türkiye artık yalnızca bölgesel bir güç değil, küresel bir aktördür.

YENİ BİR GÜÇ ODAĞI
Çok kutuplu dünyada Türkiye'miz yeni bir kutup başı olarak hak ettiği yeri alacaktır. Türkiye, Avrasya'da, Akdeniz havzasında, Güneydoğu Asya'da, Latin Amerika'da, Afrika'da etkili olan bir ülkedir. Türkiye, yeni dünyanın kutupbaşı olmaya aday Amerika ile Çin arasında, Türk Devletler Birliği'ni ilmek ilmek örerek, yeni bir GÜÇ odağı oluşturmayı başarmıştır. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, dağıtılmış İslam havasını bileştirme yolunda tarıhı yürüyüştedir. İslam coğrafyasının bir GÜÇ odağı olması yolunda, Türkiye'den başka güç kendini kabul ettiremez." Türkiye'nin kutupbaşı stratejileri ve ittifak planları:

1)KAFKASYA İTTİFAKI: TÜRKİYE-AZERBAYCANERMENİSTAN- GÜRCİSTAN. (ORTA ASYA'DA-TÜRK DEVLETLER BİRLİĞİ- TÜRKİYE, AZERBAYCAN TÜRKMENİSTAN-KAZAKİSTAN- ÖZBEKİSTAN-KIRGIZİSTAN)

2)BALKANLAR İTTİFAKI: 'Türkiye, Karadağ, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek, Kosova ve Arnavutluk.

3)AKDENIZ İTTİFAKI:TÜRKİYE-SURİYE-MISIRLİBYA.

4)ORTADOĞU İTTİFAKLARI: TÜRKİYE-PAKİSTAN- SUUDİ ARABİSTAN. / TÜRKİYE-IRAK-SURİYEKATAR- ÜRDÜN. / TÜRKİYESUDAN-SOMALİ. TÜRKİYE: GÜÇLÜ ORDUSU, PAKİSTAN:NÜKLEER KAPASİTESİ VE SUUDİ ARABİSTAN: ENERJİ VE EKONOMİK GÜCÜ BİRLEŞİYOR. ABD merkezli The National Interest dergisinde yayımlanan analizde, 20. YÜZYIL düzenin çöküşüyle;
Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan üçlüsünün bölgesel güvenlik alanında daha aktif bir rol üstlenmeye başladığı ifade edildi. Bu yeni iş birliği, yalnızca askeri bir ittifak değil bölgedeki güç dengelerini yeniden tanımlama potansiyeli taşıyan bir adım. Türkiye'nin savunma sanayisinde elde ettiği gelişim, NATO içerisindeki askeri kapasitesi ve artan bölgesel etkisi; Suudi Arabistan'ın enerji ve ekonomik gücü ile Pakistan'ın nükleer kapasitesi gibi unsurların birleşmesi, analize göre Orta Doğu'da farklı bir stratejik eksen oluşturma eğilimini güçlendiriyor.Bu üç ülkenin iş birliğinin iki temel hedef taşıdığı belirtildi: Birincisi giderek karmaşıklaşan güvenlik ortamında İsrail'in bölgesel caydırıcılığına alternatif bir denge unsuru oluşturmak; ikincisi ise Orta Doğu'nun geleceğini şekillendirebilecek güçlü ve çok yönlü bir blok ortaya çıkarmak. Bu yaklaşımla birlikte ittifakın yalnızca askeri bir platform olmayacağı, aynı zamanda stratejik bir jeopolitik ortaklığa dönüşebileceği ifade edildi.

ÇOK KATMANLI İNŞA
Türkiye'nin dış politika arayışları artık yalnızca diplomatik bir duruş olmaktan çıkarak, geleceği şekillendirmeyi hedefleyen çok katmanlı bir stratejik inşâ sürecine dönüştü. Türkiye, Batı dünyasının daimi bir üyesi, Avrasya'da önemli bir geçiş ülkesi ve yükselen Asya'nın dinamiklerine uyum sağlamaya çalışan bir güç olarak konumlanıyor. Gönül coğrafyasında (Avrasya) öncü olmayı hedefleyen ve konumu itibarıyla büyük önem taşıyan Türkiye dış polıtıkada çok daha kapsamlı ve geniş bir yelpazeye yönelmış durumda. Bu durum, Türkiye'nin uluslararası alandaki etkinliğini artırma ve millî menfaatlerini en üst düzeyde koruma adına yeni ufuklar açmaktadır. Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın başarıyla yürüttüğü LİDERLİK DİPLOMASİSİ bu geniş imkânlar dâhilinde, ülkemizin geleceği için en doğru adımları atmasını sağlamaktadır. Türkiye, eşsiz konumu ve zengin tarihiyle, Batı ile Doğu arasında eşi bulunmaz bir köprü görevi görmektedir. NATO üyesi olarak Batı'nın güvenlik yapısının ayrılmaz bir parçası, Avrasya'nın belirleyici güçleri olan Rusya ve Çin ile de kapsamlı ilişkiler geliştirmesi, KİLİT ÜLKE konumunu tahkim etmektedir. Küresel lider Erdoğan, kendi yolunu çizen bağımsız duruşunu ortaya koyarken, aynı zamanda dengeleyici ve çok boyutlu bir diplomasi anlayışının başarılı bir örneğini vermektedir. Türk diplomasisi, bu yeni dünya düzeninde hak ettiği yeri alacak ve ülkemizin şanlı tarihine yakışır bir şekilde yoluna devam ediyor. Ülkemiz, uluslararası arenada hak ettiği saygıyı görmek ve adil bir dünya düzeninin tesisi için güçlü duruşunu sürdürmektedir. Türkiye yakın coğrafyasında sorunları kaynağı olmaktan çıkarıp, çözüme katkı sağlayan bir aktördür. Yakın çevresinde yapıcı ve tüm dünyada ilkeli ve öngörülebilir bir politika izlemektedir. Asya ile Avrupa arasında petrol-doğalgaz boru hatlarının güvenli geçişini sağlayan kilit ülkedir.

SONUÇ
TÜRKİYE STRATEJİK KONUMU, KÜRESEL GÜÇLERİN ARASINDA KİLİT ÜLKE OLMA ÖZELLİĞİ İLE CUMHURBAŞKANIMIZ ERDOĞAN'IN VURGULADIĞI GİBİ, DÜNYANIN BİR KUTUP BAŞI OLMAYA ADAYDIR.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.