Amerika Merkez Bankası FED'in faiz kararı veren "Federal Açık Piyasa Komitesi" her toplantı sonrasında gecikmeli olarak verdiği kararların dayanağını teşkil eden bilgileri içeren "tutanak" yayımlıyor. 18 Mart toplantı sonrası yaptığı açıklamalardan çok farklı bilgiler varmış gibi sabırsızlıkla piyasalar bu tutanakları bekliyor. Açıkçası piyasa aktörlerinin merak ettiği konular neler derseniz oldukça basit bir yanıt verebilirim; komite üyeleri normalleşme sürecine hangi perspektiften bakıyorlar, ne kadar şahinler, ne kadar güvercinler sorularının yanıtlarını arıyoruz tutanaklardan. Aynı zamanda, Açık Piyasa Komitesi üyelerinin faiz artırımı gibi kritik konularda neler düşündükleri, özellikle ileriye yönelik federal fonlama oranlarına yönelik öngörülerinde hangi oranı münasip görmüşler sorusunu da ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.
Tutanaklara göre bu soruların yanıtlarına değinelim...
TAM ORTA NOKTA!
TAM ORTA NOKTA!
Öncelikle şu vurguyu yapalım; tüm kararlar oybirliği ile alınmış. Sabır kelimesinin çıkarılması şahinlere yetmiş gibi görünüyor. Biliyorsunuz, faizlerin bir an önce artırılmasını istiyorlar. Gerçi toplantı sonrası Başkan Yellen, 'sabır ibaresinin çıkarılması sabırsız davranacağımız anlamına gelmemeli' diyerek ibraz şahinlerin heveslerini kursaklarında bırakmıştı. Neyse... Komitenin tam orta noktada durduğunu görebiliyoruz tutanaklardan.
Hatırlayacağınız gibi tutanaklarda iki noktaya odaklanıyoruz.
Birincisi fonlama faiz oranı artırımının olası zamanlaması, ikincisi faiz artırımına başlandıktan sonra hangi ölçüde yukarı çekileceği.
Dolar endeksindeki yükseliş bu yıl içinde er ya da geç faiz artırımının başlayacağı beklentisine göre fiyatlandı. Dolayısıyla ikinci faktör piyasalar açısından daha çok önem arz ediyor. Eğer FED altını çizdiği gibi biraz piyasa dostu bir süreç izleyecekse ki, yüzde 0.625 yılsonu federal fonlama oranı öngörüsüne göre ılımlı olacak, yani çok agresif olmayacaksa şu sonuçları bekleyebiliriz piyasalardan... Borsa yatırımcısını fazla üzmez, daha açık bir ifadeyle farklı bir faktör eklenmediği sürece, BIST 100 aşağı doğru çok gevşemez. Teknik analizin işaret ettiği güçlü destek seviyesi 77 binlerde tutunur. Yeri gelmişken BIST 100'ün şu an olması gereken seviyeleri 84-85 binlerdir. Dolar kuru 2.65-2.70 bandına kısa sürede ulaşmaz ve 2 yıllık gösterge tahvil faiz oranı da iki hanelere çıkmaz.
GÜÇLENEN DOLAR
GÜÇLENEN DOLAR
Tutanağa göre komite üyeleri bakınız şu projeksiyonları yapmışlar yılsonu faiz oranı ile ilgili. İki üye aynı kalsın derken, 1 üye 0.50, 7 üye yüzde 0.75, 3 üye yüzde 1, bir üye yüzde 1.25, 2 üye yüzde 1.5 ve 1 üye yüzde 1.75 seviyelerini öngörmüşler. Dikkat ederseniz, 17 üyenin görüşü var. Ancak kararları 10 üye veriyor. Diğerlerinin oy kullanma yetkileri bulunmuyor.
2 üyeyi çıkarırsak çoğunluk yüzde 1.75 ve yüzde 2'nin üzerini uygun bulmuşlar gelecek yıl için. 2017 tahminleri ise yüzde 2.5 düzeyinin üzerinde yoğunlaşıyor. Uzun vadede de yüzde 3.5-4 aralığına kadar yükseliyor. Açıkça görüldüğü gibi önümüzdeki yıllarda dolar kademeli de olsa güçlenmeye devam edecek. Son cümle soru olsun. Dolar güçlenirken TL faizleri düşük seviyelerde kalabilir mi?