• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Altın fiyatları ne olur? CAHİT SÖNMEZ

Altın fiyatları ne olur?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16 Temmuz 2015, 19:03
Bayram günü nereden çıktı altın fiyatlarının geleceği diyebilirsiniz. Haklısınız... Bayramda bile sizleri rahat bırakmadım. Aslında şöyle piyasaların özellikle FED'in adının sanının geçmediği bir yazı olabilirdi. Tam da bayram harcamalarını yapmışsınız, paralar suyunu çekmiş... Ne olacak bu hayat pahalılığı konusu iyi gitmez miydi? Neyse... Hassas konulara hiç girmeyelim...
Son günlerde sizlerden ve bankacı öğrencilerimden gelen mailler altın fiyatlarını ön plana çıkarıyor. Anlaşılan geçen hafta altın fiyatlarındaki gerileme altın sahiplerini panikletmiş...Neden düştü altın fiyatları? Diğer yanıtlamamız gereken soru da nasıl bir seyir izleyecek önümüzdeki günlerde?
İlk sorunun yanıtı ile başlayalım...

ÇİN FAKTÖRÜ
Altın fiyatlarının son günlerde düşmesinin iki temel nedeni var. Birincisi FED'in faiz artırım aksiyonunun bu yıl içinde alınma olasılığının yükseldiği gerçeğini toplantı tutanaklarında ön plana çıkarması... Aynı zamanda Başkan Yellen'ın Çarşamba günü Senato'da yaptığı konuşmada da benzer vurguları yapması doların yıl sonuna doğru güçleneceği algısına neden oldu. İşte bu yüzden piyasa aktörleri altın pozisyonlarını bu beklenti paralelinde kısmen azaltmayı tercih ettiler. İkinci neden ise, Türkiye'de iç siyasi gelişmelerin olumlu seyri, koalisyon kurulma olasılığının yükselmesi TL'nin güçlenmesini sağladı. Böylece altının yurt dışında dolar ons fiyatı gerilirken, Türkiye'de kur etkisi ile TL gram fiyatı düştü. Bu tezi şöyle destekleyebiliriz; 2014'de altının dolar ons fiyatı 1266 dolardan bu yıl 1150'lere düştü. Ancak, Türkiye'de geçen yıldan bugüne 89 TL'den 95 TL'ye yükseldi. Tamamen kur faktörü ile...
Daha geniş perspektifle son günlerdeki altın fiyat hareketlerini değerlendirirsek... Şu veriler sonuca ulaşmamızı kolaylaştıracaktır. Çin'in büyüme hızının alışageldiğiz yüzde 7,5'lerin altında kalması 2015 yılının ilk yarısında mücevher altın talebinin 1200 tona düşmesine neden oldu. Geçen yılın eş döneminde bu rakam 1240 tonlar seviyesinde idi. Bu düşüş neyse ki yatırım amaçlı Hindistan'dan gelen altın talebindeki artış ile kompanse edilmiş. 2014'de 536 ton altın talep eden Hindistan bu yıl 556 tona çıkarmış. Bir faktör daha var altın fiyatlarının biraz daha gerilemesini engelleyen; borsa yatırım fonları geçen sene portföylerinden 30 ton altın azaltmışlardı. Ancak 2015'de yaklaşık 50 ton net alıcı konuma geçmişler. Bu arada merkez bankalarının aldığı ve teknolojiye giden altın miktarında yıl içinde bir değişim olmamış. Yıllık 500 ton seviyelerini koruyorlar.

YATAY SEYİR
Gelelim altın fiyatlarının geleceğine...
Çin'in büyüme hızı bu yıl içinde yüzde 7'lerde kalacak. Yani Çin talebini yükseltemeyecek. Hindistan da altın ithalini engelleyici önlemler kaldığı sürece talep artışını yüzde 2'nin üzerine taşıyamayacak. Merkez bankalarının alacağı ve teknolojiye gidecek altın düzeyinin de değişmeyeceğini varsayarsak, Altın fiyatlarının yatay seyir izleyeceğini söyleyebiliriz. New York Vadeli İşlem Borsası'nda gelecek kontratları da yıl sonunda bile 1150'lerde fiyatların kalacağını teyit ediyor.
Bizleri TL gram fiyatı ilgilendirdiği için şu tavsiye ile sonlandıralım yazımızı, dolar FED ile güçleneceğinden her ne kadar ons fiyatı değişmese de TL fiyatı hafif yukarı trend izleyebilir.
İyi bayramlar...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.