Enflasyon hedefi yakın mı?
İkincisi reel gelirlerin yükselmesine diğer bir deyişle alım gücüne olumlu katkı yapıyor. İç talep bu sayede büyümeye daha etkin yansıyabiliyor. TÜİK'in salı günü duyurduğu enflasyon rakamlarına göz atalım... Ardından bu seyirle Merkez Bankası'nın belirlediği hedefin tutma olasılığını değerlendirelim...
Ekim ayında, talep enflasyonun göstergesi TÜFE geçen yılın eş dönemine göre yüzde 1,55 oranında artmış. Ekim rakamının beklentilerin altında kalmasının nedeni ise baz etkisinin devreye girmesi... 2014 Ekimde TÜFE yüzde 1,90'lar seviyesinde yukarı gelmişti. Bu yüzden karşılaştırmalı olarak aşağı çekilmesi doğal bir sonuç... Yüzde 1,55'lik artış ile şu anda yıllık enflasyon 7,58'e gerilemiş oldu. Ancak gerilemeye rağmen yılbaşından bu yana enflasyonun izlediği trend yukarı yönünü korumuş.
MALİYETTE DÜŞÜŞ
Maliyet enflasyonu göstergesi Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi'nde (Yİ-ÜFE) ise belirgin bir gerileme gözlemleniyor. Kısa hatırlatma; Yİ-ÜFE belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen enflasyon göstergesi...
TÜİK'e göre Yİ-ÜFE yüzde 0,20 düşmüş.
Bunun sonucunda yüzde 5,74'e kadar inmiş yıllık maliyet enflasyonu...
Son olarak Merkez Bankası'nın para politikalarında dikkate aldığı en kritik enflasyon ölçütü çekirdek enflasyonu değerlendirelim. Altın, enerji ve işlenmemiş gıda gibi özellikli ürünlerin çıkarılmasından sonra ürün sepetinde kalanların aylık fiyat artışını gösteriyor. Çekirdek enflasyon Ekimde yüzde 8,92 düzeyinde gerçekleşmiş.
Ortaya çıkan bu rakamların nedenlerine gelirsek...
Öncelikle gıda fiyatları enflasyon üzerindeki baskısını sürdürüyor. Zaten gıda fiyatları genel enflasyondan arındırıldığında gıda dışı enflasyon yüzde 7'lerin biraz altına iniyor.
Gıda fiyatlarının yüksek olmasının altında hem iklim koşulları hem de pahalı girdilerin kullanımı yatıyor.
BİRİKİMLİ KUR ETKİSİ
Diğer bir unsur da birikimli döviz kuru hareketlerinin yansıması... Kurlar yükselince doğal olarak ithalat fiyatları yükseliyor. Özellikle üretimde girdi olarak kullanılan aramallar etkileniyor kur hareketlerinden...
Son bir noktanın daha altını çizelim... Ham petrol fiyatlarının hiç kimsenin tahmin edemeyeceği seviyelere inmesi her ülkede enflasyonu rahatlattığı gibi bizde de olumlu yansıması söz konusu oldu.
Bu gelişmeler sonrası Merkez Bankası bilhassa çekirdek enflasyonu göz önünde bulundurarak sıkı duruşunu korumaya çalışacak.
Dün Başkan Başçı yaptığı konuşmada benzer mesajı verdi, belirgin düzelmeyi beklediklerini söyledi. Eğer bir sorun olmazsa son Enflasyon Raporunda açıkladığı yüzde 7,9 orta nokta hedefini tutturabilecek gibi görünüyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.