İzmir'in tarihi öğrenim yuvalarıyla ilgili yaptığımız haftalık bilgi ve tarihsel tanıtımı bundan böyle Ege'ye açmayı, Aydın, Manisa, Denizli, Muğla, Balıkesir ve Uşak'ın Türk Eğitimi'ne katkıda bulunan okullarını ve yetiştirdiği değerleri de sütunlarımıza almayı kararlaştırdık.
Ve Aydın'ın sembolü bir liseyle, Aydın Lisesi'yle başlıyoruz. Öyle bir lise ki, bağrından Bakanlar, Milletvekilleri, Belediye Başkanları, sosyal, siyasi ve sportif dünyamıza büyük değerler yetiştiren bir eğitim ocağı.
***
Aydın Lisesi ilk kez 1927-1928 eğitim yılı başında, "İkbal Okulu" adı altında 27 dönümlük bir alanda ortaokul olarak açıldı, 25 kız, 35 erkek olmak üzere 60 öğrenci ile Türkiye Cumhuriyeti milli eğitim kurumları arasına katıldı. Bugün "Eski Bina", ya da "Ana Bina" olarak bilinen ve halen Türkiye Cumhuriyeti'ne hizmetini sürdüren binanın üzerinde Osmanlıca "AYDIN CUMHURİYET MEKTEBİ" yazmaktadır.
***
Okul, kuruluşundan itibaren öğretim kadrosu ve hizmet binaları ihtiyaçları karşılayacak şekilde genişledi, gelişti. Ortaokul, 1929-1930 eğitim yılı başında Yatılı Ortaokula dönüştü. Aynı yıl içinde; bugün kütüphane, arşiv, resim salonu ve müzik salonu olarak hizmet veren bina hizmete açıldı. 1933-1934 eğitim yılında yaptırılan ve bugün spor odası ve soyunma odaları olarak kullanılan pansiyon binası 1934-1935 yılında öğrencinin kullanımına açıldı.
***
1948'de Aydın Ortaokulu lise olmuş ve "AYDIN LİSESİ" adını aldı. Böylece okul bünyesinde ortaokul ve lise uzun yıllar birlikte yaşadı. Lise olarak ilk mezununu 1950 yılında vermiştir. 1954'de mevcut binalara iki katlı yeni bina, şu andaki ismiyle "B Blok" eklendi. Daha sonra yaptırılan yeni öğrenci yurdu "Öğretmenevi" yapılmak üzere kapatıldı. Halen bu bina, öğretmenevi olarak hizmet veriyor. Aynı dönemde Müdür Lojmanı da elden çıkarıldı ve burası da "Sağlık Ocağı" olarak hizmete sokuldu. Öğrenci sayısındaki artışa bağlı olarak 1992 yılında şimdiki 5 katlı "A Blok" hizmete sokuldu. 2002'de, "Spor salonu" gençlerin aktivitelerine sunuldu. Okul, halen 2000'den fazla öğrencisiyle ve 100'den fazla eğitimcisiyle 4 yıllık lise olarak hizmet veriyor. Anadolu Lisesi statüsüne geçmesine rağmen Türkiye'de ismi değişmeyen birkaç okul arasında Aydın Lisesi de var.
* * *
TBMM Baüşkanlığının yanısıra çeşitli bakanlıklarda bulunmuş İsmet Sezgin, Bakan Nahit Menteşe, İstanbul B.Ş.Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, Ertuğrul Kumcuoğlu, Türkiye'ye gelmiş geçmiş en büyük Valilerden Recep Yazıcıoğlu, Metin Lütfi Baydar, kentin sembol isimlerinden iş ve spor dünyamızın duayenlerinden, adı stada verilen Mukan Perinçek, kardeşi Ertanr Perinçek, Muğla Devlet Hastanesi Başhekimliği yapan Dr.Haldun Mavi, Ege Bölgesi Türk Kadınlar Konseyi Koordinatörü Tülay Aydın, Konaklı Dersanelerinin sahibi, Aydınspor'un şaşaalı devirlerinin yöneticisi Ahmet Konaklı, eşi Semra Konaklı ve de YENİ ASIR Genel Yönetmeni Şebnem Bursalı mezunlardan bir çırpıda sayıverdiklerimiz.
***
Aydın Lisesi'nden yetişen ünlüler buraya sığdırmanın olanaksızlığı ortada. Zaman zaman onları da bu sütunlarda anmayı sürdüreceğiz. Aralarından, Sanayi Odası Başkanlığı yapan Yalçın Pekgüzel, Aydın İl Genel Meclisi Başkan Danışmanı Selma Dündar, Aydın'ın ünlü diş doktoru Galip Keçilioğlu, siyasetin gözde isimlerinden Avukat Ergüven Yakan, Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası Başkanı Fettah Açan, Veterinerler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, İl Genel Meclisi Sekreteri Halil İbrahim Aktemur da 1927'de ortaokullukla başlayıp 83 yıla damgasını vuran Aydın Lisesi'nin önemli mezunları arasında. Okulun şimdiki müdürlüğünü Mehmet Sezgin yapıyor, yönetici yardımcıları da, Hüseyin Asar, Vedat Erdal, Adil Nostar ve Cemil Barbol.